Justitie

EXCLUSIV Parchetul îl scapă pe polițistul din IPJ Cluj care avea taximetre. Pop Cosmin a semnat un acord de recunoaștere cu anchetatorii

După doi ani de la dezvălurile Ziar de Cluj, avem un acord de recunoaștere MUUUUULT prea BLÂND pentru o familie de polițiști care au luat la bătaie de joc uniforma și derulau afaceri în privat, nu ca alți muritori de foame care merg pe drumul cu integritate și legalitate. Acordul acela de recunoaștere este insuficient din foarte multe puncte de vedere, dar să vedem despre ce este vorba. 

Protagoniștii: Angela Pop – Poliția Locală Cluj-Napoca, Cosmin Pop – agent în cadrul IPJ Cluj – Ordine Publică. Cel din urmă recunoaște ca a cam făcut afaceri incompatibile cu funcția, dar scapă cu amânarea aplicării pedepsei, nici măcar pedeapsă cu suspendare. Ce înseamnă asta? Că își păstrează funcția și dă cu semnătura pe la programul O masă caldă și SCAPĂ! 

Magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca au confirmat un acord de recunoaștere care-i scapă pielea unui polițist din cadrul IPJ Cluj – Ordine Publică, un șmecheraș a cărui soție lucrează în Primăria Cluj-Napoca, cei doi având afaceri ascunse cu taximetre. Când spunem ascunse spunem că ba se ocupa polițistul Pop din umbră, ba doamna polițistă locală Pop ascundea veniturile din declarația de avere. Chiar, de ce avem doar un singur acord de recunoaștere din partea acestui cuplu de infractori care îmbracă uniforma???

Soțiorul Angelei de la Locală, polițistul Pop Cosmin de la IPJ Cluj și-a cam recunoscut afacerile cu licențele de taxi. În 2019, Liviu Alexa a scris o serie de materiale despre afacerile jegoase ale celor doi: ea la Poliția Locală, el la Inspectoratul de Poliție Cluj, fost polițist local, dar amândoi cu carduri de hadicap pentru parcări în orice loc vrea mușchiul lor și cu câteva licențe de taxi, care, culmea au cam generat venituri de aproape o jumăte de milion. 

Citește și: 

Ce fain e să fii politistă locală și să ai și două licențe de taxi pe două firme netrecute în declarația de avere! Eh, nici soțul – polițist în MAI nu și-a amintit cum încasa bani de la taximetriști. 

Soții Pop au deținut licențe de taxi care operau bine mersi la firma Daniel Taxi, sub indicativele 51 și 232. Licențele au fost achizitonate cu bani grei de catre Angela Pop și sotul ei, Bogdan Pop. O licență e cam 20 000 de euro pe piața neagră, deci, dintr-un foc, doamnei Angela Pop îi lipsesc din declarația de avere următoarele: proveniența sumei de 40 000 de euro, acțiunile pe care le deține la cele două societăți comerciale care practică taximetria și licențele propriu zise. La fel au lipsit și din declarația soțului, ex-polițist local actual polițist în cadrul IPJ Cluj. 

Acordul de recunoaștere: 

În perioada 2014-2020 inculpatul POP BOGDAN COSMIN a fost cel care s-a ocupat de administrarea în fapt a societății, administratorii statuari nefiind implicați în activitatea societăților. Așadar, inculpatul era cel care se ocupa de angajarea șoferilor pentru cele două mașini aparținând firmelor ce prestau servicii de taximetrie, el era cel care negocia contractele individuale de muncă cu șoferii, care primea sumele de bani încasate de angajați și situația încasărilor zilnice. Deopotrivă, de mentenanța și reparația autoturismelor se ocupa tot inculpatulPOP BOGDAN COSMIN, acesta ținând legătura atât cu șoferii, cărora le indica unde să ducă autoturismele la service și dacă trebuie să plătească ceva, precum și cu administratorul service-ului căruia îi specifica adeseori ce piese să comande pentru autoturisme, efectuând și plățile aferente acestor servicii. Totodată, inculpatul POP BOGDAN COSMIN a încasat sumele de bani obținute ca urmare a serviciilor de taximetrie pe care le-a prestat personal.

De asemenea, în perioada 2014-2020, inculpatul POP BOGDAN COSMIN s-a ocupat de încheierea contractelor de prestări servicii (dispecerizare) cu partenerii contractuali ai celor două societăți. Astfel, inculpatul era cel care mergea la sediul societății Daniel de Silver SRL pentru achitarea contravalorii serviciilor de dispecerizare, era cel care negocia contractele în numele celor două societăți și era persoana de legătură între prestatorul serviciilor de dispecerizare si societățile TRANSPORT&VITTAXI SRL și ANG TRANS GLOBAL SRL.

În fine, în aceleași împrejurări, inculpatul s-a ocupat de încheierea contractelor având ca obiect efectuarea transportului în regim de taxi în folosul partenerului contractual Daniel de Silver SRL, precum și de emiterea facturilor, respectiv încasarea contravalorilor aferente acestora.

Având în vedere împrejurările expuse, în considerarea funcției de polițist local deținută în perioada 2014-2017, respectiv a funcției de polițist deținută în perioada 2017-prezent, inculpatul avea obligația de a preciza în declarațiile de avere veniturile obținute, iar în declarațiile de interese calitățile deținute. După cum rezultă însă din cuprinsul celor 9 declarații de avere și de interese depuse de inculpat în perioada 2015-2020, acestea nu corespund adevărului întrucât nu există mențiuni despre calitatea de asociat a inculpatului în cadrul TRANSPORT&VITTAXI SRL, de administrator de fapt a ambelor societăți sau a veniturilor obținute din exploatarea societăților”, se arată la dosar. 

În total, cuplul de polițiști au uitat să treacă în avere peste 400.000 lei, veniturile de pe urma taximetrelor. 

Instanța a fost mai mult decât blândă cu domnul polițist Pop și nu l-a condamnat la închisoare cu suspendare, ci a decis amanarea aplicării pedepsei și desființarea declarațiilor de avere din ultimii 5 ani, dat fiind că erau false.  

„În baza art. 485 alin. (1) lit. a) din CPP rap. la art. 480-482 din C.p.p., Admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat la data de 04.03.2021 între Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, prin procuror, şi inculpatul P B-C, asistat de către avocat ales. I. În baza art. 396 alin. (1) şi (4) C.p.p., Stabileşte în sarcina inculpatului P B-C, căsătorit, cu studii superioare, stagiul militar satisfăcut, poliţist în cadrul I.P.J. Cluj – Serviciul Ordine Publică, fără antecedente penale, pedeapsa de 1 (unu) an şi 4 (patru) luni închisoare pentru săv. infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, prev. de art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 78/2000. Stabileşte în sarcina inculpatului P B C pedeapsa de 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată, prev. de art. 326 C.p., cu aplicarea art. 35 alin. (1) C.p. II. În baza art. 38 alin. (1) C.p., Constată că infracţiunile pentru care inculpatul a fost găsit vinovat în prezenta cauză au fost săvârşite în concurs ideal. În baza art. 38 alin. (1) rap. la art. 39 alin. (1) lit. b) din C.p., aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 1 (unu) an şi 4 (patru) luni închisoare, la care se adaugă un spor de 2 (două) luni, reprezentând 1/3 din pedeapsa de 6 (şase) luni închisoare dispusă pentru cea de-a doua infracţiune, pedeapsa rezultantă stabilită pentru inculpatul Pop Bogdan-Cosmin fiind de 1(unu) ani şi 6 (şase) luni închisoare. III. În baza art. 83 şi 84 C.p., Amână aplicarea pedepsei de 1 an şi 6 luni închisoare pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, calculat, conform art. 84 C.p., de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în soluția dată de instanță. 

 

Polițistul s-a mai ales și cu obligația de a presta timp de 40 de zile muncă în folosul comunității la primăria în care lucrează soția sau la Asociaţia „O masă caldă” Cluj–Napoca.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *