Anchete

EXCLUSIV Laurentiu Russo, patronul SoftVision, un gigant in IT-ul clujean, a preluat City Plaza Hotel. Omul de afaceri a stins datoriile de 10 milioane de euro ale lui Sorin Dan. S-a pacalit Russo?

Nota redactiei: Daca aveti fotografii cu Laurentiu Russo, patronul Softvision, trimiteti-le pe scrie@ziardecluj.ro ! Va vom oferi un premiu consistent!

 

Sorin Dan, om de afaceri clujean cu state vechi in business-ul local, era la mijlocul anului 2014 un om aflat in namol financiar pana la nari. Abia putea respira de creditele luate, peste 10 milioane de euro si care il impovarau teribil. Inca din primavara, Sorin Dan umbla pe la diversi oameni de afaceri ramasi cu cash dupa criza ca sa incerce sa „marite” City Plaza, hotelul ce era „bijuteria coroanei”, dar pe care nimeni din cei cunoscuti nu il vroia: era prea mare pretul cerut pentru un hotel chiar bun, asa cum era si este cotat City Plaza. 

„Nici gratis nu il luam, cu 10 milioane credite pe el”, spune unul dintre oamenii cu bani care s-a gandit la un moment dat la o preluare.

Consecvent in a gasi o solutie care sa il scape de povara financiara, Sorin Dan, cu un istoric bogat de tepe luate si date, a reusit minunea, gasind natafletul perfect care sa admita sa ii ia din spate sacul cu cele 10 milioane de euro luate credit. 

„Victima” se numeste Laurentiu Mihai Russo, 47 de ani, un clujean cu cetatenie americana ce nu are nicio experienta in hotelarie, dar este unul dintre cei mai importanti antreprenori romani din IT-ul autohton, in calitatea sa de patron al Softvision SRL, entitate ce are peste 1000 de angajati si care a „marcat” in 2013 o cifra de afaceri de 10 milioane de dolari.

La final de tranzactie, toata lumea a pozat fericita: banca, pentru faptul ca a scapat de Sorin Dan si toxinele lui financiare, banca, pentru ca a facut rost de un client nou, Laurentiu Russo, care pare sa aiba o situatie financiara mai solida, Russo, caruia i se pare ca a facut tranzactia imobiliara a vietii, iar Sorin Dan, cu adevarat cel mai fericit, fiindca a scapat de un mare rahat.

Lucrurile insa sunt putin mai nuantate. Oameni din breasla hotelierilor rad pe infundate de Russo despre care spun ca a „platit” prin preluarea creditelor o suma enorma, mult mai mare decat insasi valoarea afacerii. „De la vanzarea West City Hotel pe tzaspe milioane de euro catre bunicuta aia din Mures ce a primit la partaj averea sotului ei, sef de fabrica de bere, nu am mai ras atat de mult”, spune un hatru cu cascaval din lumea business-ului clujean.

Desi Ziar de Cluj stia inca din ziua tranzactiei identitatea cumparatorului, in persoana lui Laurentiu Russo de la Softvision, am preferat sa asteptam ca povestea sa se raceasca pret de cateva saptamani. Intre timp, presa locala scria ca Energobit ar fi preluat hotelul. Am tacut si am scormonit printre sursele noastre pentru a afla detaliile cele mai picante ale afacerii. Asa cum v-a obisnuit, Ziar de Cluj va prezinta una dintre cele mai interesante povesti din 2014 din business-ul local clujean. 

 

Russo i-a cerut lui Sorin Dan maxima confidentialitate

 

In decembrie 2014, omul de afaceri Sorin Dan admitea intrebat de jurnalisti ca a “vandut” City Plaza Hotel, ramanand actionar minoritar. A refuzat sa dezvaluie cine este noul proprietar, nu pentru ca nu ar fi vrut sa se laude, ci pentru ca noul proprietar l-a avertizat foarte serios ca vrea sa ramana cat se poate de mult in afara reflectoarelor

Ziar de Cluj va prezinta, astazi, modalitatea prin care hotelul de CINCI stele a ajuns sa fie controlat de nimeni altul decat Laurentiu Russo, clujeanul cu cetatenie americana care a construit una dintre cele mai mari firme de IT din Romania, SoftVision. Nu a fost vorba de o tranzactie de vanzare-cumparare, ci de o preluare de credite, pentru ca hotelul lui Sorin Dan era ingropat in datorii. Sursele Ziar de Cluj arata ca Laurentiu Russo, o persoana “obsedata” de cladiri, cu o avere imobiliara foarte mare, a achitat catre Veneto Banca o datorie de-a lui Sorin Dan, de peste 10 milioane de euro. 

Cum? Riscandu-si propria avere si garantand cu o gramada de „active” – apartamente, case foarte scumpe in Cluj-Napoca si cladiri de birouri din toata tara.

 

Transilvania Trek si Napoca Trek – serelurile prin care Russo va controla hotelul

 

La sfarsitul anului trecut, Sorin Dan recunostea ca a vandut City Plaza Hotel, insa nu a spus si cine este noul proprietar. Tot atunci, Sorin Dan spunea ca ramane actionar minoritar si ca era vorba de o “infuzie de capital”, urmand sa se faca renovarea partii vechi a hotelului.

Ziar de Cluj va dezvaluie, astazi, cine controleaza in acest moment hotelul de lux. Este vorba de Laurentiu Russo.

Laurentiu Mihai Russo are o firma mare in Romania si o pasiune pentru imobiliare. Se spune despre el ca este proprietarul unor case foarte valoroase si scumpe in Cluj si ca isi cumpara toate sediile de birouri. El controleaza firma de IT SoftVision, una dintre cele mai mari din domeniul outsourcing-ului din tara noasta, cu clienti ca Microsoft, Yahoo, Google sau IBM. Cum a ajuns el sa detina si City Plaza Hotel din Cluj-Napoca? A stins datoriile lui Sorin Dan catre banci, iar acum o firma de-a lui, Transilvania Trek SRL, infiintata abia in octombrie 2014, opereaza intreaga activitate a hotelului.

Ziar de Cluj face dovada ca, prin doua societati comerciale – una de fatada si una care este in spatele acesteia – Laurentiu Rusu este noul proprietar al hotelului.

De la bun inceput, trebuie sa intelegem contextul in care s-a realizat aceasta tranzactie. Omul de afaceri Sorin Dan a construit hotelul de lux din 2003, atunci cand a si infiintat societatea care a administrat unitatea de cazare, SC Transilvania Development SRL. De atunci, societatea a avut profit intr-un singur an. Datoriile din 2013 ale City Plaza au fost de 63,6 milioane de lei, adica peste 14,2 milioane de euro. Cifra de afaceri a fost, anul trecut, de 11,5 milioane de lei.

Faptul ca hotelul City Plaza a fost in ultimii ani intr-o gaura financiara se vede negru pe alb din cifrele raportate la Registrul Comertului.

Din 2005 si pana in prezent, datoriile firmei care administreaza afacerea au crescut gradual:

in 2005 datoriile se cifrau la 14,8 milioane de lei; in 2006 au ajuns la 15,3 milioane de lei;

in 2007 au atins cifra de peste 26,5 milioane de lei; un an mai tarziu au ajuns la 32,4 milioane de lei;

in 2009, datoriile erau de 48,3 milioane de lei; in 2010 au fost de 51,8 milioane de lei;

in 2011 au mai crescut, pana la 52,3 milioane de lei; in 2012 au atins 53,4 milioane de lei, iar in 2013 au crescut substantial, pana la 63,6 milioane de lei.

 

Mai mult, in 2014, ANAF a inceput procedura de executare silita in cazul firmei lui Sorin Dan, in contul mai multor datorii catre bugetul de stat, obligatii restante pentru asigurarile de sanatate, la bugetul asigurarilor de sanatate, la bugetul asigurarilor sociale de stat si pentru somaj.

Dincolo de acestea, Sorin Dan avea si credite la banci. Sursele Ziar de Cluj sustin ca el a adunat, in ultimii ani, datorii de 10 milioane de euro.

Cu cutitul la os si cu hotelul ipotecat, Sorin Dan a fost nevoit sa gaseasca pe cineva care sa-l salveze.

Interesant este ca Laurentiu Russo, patronul SoftVision, a fost de acord sa stinga datoriile firmei lui Sorin Dan, iar „tranzactiile bancare” s-au petrecut la finele anului trecut. In 27 noiembrie 2014. Consultand Arhiva electronica de garantii reale mobiliare, am descoperit ca TRANSILVANIA TREK SRL a semnat o polita de asigurare pentru imobilul situat pe strada Sindicatelor nr. 9-11, 13, adica cladirea City Plaza Hotel din Cluj-Napoca. 

Sursele Ziar de Cluj spun ca Veneto Banca l-a creditat pe Russo cu peste 10 milioane de euro ca sa inchida creditele „toxice” ale lui Sorin Dan. Pentru acest “deal”, Russo a pus gaj mai multe cladiri: cinci apartamente pe strada Plopilor nr. 68 si parcarile aferente acestor apartamente; imobile situate in Constanta, mai exact cinci apartamente; o casa de pe strada Emil Racovita nr. 25 din Cluj-Napoca, cu un teren aferent de 1.632 de metri patrati; o cladire de birouri din Baia Mare, de patru etaje, cu teren aferent de 620 de metri patrati; un apartament de pe strada Republicii nr. 41-43 din Cluj-Napoca; un apartament de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, din Cluj-Napoca; un apartament de pe strada Republicii nr. 43A.

Avem si dovezile acestor garantii:

 

Practic, datoriile firmei lui Sorin Dan, Transilvania Development SRL, au fost preluate de firma Transilvania Trek SRL. Aceasta societate a fost infiintata in octombrie 2014, iar adresa sociala este strada Sindicatelor nr. 9-13 (adresa City Plaza Hotel, n.r.). Obiectul de activitate este “hoteluri si alte facilitati de cazare similare”. Russo mai detine o alta firma cu o denumire izbitor de mare cu aceasta societate, SC Napoca Trek SRL, infiintata in aprilie 2011.

Napoca Trek SRL are ca asociat o persoana juridica, NAPOCA INC, cu sediul social in Statele Unite, LAS VEGAS, NV 89103, 4525 DEAN MARTIN DRIVE #2105. La Registrul Comertului, in dreptul firmei americane figureaza un singur reprezentant: Laurentiu Mihai Russo.

 

Cine este Laurentiu Russo

 

Laurentiu Russo, de origine clujean, dar cu cetatenie americana, este unul din pionierii IT-ului romanesc. In 1998, Laurentiu Russo si asociatul sau Cristian Motioc pun bazele SoftVision, in primul sediu din Cluj-Napoca, cu trei angajati si multe idei. Dupa patru ani de existenta, firma ajunge la 64 de angajati. In 2006, firma avea peste 160 de angajati si deschidea punctul de lucru din Baia-Mare si San Jose, SUA, iar un an mai tarziu se deschidea al doilea sediu din Cluj-Napoca, urmand ca in 2010 sa aiba al treilea punct de lucru din oras si 450 de angajati. Au urmat sediile din Timisoara si Iasi, dar si Bucuresti, si alte noi puncte de lucru in Cluj-Napoca.
Anul trecut, firma a deschis alte trei sedii, in Timisoara, Cluj-Napoca si New York. Printre clientii SoftVision se numara Google, Yahoo, IBM sau Microsoft. 

Sediu Soft Vision Timisoara. Sursa foto: zf.ro

Aceasta este principala afacere a lui Russo, pe langa numeroasele proprietati imobiliare pe care le detine in intreaga tara. Cifra de afaceri a companiei de IT a fost, in 2013, de 34,7 milioane de lei, o crestere semnificativa fata de 2012, cand a fost de 28 de milioane de lei. In schimb, profitul raportat a fost, in 2013, de numai 500.000 de lei, in timp ce in anii trecuti ajunsese la aproape 7 milioane de lei (in 2009). Laurentiu Russo este acum unic asociat si administrator al societatii, care a trecut pragul de o mie de angajati anul trecut.

Russo este o persoana care adora sa stea in umbra. Desi conduce una dintre cele mai dinamice firme din IT-ul romanesc, Russo nu are nici cont de Facebook, nici vreo poza pe internet. Prietenii sai il descriu drept o persoana inteligenta, cu multi bani, bani pe care ii pastreaza in afara tarii.

„Laurentiu nu este, cu siguranta, un fraier. Are mai multi bani decat arata situatiile financiare din Romania, este o persoana careia nu ii place sa iasa in evidenta. Daca a facut aceasta tranzactie, inseamna ca are ceva in cap cu ea. Nu cred ca se baga in business-ul cu hoteluri daca nu sesiza un potential adevarat”, spune unul dintre cunoscutii sai din Cluj.

 

Cine este Sorin Dan

 

La inceputul anilor ’90, omul de afaceri clujean Sorin Dan s-a aflat in miezul unui scandal legat de caderea Fondului de Investitii CIRO Cluj.

Odata cu prabusirea afacerii si agitarea spiritelor in sediul Fondului din Cluj, Sorin Dan a fost nevoit, potrivit presei vremii, sa sara pe geam pentru a nu fi linsat de clujenii tepuiti, prezenti in sediul societatii. Mai mult de atat, Sorin Dan s-a mascat cu o mustata si peruca, plecand incognito din Cluj.
 

Sorin Dan este cunoscut in mediul de afaceri clujean nu numai pentru ca a fost proprietarul hotelului de cinci stele din centrul orasului, ci si pentru implicarea lui in mai multe afaceri de-a lungul ultimilor 20 de ani. A detinut 65% din actiunile fabricii de mobila Libertatea, pana la inchiderea acesteia, in ianuarie 2010. El a realizat in acelasi an aripa noua a City Plaza, care a si ridicat hotelul de la clasificarea de 4 stele la 5 stele. Investitia in noua aripa a fost anuntata la 6,3 milioane de euro, iar suprafata construita este de peste 5.000 de metri patrati.

In trecut, pana in 1998, Sorin Dan, a fost presedintele Creditanstalt Asset Management, societatea de administrare a fondului mutual Fondul Român de Investitii.

La mijlocul anilor 2000, Sorin Dan a fost actionar si la ziarul local Ziua de Cluj, in spatiul public vehiculandu-se ideea ca ar fi folosit aceasta pozitie pentru a „negocia” mai repede cu administratia locala autorizarea unor constructii unde el avea interes, printre care chiar si edificarea hotelului City Plaza.

 


Sorin Dan este cunoscut si pentru pasiunea sa pentru arta. El este initiatorul Festivalului de Film Comedy Cluj.

El mai are actiuni in firma Liberty Technology Park SA, alaturi de Ioan Sturza si Sergiu Chirca. Liberty Technology Park Cluj este un proiect dezvoltat de Fribourg Development, diviziunea de real estate a fondului de investitii Fribourg Capital, controlat de omul de afaceri Ion Sturza. Investitia de pana acum a fost de peste 7 de milioane de euro si a vizat reconversia primelor doua cladiri ale vechii fabrici de mobila Libertatea. Investitia totala estimata in acest parc este de peste 25 de milioane euro. El mai are, impreuna cu fiul sau, o firma de inchiriere de masini – Citadis Rent a Car SRL. Anul trecut, el a preluat pentru administrare si restaurantul Chios, de la oamenii de afaceri Dorel Goia, Radu Ster si Mircea Iea. El mai are in administrare si Cinematograful Victoria, prin ONG-ul care organizeaza Festivalul de Film Comedy Cluj.

 

Foto: gazetadecluj.ro, e-clujeanul.ro

 

Despre City Plaza, oameni importanti din bransa sustin ca lipsa de viziune a lui Sorin Dan, care nu l-a afiliat unui lant international, a facut ca aceasta afacere sa nu fie profitabila. Cu toate acestea, City Plaza este si astazi cotat drept unul dintre cele mai bune hoteluri din Cluj, fiind alegerea nr.1 a calatorilor pe TripAdvisor.

O mentiune speciala pentru Cristian But, seful filialei locale a bancii VENETO, cel care si-a protejat pana la capat clientii, fara sa dea informatii „din casa” altor persoane interesate. Daca bancherii clujeni ar fi cu totii la fel de integri si nu si-ar vinde la o cafea clientii, lumea financiara clujeana ar fi si mai buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *