Din oras

EXCLUSIV. Ioan Bene, trimis în judecată într-un nou dosar penal, pentru exploatările de la Napocamin SRL

Scris de 2,567

Afaceristul Ioan Bene, condamnat în dosarul Mită la Consiliul Județean Cluj, a fost trimis în judecată într-un nou dosar penal, instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Magistrații de la Tribunalul Cluj au finalizat etapa de camera preliminară și au decis începerea procesului de judecată în dosarul în care Ioan Bene și Fărcaș Mugurel sunt acuzați de instigare la executare de activități miniere, fără permis sau licență.

„Inculpatul Ioan Bene, în calitate de acționar majoritar în grupul de societăți comerciale din care face parte și SC Napocamin SRL, a instigat la efectuarea lucrărilor de exploatare, fără obținerea în prealabil a permisului de exploatare, pentru o suprafață de teren din comuna Apahida. Fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de instigare la executare de activități miniere fără permis sau licență, prevăzută de art. 47 C.pen. rap. la art. 57 alin. 2 din Legea nr. 85/2003”, se arată în rechizitoriu.

Pentru aceeași infracțiune a fost trimis în judecată și angajatul său, Mugurel Fărcaș, cel care era administratorul firmei  Napocamin SRL.

Potrivit rechizitoriului, Ioan Bene și angajatul acestuia, Mugurel Fărcaș ar fi dat dispoziții pentru exploatare ilegală de piatră în comuna Apahida, angajaților de la Napocamin SRL.

Pentru ordinele date de cei doi către angajații NAPOCAMIN SRL, procurorii au pus sub acuzare și firma. care în prezent nu mai este administrată de Mugurel Fărcaș, ci de Virgil Radu Pop. În ultimii ani, compania a avut o cifră de afaceri de peste 10 milioane de lei, însă datoriile au depășit pragul de 26 de milioane. Firma are ca activitate principală ”extracția pietrișului și nisipului, argilei și caolinului” și a avut 215 angajați, în 2017.

 

În martie 2018, Napocamin SRL,în prezent administrată de Virgil Pop Radu, a mai fost condamnată într-un alt dosar penal, pentru executarea de lucrări în afara legii, după ce s-a dispus oprirea acestora.

Solutia pe scurt: În baza art. 396 al. 2 din C.pen. cu aplicarea art. 137 al. 4 lit. b din C.pen. condamnă pe inculpata S.C. „Napocamin” S.R.L., reprezentată prin administratorul Pop Virgil Radu, la pedeapsa de 150 de zile-amendă pentru săvârşirea infracţiunii de continuare a executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele competente potrivit legii, faptă prev. şi ped. de art. 24 lit. b din Legea nr. 50/1991. În baza art. 137 al. 2 C.p. stabileşte cuantumul sumei unei zile-amendă la 1000 lei şi aplică pedeapsa amenzii în cuantum de 150.000 lei. În baza art. 274 al. 1 din N.C.p.p. obligă pe inculpată la plata sumei de 600 de lei reprezentând cheltuieli de judecată avansate de stat. Sentința a fost contestată la Curtea de Apel Cluj.  

 

Ioan Bene a fost condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare, pentru fapte de corupție. Sentința a fost pronunțată de Curtea de Apel Cluj, în dosarul Mită la Consiliul Județean Cluj. Înainte de aflarea deciziei, Ioan Bene a plecat în Italia și a refuzat să își execute pedeapsa în România. Autoritățile din Italia i-au admis cererea de a nu fi extrădat și au recunoscut sentința CA Cluj, lăsându-l pe acesta în detenție la domiciliul său, dintr-un oraș situat în sudul Italiei. În primăvara acestui an, Bene a mai fost condamnat la alți 5 ani de închisoare cu executare, în dosarul cu evaziunea fiscală, instrumentat de procurorii de la București.

Dacă va fi găsit vinovat în dosarul cu exploatările de la Apahida, Ioan Bene riscă să mai primească o pedeapsă cu închisoare între 6 luni la 2 ani, obligatoriu cu executare.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 15 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 17 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 17 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE