Din oras

EXCLUSIV: De azi deseurile clujenilor pot fi depozitate pe rampa temporara de gunoi a RADP. Vezi cum arata noul amplasament, la doar cativa metri de groapa de la Pata Rat

Regia Autonoma a Domeniului Public (RADP) a primit de la bugetul local un milion de euro pentru amenajarea unei rampe temporare de gunoi la Pata Rat. Astazi, Agentia de Mediu a emis autorizatia de functionare pentru o suprafata de 4.000 de metri patrati amenajati de catre RADP in vederea colectarii gunoaielor clujenilor. Teoretic, gunoaiele din municipiul Cluj-Napoca  ar putea fi depozitate inca din aceasta dupa amiaza la depozitul temporar de langa vechea rampa de la Pata Rat, insa datorita unor lucrari de introducere a utilitatilor deschiderea acesteia este amanata cu cateva zile. Pretul platit de populatie nu se va schimba  pana la finalizarea Centrului de Management Integrat al Deseurilor, chiar daca resturile menajere nu vor mai fi transportate la Oradea. Ziar de Cluj va prezinta imagini in premiera cu noua rampa temporara.

La rampa RADP-ului de langa vechea groapa de gunoi a Clujului se lucreaza zi lumina. Zeci de muncitori dau la lopata pentru a sapa santul pentru introducerea utilitatilor. O parte dintre acestia ajuta la montarea cantarului de intrare in rampa undese vor depozita pentru urmatorii doi ani gunoaiele din municipiul Cluj-Napoca. Un barbat vopseste gardul in portocaliu de pe o scara metalica. Cativa ingineri discuta in mijlocul noului depozit temporar ce urmeaza sa fie inaugurat in zilele care urmeaza. 

Agentia de Mediu a emis in cursul acestei zile autorizatia de functionare motiv pentru care deseurile clujenilor nu vor mai fi transportate la Oradea. Directorul RADP, Ion Pantelimon, a declarat azi pentru Ziar de Cluj ca rampa temporara pe care a amenajat-o regia pe care acesta o conduce va putea fi data in folosinta inainte de expirarea intelegerii (15 octombrie) dintre Emil Boc si Ilie Bolojan privind transferul deseurilor din municipiul Cluj-Napoca la  depozitul ecologic de la Oradea. 

“Rampa va fi pusa in functiune inainte de termenul limita pana la care se pot duce deseurile la Oradea. Astazi avem autorizatia de la Mediu pe 4.000 de metri patrati, ceea ce inseamna un echivalent la aproape 24 de luni de functionare a rampei. Nu se pune problema cat la suta este finalizata. Rampa este gata in momentul in care am primit autorizatia pentru 4.000 metri patrati, ceea ce inseamna implicit autorizatia de functionare pentru o perioada de 2 ani. Suntem gata si putem sa pornim. Mai sunt de executat lucrarile de aducere a utilitatilor si ne pregatim de pornire, pregatim personalul, colaborarea cu firmele de colectare si tot ce implica o platforma de depozitare a deseurilor. In prima faza vor fi angajate zece persoane pe posturi de manipulatori in rampa, urmand in timp sa mai angajam inca 5. Teoretic, de astazi se poate depozita, insa, repet, mai sunt inca cateva mici lucrari si nu vrem sa ne calcam in picioare cu cele 40 de masini de salubritate care ar intra zilnic pe rampa”, a declarat Ion Pantelimon pentru Ziar de Cluj.

Intelegerea cu municipiul Oradea privind transferul deseurilor populatiei din municipiul Cluj-Napoca a determinat firmele de salubritate care opereaza in Cluj-Napoca sa ceara cresterea tarifelor catre populatie. In urma votului consilierilor locali din sedinta extraordinara desfasurata in 15 iulie, tarifele pentru persoanele fizice din municipiu au crescut cu 18,8 %, iar persoanele juridice platesc de la jumatatea lunii iulie de trei ori mai mult.

Cand vine vorba de pretul pentru serviciile de salubrizare menajera platit de populatie, consilierii locali au parerile impartite privind revenirea la vechiul tarif. In mod normal, odata cu disparitia cheltuielilor cu transportul la Oradea, pretul platit de populatie ar trebui sa revina la cel practicat inainte. Cu toate acestea, unii sustin pentru ca este vorba doar de un depozit temporar si nu de unul final, preturile vor scadea cel mai probabil abia peste doi ani in cazul in care Consiliul Judetan Cluj va termina Centrul de Management Integrat al Deseurilor. 

“Tin minte in sedita in care s-au discutat tarifele RADP ca a fost pusa intrebarea ce se va intampala cu tarifele iar primarul ne-a raspuns ca preturile pot reveni in momentul in care este gata proiectul pe fonduri europene al judetului, CMID-ul. Rampa RADP este o rampa de depozitare temporara pentru a fi transportate spre Oradea dupa aceea. E un centru de colectare oarecum asta ar fi sensul rampei temporare sa scoatem gunaiele din oras. Daca nu am avea aceasta etapa intermediara am ramane cu gunoaiele in oras. Avand aceasta etapa intermediara dar colectorul fiind tot la Oradea avem mai putine curse de facut dar tot nu avem elemente consistente de pret pentru a putea scadea tarifele. Nu e ca si cum am avea noi centrul nostru de deseuri unde s-ar elimina toate elementele de costuri intermediare pana la rampa finala. Pretul platit de populatie este dat de momentul in care gunoiul il duci in rampa finala si nu vad cum poti sa reduci pretul daca nu ai acel centru de deseuri finalizat”, a afirmat Claudia Anastase, consilier local PSD.

Pe de alta parte, consilierii locali ai PNL spun ca in mod normal tariful platit de populatie ar trebui sa scada odata cu deschiderea rampei temporare a RADP-ului pentru ca sunt eliminate costurile cu transportul spre depozitul de la Oradea. 

“Odata cu deschiderea rampei provizorii in mod firesc, s-a mentionat ca se va reveni la pretul initial tocmai pe considerentul ca se renunta la transportul catre Oradea sau alte orase cu depozite conforme. Normal ca se va scadea din pretul practicat in prezent suma care s-a platit pentru transportul la Oradea. Exact la valoarea tarifelor practicate pana la 15 iulie nu as putea spune ca s-ar reveni decat dupa ce RADP va face o evaluare prin care sa spuna daca pot si au capacitatea de a gestiona deseurile in conditiile unor preturi anterioare”, a afirmat Loredana Pop, consilier local PNL, secretarul Comisiei Juridice. 

Foto: Eugen Olariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *