Justitie

EXCLUSIV Condamnare în cazul profesorului acuzat că lua mită pentru a promova studenții de la Universitatea Tehnică!

Profesorul Ioan Ardelean a fost astăzi la un pas de a intra la închisoare. Tribunalul Cluj a pronunțat azi o sentință ”limită” în dosarul în care profesorul era acuzat că, în calitate de angajat al Universității Tehnice, lua bani de la elevi pentru a-i promova la examenele de la disciplinele pe care acesta le preda. Magistrații l-au condamnat pe Ardelean la trei ani de închisoare cu suspendare și confiscarea unor sume de bani găsite cu ocazia flagrantului din toamna anului 2017, dar și la perchezițiile din dosar, precum și menținerea sechestrului asigurator (peste 25 de mii de euro). 

„Condamnă pe inculpatul Ardelean Ioan, la pedeapsa de:-3 ( trei) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 289 al. 1 C.pen. cu art. 6 din Legea nr. 78/235 al. 1 C.pen. şi cu art. 35 al. 1 C.p.pen. În temeiul art. 55 lit. a rap. la art. 66 al. 1 lit. a, b şi g, art. 67 al. 2 şi 68 al. 1 lit. b C.pen., interzice inculpatului pe o durată de 3 ani dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul a de a exercita profesia de care s-a folosit la comiterea infracţiunii, aceea de profesor, începând cu data rămânerii definitive a acestei hotărâri. În temeiul art. 65 al. 1 şi 3 C.pen. interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până la terminarea executării pedepsei închisorii, exercitarea drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b şi g C.pen. În temeiul art. 91 C.pen. dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C.pen”, se arată în minuta pe scurt.

De asemenea, magistrații îl obligă pe Ardelean să presteze muncă în folosul comunității și să frecventeze un program educațional. 

„În temeiul art. 93 alin. 3 C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria mun. Carei sau la Primăria mun. Satu Mare, pe o perioadă de 70 de zile lucrătoare, cu respectarea dispoziţiilor Legii 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare. În temeiul art. 93 al. 2 C.pen. impune inculpatului obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. În temeiul art. 91 alin. 4 C.pen. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C.pen., referitoare la cazurile de revocare a suspendării executării pedepsei sub supraveghere. În temeiul art. 72 al. 1 C.pen. scade din durata pedepsei aplicate inculpatului, timpul reţinerii şi al arestului domiciliar începând cu data de 02.09.2017 şi până la 02.12.2017. În temeiul art. 289 al. 3 C.pen. rap. la art. 112 lit. e C.pen. dispune confiscarea specială de la inculpatul Ardelean Ioan a sumelor de 1050 lei şi 1900 euro, dobândite prin săvârşirea infracţiunii. În temeiul art. 112/1 alin. 1 lit. m şi al. 2 C.pen. dispune confiscarea extinsă de la inculpatul Ardelean Ioan a sumei de 11.700 euro.Menţine în vederea confiscării speciale, a confiscării extinse şi pentru plata cheltuielilor judiciare măsura asiguratorie a sechestrului dispusă în faza de urmărire penală prin ordonanţa parchetului din data de 20.09.2017 asupra sumelor de 450 lei, 450 euro, 2000 euro şi 14.150 euro ridicate de la inculpat şi consemnate pe numele acestuia la sucursala Unicredit Bank SA din Cluj-Napoca”, se arată în soluția dată de Tribunalul Cluj. 

Potrivit surselor Ziar de Cluj, în cei trei ani de când procurorii l-au prins pe Ardelean, profesorul a prezentat mai multe variante ale poveștii. La început s-a prefăcut că nu știa de sumele de bani din plicurile pe care le primea la studenți, iar ulterior și-a recunoscut faptele din septembrie 2017. Însă procurorii s-au ambiționat și au mers pe firul infracțiunilor comise de Ardelean și au extins urmărirea penală față de acesta pentru ca să afle că și în sesiunea din vara aceluiași an Ioan Ardelean luase șpagă de la alți studenți. 

50 de euro de căciulă

Generaţiile mai vechi care au trecut prin sălile de curs unde preda Ardelean susţin că niciodată nu s-a pus problema de a cotiza în vreun fel pentru a promova la materia acestuia. Aparent, lucru susţinut de procurori, sumele pe care le primea Ardelean au devenit o practică de-a acestuia doar de câţiva ani, cel mai probabil după pensionare.

„Un profesor universitar din Cluj a fost reţinut aseară de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, după o acţiune desfăşurată împreună cu ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Cluj într-un dosar penal privind suspiciuni de săvârşire a unor fapte de corupţie

Astfel, ieri, 2 septembrie a.c., ofiţeri de poliţie judiciară ai D.G.A. – -S.J.A. Cluj, cu sprijinul Centrului Operaţional 3 Cluj-Napoca şi Structura Centrală, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, l-au prins în flagrant pe A.I., profesor universitar doctor în cadrul unei instituţii de învăţământ din Cluj, în timp ce primea sumele de 450 euro şi 450 lei de la mai mulţi studenţi în scopul facilitării promovării examenului restant la materia ”Mecanisme I şi II”.

În vederea probării faptelor, tot ieri, ofiţerii S.J.A. Cluj, au pus în aplicare două mandate de efectuare a unor percheziţii, atât în biroul profesorului, cât şi la domiciliul acestuia.

În urma activităţilor desfăşurate şi a audierilor efectuate de procurorul de caz, s-a dispus reţinerea lui A.I., cu ordonanţă pentru 24 de ore, pentru cercetări privind săvârşirea infracţiunii de luare de mită, urmând ca astăzi să fie prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă. În cauză sunt efectiate cercetări şi faţă de alte persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită”, precizează Direcţia Generală Anticorupţie într-un comunicat de presă, în 2017. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *