Justitie

EXCLUSIV Câștigătorul EXATLON România, condamnat de Tribunalul Cluj la închisoare cu EXECUTARE!

Originar din Republica Moldova, dar mutat la Cluj la varsta de 16 ani,  Ion Surdu a participat la emisiunea televizată Exatlon și a câștigat premiul cel mare în 2019. Săptămâna aceasta, marele câștigător a fost condamnat la închisoare cu executare de către magistrații de la Tribunalul Cluj, într-un dosar de acces ilegal informatic.

Ion Surdu este un cunoscut luptător de MMA. Deși s-a apucat abia la 20 de ani de acest sport, iar începutul a fost unul mai dificil, este campion național și european la MMA, campion național de Kempo si a reușit să obțină și centura de la Supreme Night Fight, competiție ce se organizează la Cluj. 

DIICOT Cluj susținea despre Surdu că a săvârșit 23 de acte materiale, de la acces ilegal informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos la complicitate și instigare la infracțiuni de tip ciber-economic. 

Gruparea de infractori din care a făcut parte și Ion Surdu a operat încă din 2015, specializându-se pe atacuri cibernetice asupra sistemelor informatice deținute de clienți ai BCR, Raiffeisen, Banca Transilvania, ING Bank și Bankpost.  Aceștia expediau e-mail-uri mincinoase cu link-uri prin intermediul cărora introduceau viruși în dispozitivele victimelor, colectau datele acestora și se conectau la internet banking pentru a comite fraude bancare.

„De regulă, în momentul în care se inițiau operațiuni de transfer fraudulos online, Dedeșcu Nicolae, Severin Grigorii, Surdu Ion, Ogorodnic Alexandru, Todică Constantin, Falenciuc Victor și Iacobeț Vasile, erau informați de către Corcinschi Dionisie despre acest aspect, sens în care își verificau conturile persoanale accesând aplicația de internet banking. În unele cazuri Corchinschi Dionisie i-a anunțat pe complici, inclusiv pe Grosu Stanislav, despre transferuri după finalizarea lor, solicitându-le să îi ridice/retragă de la ghișee/bancomate în cel mai scurt timp posibil, pentru ca frauda să nu fie descoperită, fapt ce s-ar fi soldat cu blocarea banilor în conturile lor.

Dedeșcu Nicolae, Surdu Ion, Ogorodnic Alexandru, Todică Constantin și Falenciuc Victor au ridicat/retras sumele de bani intrate efectiv în conturile lor (cu excepția acelor cazuri în care au fost blocate pe motiv de fraudă) și le-au remis direct/indirect lui Doionisie Corcinschi sau le-au transferat persoanelor indicate de acesta”, arată cei de la DIICOT.

Anchetatorii au descoperit un prejudiciu total de aproape o jumătate de milion. Creierul organizației, Corcinschi a fugit din țară înainte să fie prins, iar trimiși în judecată au fost următorii: Ogorodnic Alexandru, Dedeșcu Nicolae, Severin Grigorii și fostul câștigător al Exatlon 2019 – Surdu Ion. 

Condamnări : 

Dedeșcu Nicolae – 5 ani 2 luni închisoare,

Surdu Ion – 1 an şi 4 luni închisoare,

Ogorodnic Alexandru – 2 ani şi 4 luni închisoare,

Severin Grigorii – 2 ani şi 5 luni închisoare.

* Faţă de inculpaţii Ogorodnic Alexandru. şi Severin Grigorii, în temeiul art.91 C.penal, dispune suspendarea sub supravegherea a executării pedepselor aplicate, pe durata termenului de încercare, de patru ani. Astfel că Surdu și Dedeșcu au fost condamnați la închisoare cu executare. 

Soluția poate fi contestată la Curtea de Apel Cluj. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *