In vizor

Inspectoratul Școlar alocă materiale sanitare pentru școli în condițiile creșterii infecțiilor Covid, dar întârzie cu asigurarea tabletelor pentru elevi

În contextul creșterii vertiginoase a cazurilor de infecție cu coronavirus la nivelul județului Cluj – 172 de noi cazuri în doar 24 de ore, cu 84 de elevi din 48 unități de învățământ și 37 cadre didactice din 31 unități de învățământ testați pozitiv cu coronavirus, Inspectoratul Școlar Județean Cluj anunță investiții sanitare spectaculoase în unitățile de învățământ preuniversitar, dar întârzie asigurarea tabletelor și dispozitivelor digitale necesare elevilor la participarea în regim on-line la ore, participare obligatorie. 

În ziua în care Clujul a înregistrat cel mai mare număr de noi infectări în ultimele 24 de ore, dintre județe, Inspectoratul Școlar Județean Cluj a transmis prin intermediul unui comunicat că a realizat achiziții pentru 68 de unități de învățământ preuniversitar din județul Cluj, constând în materiale de protecție sanitară:

-730.700 măști, în cuantum de 200.000 lei;

-1.746 litri de dezinfectanți, în cuantum de 50.000 lei.

„În perioada 12-16 octombrie 2020, Inspectoratul Școlar Județean Cluj desfășoară activitatea de distribuire a acestor materiale sanitare unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj, conform unui grafic comunicat la nivel de rețea școlară”, notează reprezentanții ISJ Cluj. 

În ceea ce privește achiziția de tablete, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj informează că este în întârziere, iar copiii mai pot aștepta…

 „Toată documentația aferentă achiziționării celor 1.890 de tablete se regăsește încărcată pe portalul SICAP, în faza de depunerea ofertelor de către furnizorii interesați, cu termen 20 octombrie 2020.

În paralel, Inspectoratul Școlar Județean Cluj pregătește și documentația pentru achiziția de materiale sanitare, tablete și echipamente IT, în conformitate cu dispozițiile OUG, nr. 144/2020, necesare desfășurării activităților didactice online, în cadrul unităților de învățământ preuniversitar de stat, din județul Cluj”, arată inspectoratul școlar. 

Ziar de Cluj semnala recent că și cea de-a doua licitație pentru achiziția de tablete pentru elevi a eșuat, context în care regiunea Nord-Vest, inclusiv județul Cluj, rămâne fără tablete pentru elevi.

CITEȘTE ȘI: Clujul rămâne fără oferte și după a doua licitație pentru tabletele elevilor. Inspectoratul Școlar: „Am resimțit cu toții lipsa echipamentelor…”

Din păcate, județul Cluj figurează pe lista zonelor unde NU au fost depuse oferte de către operatorii de servicii nici după a doua licitație.

Loturile pentru care nu au fost depuse oferte nici acum:

• Lot 3 Regiunea Nord-Est 1 – Bacău, Botoșani și Neamț, valoarea estimată fără TVA este între 11.899.159 și 14.873.948.

• Lot 4 Regiunea Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, valoarea estimată fără TVA este între 11.837.646 și 14.796.806 lei.

Din nefericire, nici a doua licitație de tablete nu a reușit, pentru două loturi s-au reluat procedurile. 

„Am resimțit cu toții lipsa echipamentelor și fiecare am încercat să găsim resurse pentru a rezolva această nevoie, total, parțial și au fost foarte multe eforturile tuturor. (…). În municipiul Cluj-Napoca, care dispune de un buget generos, n-a fost o problemă să se achiziționeze aceste echipamente. Dar în localitățile din mediul rural, unde oricum bugetele nu sunt mari, a fost mai dificil. 

Și aici fiecare a trebuit să fie creativ și să apeleze la companii, la ONG-uri, să creeze diverse parteneriate prin care să se asigure că vor fi în posesia acestor echipamente”, a declarat inspectorul școlar general din Cluj, Marinela Marc.

Astfel, problema dotării elevilor cu dispozitive electronice pentru participarea la orele desfășurate în regim on-line a fost rezolvată doar partial și local de autorități din cauza dificultății cu care Guvernul Orban, respectiv Ministerul Educației, a organizat licitația pentru oferta de servicii pentru achiziția de tablete pentru elevi, dispozitive ce nu au ajuns nici acum la elevi. 

De altfel, două localități din județul Cluj au început noul an școlar conform scenariului Roșu, după publicarea situației epidemiologice de către Direcția de Sănătate Publică. Din păcate, aceleași localități, Aghireșu și Cornești, nu au avut nici acces la internet ori nu au beneficiat de dispozitive digitale necesare participării la orele online.

Începutul de an școlar a fost dificil în Aghiresu, unde 54 de elevi nu au avut acces la Internet, iar 47 – la dispozitive (220 au acces la smartphone). Câțiva elevi erau în această situație și în Cornești.

Licitația pentru achiziția a 250.000 de tablete a fost demarată de către Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) în data de 14 iulie 2020, după ce Guvernul a anunțat că aloca 150 de milioane de lei, fonduri bugetare, pentru aceste dispozitive. Contractul cu o valoare de peste 126 milioane lei (fără TVA) este împărțit în 9 loturi.

În cadrul procedurii s-au stabilit câștigătorii numai în cazul a trei loturi pentru Regiunea București-Ilfov, Regiunea Centru și Regiunea Sud. Este vorba de asocierea dintre Orange România (lider) și firma Advanced Technologies SRL.

ONAC a reluat în seara zilei de luni, 14 septembrie 2020, achiziția a peste 167.000 de tablete cu internet pe 2 ani pentru elevii din medii defavorizate din 27 de județe. 

După eșecul licitației anterioare, în care s-a încheiat un acord-cadru cu Orange pentru doar 3 din cele 9 loturi licitate, și pentru că anul școlar a început deja, ONAC a recurs la o metodă mai rapidă – achiziția prin negociere, iar ofertele trebuiau transmise până vineri, 18 septembrie, ora 12:00.

Singura companie de telecomunicație care a reușit să-și înregistreze oferta în cazul licitației reluate a fost Vodafone România, pentru 4 din loturile licitate, în condițiile în care Telekom Romania a întârziat cu două minute peste termenul legal stabilit.

După cum precizează reprezentanții ONAC, pentru cea de-a doua licitație reluată, Vodafone Romania a fost singura companie de telecomunicații ce a reușit să înregistreze oferte pentru 4 din loturile licitate, în condițiile în care Telekom Romania a depășit termenul limită de depunere a ofertelor cu „2 minute intârziere”.

Astfel, loturile pentru care nu au fost depuse oferte nici până acum sunt următoarele: 

• Lot 3 Regiunea Nord-Est 1 – Bacău, Botoșani și Neamț, valoarea estimată fără TVA este între 11.899.159 și 14.873.948.

• Lot 4 Regiunea Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, valoarea estimată fără TVA este între 11.837.646 și 14.796.806 lei.

În aceste condiții, Clujul rămâne fără ofertă depusă, iar elevii, fără tablete și dispozitive digitale necesare participării la orele on-line. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa foto: somaxtv.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *