Justitie

EXCLUSIV Administratorul Coinflux, Vlad Nistor, a ajuns în SUA. Avocații vor să recupereze bunurile ridicate de la percheziții VIDEO

Administratorul Coinflux, Vlad Nistor, a ajuns în Statele Unite ale Americii, ca urmare a mandatului de extrădare validat de către Curtea de Apel București. Pe 31 ianuarie, după o lună și jumătate de arest preventiv, Vlad Nistor a fost predat autorităților din SUA. Potrivit surselor, tânărul colaborează cu organele de cercetare penală din Kentucky și a apelat la serviciiile unui avocat american, pentru a putea fi reprezentat pe durata anchetei. 

În România, avocații lui Nistor: Anatol Pânzaru și Maria Mladin au cerut celor de la DIICOT România să restituie o parte din bunurile ridicate la perchezițiile din decembrie, pe motiv că acestea nu îi aparțineau lui Vlad Nistor și nu aveau legătură cu obiectul anchetei americanilor. 

 

Reamintim că, Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii a construit un rechizitoriu împotriva unor români care au comis mai multe infracțiuni pe teritoriul SUA. Potrivit surselor, românii mergeau în SUA și foloseau diferite metode de înșelăciune pentru a obține acces la conturile americanilor. Printre suspecți se numără și Vlad Nistor, administratorul firmei Coinflux.

Două dintre aceste metode se derulau online prin sistemul ”phishing” sau prin diferite anunțuri de vânzare a unor bunuri fictive (via Ebay sau prin platforme online). Spre exemplu, românii trimiteau mesaje electronice, folosind programe de mesagerie instantanee sau numere de telefon, în care utilizatorul este sfătuit să-și dea datele confidențiale pentru a câștiga anumite premii, sau era informat că acestea sunt necesare datorită unor erori tehnice care au dus la pierderea datelor originale. În mesajul electronic era indicată o adresă de web care conține o clonă a site-ului unei instituții financiare sau de trading.

Ancheta americanilor a redus cercetările asupra unui cerc restrâns de suspecți: 14 români din Constanța, București și alte județe apropiate acestora. 

Mergând pe firul ”follow the money”(urmărește banii), procurorii americani au descoperit că dintre acești suspecți, câțiva au folosit sumele de bani obținute din phishing pentru a face tranzacții cu criptomonede prin intermediul platformei deținută de clujeanul Vlad Nistor, CoinFlux. 

Suspiciunile americanilor erau că Vlad Nistor a coordonat acest grup infracțional, însă aceste acuzații sunt probate (momentan) doar prin câteva conversații purate de Vlad Nistor și anumiți membrii ai grupului, prin aplicația Telegram (n.red Telegram – aplicație pentru telefoane, o platformă de mesagerie, creată de Nikolai şi Pavel Durov, frații care se află în spatele celei mai mari reţele de socializare din Rusia, VK). Însă, conversațiile respective ar reprezenta în realitate o consultanță dată de Vlad Nistor către infractorii români, pe care îi considera potențiali clienți. 

Activitatea infracțională derulată de grupul de români s-a petrecut în perioada anilor 2014 – 2015, când Vlad Nistor abia își lansase platforma de trading cu criptomonede, Coinflux. 

Vlad ar fi povestit avocaților săi că nu îi cunoaște personal pe ceilalți inculpați din dosarul americanilor și că acuzațiile aduse de străini, în ceea ce îl privește, sunt neconforme cu realitatea, deoarece tranzacțiile de pe Coinflux nu sunt influențate sau controlate, în afara legii, de către el sau angajații firmei. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *