Politica

Eternificatul în şefia BNR, Mugur Isărescu, ne explică de ce-au crescut preţurile: “Să ne vedem de lungul nasului”. Acesta îi sfătuiește pe români “să bea un ceai de tei, să nu mai fie isterizați de explozia inflației”

Scris de 902

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat joi, în cadrul prezentării Raportului asupra inflaţiei pe trimestrul I al acestui an, că efectele războiului din Ucraina sunt multiple și greu de calculat, în contextul în care prețul la alimente, energi carburanţie și servicii au explodat.

„Discuțiile sunt mai mult sau mai puțin teoretice. După calculele noastre, în ianuarie- februarie era cam 80% contribuție directă sau indirectă la indicele prețului de consum. Acum, pentru că a început transmiterea mult mai rapid decât ne-am fi așteptat a efectelor creșterii costului la energie pe alte grupe de produse, probabil este sub 50%, dar asta este mai degrabă unul din efectele indirecte ale șocului energetic și detensionarea piețelor materiilor prime. Efectele după izbucnirea războiului din Ucraina sunt multiple și greu de calculat, ca să fiu sincer cu dvs”, a spus Mugur Isărescu, într-o conferință de presă.

El a afirmat că din iulie 2021 s-a înregistrat o creştere extrem de rapidă a preţurilor, menţionând că în spatele acestei creşteri se află cele legate de costurile de producţie, în special a costurilor cu energia.

„Avem începând cu iulie 2021 o creştere extrem de rapidă a preţurilor, ceea ce reflectă un şoc puternic sau un fenomen de criză, înseamnă o creştere într-o perioadă scurtă, bineînţeles că reflectă un fenomen advers cu totul şi cu totul deosebit. În spatele acestei creşteri a preţurilor de consum din România, ca şi din mai toate ţările europene, este o creştere a costurilor de producţie şi, în special, a costurilor cu energia, deci a preţurilor la energie. Toate formele de energie, inclusiv combustibilii. Se mai adaugă, tot pe partea de costuri, adâncirea sincopelor din lanţurile internaţionale de valoare adaugată cauzate de sancţiuni, reticenţa companiilor vizavi de relaţiile comerciale cu Rusia şi iminenţa unor noi seturi de măsuri în trimestrul 1”, a precizat Isărescu.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a explicat şi de ce au crescut prețurile la facturi și carburanți în ultima perioadă. Oficialul susține că România nu are capacitatea să influențeze prețurile în mod decisiv, având în vedere că economia românească nu mai e una închisă, ci într-o interdependență cu economiile globale.

„Suntem o economie deschisă. Nu noi stabilim prețurile la petrol, gaze. Să ne vedem de lungul nasului, ca să spun așa. Nu mai avem o economie închisă. Nu avem cum să o sprijinim decât cu subvenții. (…) Faptul că depindem mai puțin de gaze naturale / petrol din străinătate sau Rusia ne ajută, dar nu suficient ca să contracarăm. Din această cauză vedem cum au crescut prețurile la gaze, carburanți, cum e și în ultimele zile motorina”, a spus Mugur Isărescu, la o conferință de presă.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu le recomandă românilor să abordeze cu calm explozia prețurilor. Isărescu spune că românii trebuie să se calmeze, iar mesajele publice trebuie să fie și ele mai moderate. Isărescu recomandă și un cunoscut remediu românesc pentru nervi, ceaiul de tei.

“Să o zicem pe românește, un rău nu vine niciodată singur. Costurile la energie s-a dus în costul altor produse de consum. Cu majorarea ratei dobânzii influențăm inflația pe partea cererii. Ținem sub control cererea. Dacă nu avem o inflație determinată de costuri trebuie să fim atenți ca măsurile noastre să nu fie percepute că se adaugă la costurile de producție. Ca orice Bancă Centrală și BNR trebuie să facă un balancing act. Trebuie să facem un dozaj. O să vedeți că suntem cu un exces de cerere la limită.

Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația e specifică perioadelor de criză. Autoritățile asta trebuie să transmită, calm. Un ceai de tei. Și aceste discuții sociale care nu se mai termină cu inflația și exagerările nu se mai termină”, a declarat Mugur Isărescu.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours General
  Bă!!! V-ați tâmpit de tot? Aveți un suspect de crimă pe fugă și nu avertizați populația???
 • Acum 3 hours Eveniment
  Un mesaj al zidarilor de acum 85 de ani a fost descoperit la demolarea unui pod din Sibiu: ”Zidari din Cluj cari au executat tincuiala specială din mozaic”
 • Acum 5 hours In vizor
  România Educată e o poveste: 75% din elevi sunt analfabeți digital, o arată un studiu
 • Acum 6 hours Justitie
  CSM l-a exclus din nou pe Cristi Danileț din magistratură. Reacția judecătorului
 • Acum 6 hours Politica
  Ovidiu Cîmpean, viitorul secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene
 • Acum 7 hours PubliNews
  În urma unei investiții de 500.000 euro, Farmec relansează brandul din portofoliu cu același nume
 • Acum 8 hours Eveniment
  FINAL TRAGIC: Tânăra dată dispărută a fost găsită moartă, împachetată în saci menajeri, lângă Aleșd
 • Acum 8 hours De cartier
  Valea Seacă a devenit Valea Plângerii pentru șoferi. În orice moment există riscul producerii de accidente din cauza gropilor
 • Acum 8 hours General
  Paraşutist de la Baza Câmpia Turzii, mort într-un exercițiu militar! Eforturile medicilor de a-l salva au fost în zadar
 • Acum 9 hours Eveniment
  Un bărbat condamnat la închisoare pentru trafic de droguri, prins pe stradă în Cluj
 • Acum 9 hours Din oras
  Clujul Verde: în buricul târgului velo-pietonal, vopseaua nu stă nicicum pe pistele de biciclete
 • Acum 10 hours De cartier
  Parcul Armătura: «Obiectivul nostru este să plantăm, nu să tăiem». Dar ca să plantezi, tre’ să tai
 • Acum 10 hours Eveniment
  ANAF Cluj plătește 470.000 lei pentru stabilirea valorii bunurilor sechestrate
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE