Sanatate

Eructatii si balonari

Eructatiile si sughiturile sunt modalitati normale de a elimina aerul pe care il inghititi de fiecare data cand mancati sau beti. Eructatia inlatura aerul din stomac impingandu-l in esofag ai apoi in afara cavitatii bucale. Inghitirea unei cantitati prea mari de aer poate determina balonarea sau ercutatii frecvente. Daca eructati des, fara sa mancati ceva, explicatia ar fi ca inghititi aer datorita unui obicei nervos.

 

 

Flatus

Cea mai mare parte a gazului intestinal (flatus) este produs in colon. De obicei, gazul este expulzat in timpul evacuarii scaunului. Toata lumea elimina gaze (flatuenta), dar unii produc o cantitate excesiva de gaz, care-i deranjeaza pe tot parcursul zilei. Gazul intestinal este compus in principal din cinci substante: oxigen, azot, hidrogen, dioxid de carbon si metan. Mirosul fetid este, de obicei, rezultatul unor cantitati mici de gaze, de pilda hdrogen sulfurat si amoniac si alte substante. Aerul inghitit reprezinta numai o fractiune foarte mica din gazul intestinal. Bauturile carbonate pot elibera dioxidul de carbon in stomac si, astfel, pot fi o sursa de gaz.

 

 

Durerile de balonare

Durerile ascutite, intepatoare sau sub forma de crampe la nivelul abdomenului pot fi determinate de acumularea de gaze. Sunt frecvent intense, dar de scurta durata (mai putin de un minut). Apar deseori in abdomenul drept si abdomenul superior stang si isi schimba rapid localizarea. Ati putea observa si o senzatie de “nod” in abdomen. Eliminarea flatusului amelioreaza cateodata aceste dureri.

 

 

Oricare dintre sursele de gaz intestinal sau diaree pot determina dureri de balonare. Aceste dureri pot aparea cand intestinele au dificultati in digerarea anumitor alimente sau cand aveti infectii gastrointestinale sau diaree.

 

 

Ingrijire

 Pentru a reduce eructatiile si balonarile, se recomanda urmatoarele masuri:

mancati mai incet, evitati inghititurile lacome mari si mestecati bine mancarea in gura inainte de a o inghiti;
mancati mai putine alimente grele, bogate in grasimi;
evitati sa mestecati chewing gum sau sa sugeti bomboane tari;
evitati sa sorbiti bauturile prin pai sau sa le beti din sticla cu gat ingust;
reduceti bauturile carbonate si berea;
nu fumati tigarete, pipa sau tigari;
incercati sa va controlati / sa evitati stresul care va poate agrava obiceiul nervos de a inghiti aer;
nu va fortati sa eructati;
evitati sa va intindeti pe pat imediat dupa ce mancati.

 

 

Pentru a reduce flatuenta, incercati urmatoarele masuri:

identificati alimentele care va fac sa suferiti cel mai mult;
incercati eliminarea unora dintre aceste alimente timp de cateva saptamani si veti vedea daca flatuenta scade: fasole, mazare, linte, varza, ridichi, ceapa, varza de Bruxelles, caise, banana, prune si suc de prune, stafide, paine integrala, tarate si chifle de tarate, covrigei sarati, germeni de grau, lapte, smantana, inghetata;
reduceti, pentru moment, alimentele bogate in fibre vegetale. Adaugati-le apoi progresiv de-a lungul unor saptamani;
reduceti produsele lactate. Incercati Lactaid sau Dairy Ease in caz de intoleranta la lactoza;
incercati sa adaugati Beano la alimentele bogate in fibre vegetale, pentru a reduce cantitatea de gaz produsa.
Utilizati cateodata produsele comerciale (fara prescriptie) continand simeticona (Mylanta, Riopan Plus, Mylicon) care va pot ajuta. Comprimatele de carbune activat pot si ele eficiente.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *