Sanatate

Endorfinele – hormonii fericirii

Drogurile care te fac sa te simti bine sunt aproape irezistibile. De la cafeina la cocaina, omul este intr-o continua cautare dupa ceva care sa-l ajute sa se elibereze de sub stresul paralizant si presiunile strivitoare care alcatuiesc viata moderna. Insa, in timp ce dovezile privind nocivitatea acestor substante se aduna tot mai mult, oamenii de stiinta descopera ca un organism sanatos este capabil sa-si fabrice singur substante euforizante, lipsite de efecte daunatoare si capabile sa promoveze sanatatea.

 

 

Endorfinele. Este posibil ca organismul nostru sa fabrice “droguri”? Da. Daca prin drog se intelege o substanta chimica, atunci organismul uman produce mii de droguri in fiecare zi. Daca prin drog se intelege o substanta folosita pentru a trata o boala, raspunsul este tot afirmativ. Organismul uman se afla angajat intr-un permanent efort de a se vindeca pe sine, producand substante euforizante.

 

 

Cele mai puternice substante de  acest fel sintetizate in laborator sunt narcoticele. Ele blocheaza transmiterea durerii si produc senzatii extrem, de euforie. Tocmai de aceea sunt foarte utile pentru combaterea durerilor intense, inevitabile. In timp insa, ele pot deveni nocive si dau dependenta.

 

 

Relativ recent, oamenii de stiinta au descoperit ca organismul isi fabrica substante similare narcoticelor pentru uz propriu, grupate sub termenul general de “endorfine”.

 

 

Sunteti curiosi sa vedeti acesti hormoni in actiune? Nu aveti decat sa observati, cu prima ocazie in care va loviti cu piciorul de ceva tare, cat de repede scade in intensitate durerea de la inceput si cum se instaleaza in locul ei o senzatie de amorteala binefacatoare. Persoanele ranite in accidente de circulatie sau soldatii raniti in timpul luptei rareori isi dau seama de la inceput cat de grav sunt raniti. Unii sportivi pot suferi chiar fracturi in focul competitiei fara sa simta nici o durere pana ce partida sau concursul nu s-a incheiat. Toate acestea sunt exemple in care putem vedea endorfinele la lucru.

 

 

Cu ani in urma, dr. Hans Selye a cosntatat ca teama si mania pot declansa o descarcare masiva de adrenalina in organism. Ratiunea acestei descarcari este cresterea disponibilului de energie, care permite persoanei in cauza fie sa lupte cu situatia respectiva, fie sa fuga de  de sursa pericolului. Cercetarile ulterioare au aratat ca frica si mania pot prejudicia organismul, daca persista timp mai indelungat. De asemenea, si alte emotii negative – durerea, ura, amaraciunea si resentimentele -, in cazul in care se prelungesc in timp, pot epuiza mecanismele de supravietuire in conditii de urgenta si pot slabi apararea organismului impotriva bolilor.

 

 

Gandirea pozitiva. Norman Cousins a deschis calea catre un domeniu complet nou atunci cand a reusit sa se vindece de o boala fatala, incurabila, folosind ca mijloace terapeutice emotii pozitive, ca rasul, bucuria, dragostea, recunostinta si credinta – alaturi de alte metode terapeutice de bun simt. De atunci incoace, specialistii in materie de psihoneuroimunologie au izolat mai multe dintre substantele pe care creierul le secreta sub influenta acestor emotii. Ele nu sunt alceva decat endorfine, iar printre efectele lor majore se numara favorizarea insanatosirii, intarirea sistemului imunitar si mult dorita si minunata senzatie de bine.

 

 

Emotiile constituie o parte cu totul speciala a umanitatii noastre. Cele negative favorizeaza imbolnavirea, in timp ce emotiile pozitive exercita un efect benefic asupra fiecarei parti a organismului. De exemplu, orice medic stie ca nu trebuie sa inchida usa sperantei pacientilor aflati in ultimele stadii de suferinta. Medicul care, plin de incredere si compasiune pentru starea pacientului, ii spune acestuia cu incredere si optimism: “Presimt ca dvs. sunteti tocmai acel unul din zece care invinge aceasta boala” va ramane deseori surprins sa constate ca profetia sa s-a implinit. Insa aceasta este cu totul altceva decat a spune: “Aveti numai o sansa din zece de a supravietui”.

 

 

Cresterea “productiei” de endorfine. Stim deja de multa vreme ca exercitiul fizic este benefic pentru organism. Insa oamenii de stiinta au observat, la un moment dat, ca starea de bine care urmeaza dupa efectuarea exercitiilor fizice nu poate fi explicate doar prin efectul de crestere a formei fizice. Se mai petrece si altceva, si acest “altceva” s-a dovedit fi o crestere a productiei de endorfine.

 

 

Atat efectul narcoticelor, cat si cel al endorfinelor pot fi anulate de catre o substanta chimica, pe care medicii o folosesc in tratamentul abuzului de droguri. Daca se da aceasta substanta unei persoane a carei durere era calmata cu morfina, durerea va reaparea aproape imediat. In mod similar, daca se administreaza aceasta substanta unei persoane care se simte excelent ca urmare a productiei proprii de endorfine, starea de bine a acestei persoane va disparea ca prin farmec. Pur si simplu.

 

 

Secretia de endorfine creste ca urmare a “gandirii pozitive”. Rezolvarea conflictelor, alungarea urii si resentimentelor, cultivarea unor atitudini iertatoare, generoase si recunoscatoare, descoperirea unei credinte puternice – hranirea unor astfel de emotii este in masura sa creasca semnificativ productia de endorfine la nivelul creierului si sa intareasca abilitatea organismului de a rezista asaltului bolilor. Iar daca la acestea mai adaugam o plimbare zilnica, este ca si cum am adauga glazura unei prajituri.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *