Analiza

Emil Boc visează unicorni și hub-uri digitale la Cluj, în timp ce clădirile Centrului de Excelență pentru Industrii Creative și Centrul de Sprijinire a Afacerilor TEAM stau goale

Scris de 58

Primarul Emil Boc a anunțat că Primăria va înființa un hub digital pentru inovare și va lansa anul acesta un fond local pentru inovare cu un buget de pornire de 600 mii euro. Totodată, Boc estimează că până în 2025 este posibil ca în Cluj-Napoca să existe firme de tip unicorn. Această idee face parte din obiectivul său politic de a trece de la paradigma „fabricat în Cluj-Napoca” la „inventat în Cluj-Napoca”. Boc se bazează pe programul Mecanismul de Redresare și Reziliență al UE, conceput pentru a ajuta țările Uniunii să se pună pe picioare ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19. Primarul vrea hub digital, dar ne întrebăm ce va face cu Buftea de Cluj și TEAM, două proiecte importante, care sunt pe butuci și se zbat să iasă la liman din cauză că nu au investitori.

Valoarea programului UE este de 672,5 miliarde euro. Banii vor finanța proiecte conexe demarate la 1 februarie 2020 sau ulterior. Finanțarea va fi disponibilă timp de trei ani, iar guvernele Uniunii pot cere o prefinanțare de până la 13% pentru planurile lor de redresare și reziliență.

Pentru a beneficia de finanțare, planurile naționale de redresare și reziliență trebuie să se concentreze pe domenii-cheie de politică ale Uniunii: tranziția spre o economie verde, inclusiv biodiversitatea, transformarea digitală, coeziunea economică și competitivitatea, precum și coeziunea socială și teritorială. Sunt eligibile pentru finanțare și planurile care ajută instituțiile să se pregătească pentru crize și să reacționeze la ele.

Primarul Emil Boc vrea să meargă pe transformarea digitală, fiind cunoscută pasiunea sa pentru tot ceea ce înseamnă tehnologie. Este lăudabilă inițiativa, dar nu putem să nu ne întrebăm ce va face cu două proiecte importante în care au fost investiți bani europeni, dar acum stau mai mult goale. Vorbim despre CREIC – Buftea de Cluj, creat pentru producție de film și alte activități conexe și TEAM, un centru de sprijinire a micilor afaceri.

„Putem spera la crearea acestui Digital Inovation Hub, oferit de UE în Planul de Reziliență, de care acum am aflat chiar la Bruxelles că s-a adoptat. Putem spera că industriile viitorului, bazate pe inteligența artificială, pe quantum computer, internet of things, eHealth vor avea viitor la Cluj-Napoca, pentru că în parteneriat cu universitățiile clujene, pregătim proiecte atât pe nanotehnologie, cât și pe inteligență artificială pentru că de aici vor veni slujbele viitorului și slujbele mai bine plătite. Mă bucur că la nivel european Planul acesta de Recuperare și Reziliență este un brand al Partidului Popular European”, a declarat Emil Boc.

Primarul a arătat și că va lansa un fond local de inovare pentru susținerea start-up-urilor, care va avea valoarea de 600 mii euro la început și va oferi șansa celor doritori să își poată dezvolta propriile afaceri. Adică, exact ceea ce se dorește a fi TEAM din Dealul Lomb, care stă gol de cel puțin doi ani.

Este extrem de interesant că Boc estimează că până în 2025 o parte din firmele de tip unicorn (companii evaluate la peste 1 miliard de dolari) vor proveni și din Cluj-Napoca. Cum va fi posibil acest lucru? Poate ne explică domnul primar, după ce va reuși să pună pe picioare TEAM din Lomb.

„Anul acesta vom lansa un fond local de inovare pentru susținerea start-up-urilor. Un fond care va avea la început 500.000 – 600.000 de euro, public și privat, și care va oferi șansa întreprinzătorilor, inovatorilor clujeni să își poată dezvolta propriile afaceri. Fac o paranteză: această propunere vine oarecum și în continuarea la ceea ce și-a propus Comisia Europeană și Consiliul European când s-a uitat la numărul de firme, să le zicem, unicorn care provin din Uniunea Europeană, în cadrul mondial. Știți câte unicorni vin astăzi din UE? Doar 16% din totalul mondial al unicornilor. Obiectivul este ca până în 2025 să avem 25% din totalul general de firme unicorn să vină în UE. Eu sper că nu e departe momentul când mai multe firme de acest fel vor fi din Europa Centrală și de Est, din Cluj-Napoca, pentru că există ingredientele de succes: resurse de talent, infrastructură, ecosistem”, a spus Boc.

Până la sosirea sau crearea de unicorni la Cluj, poate primarul găsește o strategie să pună în mișcare proiectele deja existente și finalizate.

Despre Buftea de Cluj și TEAM, Ziar de Cluj a scris de nenumărate ori. Cluj Innovation Park, societatea care administrează cele două obiective își desfășoară activitatea foarte greu, aspect care a fost relevat în raportul de activitate de anul trecut. Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC – Buftea de Cluj) și Centrul de Sprijinire a Afacerilor TEAM riscă să piardă contractele pe care cu greu au reușit să le prindă în ultimul an dacă Primăria nu va face cât mai repede drumul de acces dinspre strada Oașului către cele două obiective. Șansele realizării acestui drum în viitorul apropiat sunt minime. Primarul Emil Boc tocmai a anunțat că banii care ar fi trebuit alocați pentru drum vor merge pentru dotarea Spitalului Municipal în vederea gestionării crizei COVID 19.

Managementul Cluj Innovation Park, societatea care administrează Buftea de Cluj și TEAM, a atras atenția în raportul de activitate pe semestrul I al acestui an că atât pandemia cât mai ales lipsa drumului de acces îngreunează foarte mult activitatea celor două obiective.

„Declanșarea pandemiei COVID 19 a afectat major activitatea și totodată rezultatele economice obținute de societate în semestrul I al anului 2020. Cu toate acestea, urmare a măsurilor luate în vederea minimalizării impactului negativ cauzat de pandemie, societatea a reușit să încheie în continuare noi contracte, atât de ocupare spații cât și de găzduire evenimente. De asemenea, finalizarea cu întârziere a celor două proiecte sau incompletă în cazul clădirii de birouri TEAM, a dus la situația în care unele dintre obiective să nu poată fi atinse”, scrie în raport.ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 11 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 14 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 14 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 18 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 18 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 19 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 19 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 20 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 20 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 20 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 21 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 22 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE