Rautacisme

Emil Boc, urbanistul de cumetrie. Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Pe motivul halucinant (comunistoid, de-a dreptul) că şi copiii săi stau la bloc, Emil Boc a refuzat în mod categoric un proiect al unor clujeni care vroiau să-şi construiască case.

Conform site-ului stiridecluj.ro, în şedinţa de ieri de la Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism, primaruil a refuzat cererea unui grup de clujeni care vor să își ridice case pe str. Soporului, nr. 43-45A. Mai ales unul dintre beneficiari l-a scos din pepeni pe primarul Emil Boc, pentru că nu înțelegea de ce lui i se cere să ridice creșă, dacă vrea să își facă o casă.

Bogdan Podar, singurul arbitru internațional de baschet al Clujului, propunea un plan urbanistic zonal în Borhanci, alături de alte nouă familii. Zece case cu un etaj pe parcele de câte 800 de metri; ofereau Primăriei teren pentru lărgirea străzii la nouă metri și o parcelă de 800 de metri pentru un obiectiv de utilitate publică (grădiniță, creșă etc). Dar Emil Boc nu a fost mulțumit cu atât. El a vrut ca familiile să construiască o creșă și să o doneze Primăriei.

Condiţionare care cam aduce a şantaj

BOGDAN PODAR-VIRGIL: Ne luați dreptul la calitatea vieții. Vreau să îmi construiesc o casă pentru familia mea. Financiar nu avem unde să facem. Vreau să fac o casă pentru copiii mei.

EMIL BOC: Si copiii mei stau la bloc ca dvs. Să respectăm orașul. Nu aveți un proiect de interes public. Sunteți privat. Interesul public prevalează față de orice interes privat. La revedere! Nu înțelegeți, e treaba dvs! Nu se aprobă proiectul dvs fără să aveți o creșă.

PODAR BOGDAN-VIRGIL: Câte creșe a primit Primăria de la dezvoltatori?

EMIL BOC: Multe! Mergeți și vedeți la Liberty și la alții. De la cele mai mici la cele mai mari se acceptă numai cu creșă. Respect pentru că sunteți plătitori de taxe, dar nu putem tot să cedăm pentru că sufocăm orașul. Dezvoltatorul imobiliar a spus că va asista la toate ședințele Comisiei de Urbanism din Cluj pentru a vedea dacă alții primesc avize fără creșă. Dezvoltatorul trebuie fie să construiască singur o creșă, fie să se asocieze cu alți constructori și să facă una, pe care să o cedeze.

(…) Dvs veniți cu 11 parcele pentru case, dacă veneați cu una era rezolvată treaba. Reveniți cu o propunere în comisie. Azi nu am altă soluție. Azi sunt mai nervos decât de obicei. Veniți și dvs cu soluții. 

Nervii lui Boc veneau probabil de la scandalul iscat de către clujeni de Hotelul „NECROPOL” de pe strada Avram Iancu în a cărui realizare are şi el o vină, chiar dacă neagă cu vehemenţă (de fapt, minte). O demonstrează arhitectul Șerban Țigănaș:

“Există două faze foarte clare, pe care nici primarul, nici arhitectul șef nu le-au clarificat: faza de urbanism și cea de autorizație de construire. Responsabilitatea pentru urbanism o are Consiliului Local, întrucât Consiliul Local aprobă planurile urbanistice prin vot. Poate și are tot dreptul să respingă . Nu este obligat să aprobe niciun proiect, chiar dacă există toate avizele, trebuie doar să motiveze. S-ar putea întreba cine și cum a votat în Consiliul Local la acest proiect. Odată obținuți parametri urbanistici reglementați, este mult mai greu să spui “nu” la o autorizație de construire. Autorizația o acordă urbaniștii din Primărie, din subordinea arhitectului-șef”.

Şi a mai debitat o minciună Boc-al-nost’, cea cu multele grădiniţe şi creşe primite de la mare la mic. În tot cartierul Borhanci, de exemplu, la mii de apartamente locuite, există o singură grădiniţă şi şi aceea privată, nu construită pentru municipalitate şi donată. Iar cei refuzaţi insistă să susţină că lângă PUZ lor există unul aprobat şi pentru care nu s-a cerut nicio creșă.

Totuşi, remarcăm că, după ce şi-a bătut joc de urbanism din 2004 până în zilele noastre, pe Emil Boc l-a lovit exigenţa urbanistică. Dar numai pentru căţei, după cum se observă cu ochiul liber.

Revenind la şantajul urbanistic de ieri, vorbim practic de condiţionarea obţinerii unui aviz de foloase necuvenite pentru „terţul” „societate”, deşi, beneficiar principal de imagine ar fi chiar el (care s-ar lăuda pe toate gardurile ce a făcut şi a dres pe banii altora, deşi are un buget de 400 de milioane de euro la dispoziţie, cel puţin).

În rest, dacă pentru cei pe care nu-i ştie după nume e ciumă, Boc-al-nost’ e numai lapte şi miere pentru cei cu care cam face „cumetrii” pe urbanism.

Astfel, proiectul lui Goia şi Ciorcilă de pe platforma Tehnofrig s-a aprobat doar prin oferirea unui teren de utilitate publică de 2.000 de metri pătrați (din peste 30.000). Dar acolo nu s-a cerut construirea unei grădinițe sau creșe. Deşi capacitatea financiară a lui Goia şi Ciorcilă este infinit mai mare decât a „bogătanilor” care vor să-şi facă case pentru ei şi numai pentru ei.

Dar ştie şi Boc la cine să se răţoiască.

 

FOTOCREDIT: stiridecluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *