Din oras

E oficial! H33 de pe strada Horea dispare și face loc unui bloc cu 3 etaje și mansardă, construit de Prodvinalco. Proiectul a fost controversat și respins de trei ori de Comisia de Urbanism

Proiectul imobiliar al Prodvinalco de pe strada Horea nr. 33 – 35 ajunge săptămâna viitoare în Consiliul Local, după îndelungi dezbateri și respingeri din partea Comisiei de Urbanism. Planul Urbanistic de Detaliu va fi adus în atenția consilierilor locali în ședința din 22 februarie. Proiectul prevede construirea unui imobil mixt cu 30 de apartamente, cu asigurarea în incintă a 67 de locuri de parcare. Clădirea în care funcționează acum H33 (spațiu destinat organizării de evenimente culturale și expoziții) va fi demolată pentru a face loc viitorului imobil.

Parcela pe care se solicită construirea are suprafața de 3836 mp și are deschidere la două străzi – Crișan și Horea. Prin PUD se propune desființarea fondului construit existent, cu excepția părții valoroase din corpul C1.

Documentația reglementează amplasarea față de limita laterală nordică: pe limita de proprietate, adiacent calcanului vecin, cu 3 curți de lumină la nivelul etajelor și în retragere de 6 metri față de limita nordică, în dreptul curții vecine; amplasarea față de limita laterală sudică: pe limita de proprietate, adiacent calcanelor vecine; accesul auto și pietonal: din strada Crișan și ocazional din strada Horea; staționarea vehiculelor: în interiorul parcelei, locuri de parcare auto amenajate în spații specializate dispuse la subsol și demisol și locuri de parcare pentru biciclete amenajate la subsol (accesul auto la subsol se realizează mecanizat, printr-un lift auto dispus la 4,5 metri față de limita de proprietate nordică.

Vor fi plantați arbori mari, cu balot, în dreptul proprietății de pe strada Crișan nr. 32. Beneficiarul va realiza și amenajarea noului acces auto din strada Crișan, va fi închis vechiul acces și va fi refăcut integral trotuarul străzii Crișan și va fi amplasată o oglindă parabolică la ieșirea auto din incintă la limita de proprietate pentru asigurarea față de autovehiculele care coboară pe strada Crișan, respectiv indicatorul rutier STOP.

Printre nemulțumirile exprimate de vecini se numără:

-lipsa însoririi directe pentru locatarii de pe strada Horea nr. 35;

-aglomerația creată ca urmare a aducerii a 80 de autovehicule care accesează parcela dinspre strada Crișan. Reprezentanții Asociației de Proprietari de pe strada Horea au precizat că strada Crișan este în pantă abruptă, cu doar două benzi și o bandă alocată pentru parcări, ceea ce va duce la crearea de ambuteiaje la intrarea și ieșirea din viitorul imobil;

-noul imobil cu spații comerciale la parter va crea multă gălăgie.

Proiectul Prodvinalco a fost respins de trei ori de Comisia de Urbanism ca urmare a nemulțumirilor vecinilor. Au fost aduse modificări importante acestui proiect: prin proiectantul Arhimar, Prodvinalco a renunțat la clădirea de pe strada Crișan, s-a renunțat și la accesul din strada Horea, s-a redus și numărul de apartamente (inițial au fost propuse 52 de apartamente).

Clădirea care va fi demolată este cunoscută pentru cea mai mare pictură murală de 300 mp din România, care reprezintă omul cosmos. Înainte să funcționeze H33 ca spațiu pentru diverse evenimente, imobilul era depozit al Prodvinalco.

Producătorul de băuturi alcoolice este cunoscut pentru implicarea sa în ultimii ani în dezvoltarea de proiecte imobiliare.

Conform site-ului Prodvinalco, firma își are rădăcinile pe piață încă din 1932, moment în care a intrat în vigoare Legea Monopolului Alcoolului și Taxelor de Consumație prin care se monopolizează de către stat desfacerea spirtului și a derivatelor de spirt. Inițial, fabrica funcționa sub numele “Fabrica de spirt Max Werlheimer”, iar mai apoi, în 1948 aceasta și-a schimbat numele în “Fabrica de Spirt Clujeanul”.

În 1951, a fost naționalizată și se înființează  Întreprinderea de Vin și Băuturi Alcoolice – “Vinalcool Cluj”.

Începând cu 1964, Vinalcool Cluj a cunoscut o perioadă de mare succes, fiind unul dintre cei mai importanți producători și distribuitori de băuturi alcoolice din România.

În anul 1991 Statul Român a transmis 30% din capitalul social al Prodvinalco către Fondul Proprietății Private Banat Crișana, care la rândul său a efectuat transferul, cu titlu gratuit, către cetățenii români îndreptățiți conform legii, prin emiterea certificatelor de proprietate (cupoane), titluri de valoare la purtător. Restul deținerilor de 70% au intrat în proprietatea Fondului Proprietății de Stat, ulterior o parte s-a transmis către asociația P.A.S a salariaților companiei. Începând cu data de 08.04.1997 acțiunile societății au fost cotate la Bursa de Valori București sub simbolul VAC.

În 2004, societatea Prodvinalco devine integral privată. În 2009, Prodvinalco devine lider de piață pe categoria Alcoholic Drinks, Bitter, Țuici și Rachiuri Naturale. Brandurile care au contribuit la acest lucru sunt: V33, R26, 2 Cai Frumoși, Senator și Vlad Țepeș.

În 2017, în urma unei investiții de peste 500.000 euro, este inaugurat noul sediu Prodvinalco, situat în incinta fabricii din Baciu. Astfel, pentru prima dată în istoria sa de 85 de ani, toate operațiunile companiei se derulează în aceeași locație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *