Printr-o intervenție telefonică din această dimineață, la un post de radio local, primarul Emil Boc a declarat că, la Cluj, avem un grad de conformare ridicat cu privire la măsurile impuse de autorități. Ce ne așteaptă, însă, în vara acestui an, potrivit primarului Boc? Căror măsuri va trebui să ne mai conformăm? Vom putea reveni la viața cotidiană din Clujul de dinainte de pandemie sau activitățile noastre vor fi, în continuare, supuse unor restricții?
„Nu va exista un moment cu dată fixă, 15 mai, 1 iunie, în care să spunem: Aleluia, gata, s-a terminat criza coronavirus, de mâine începem tot ce a fost înainte! Nu va exista un asemenea moment! Am certitudinea asta! Vor exista, însă, măsuri graduale prin care se vor relaxa interdicțiile de astăzi, astfel încât să înceapă, sub o anumită formă, școlile, să înceapă, sub o anumită formă, și alte activități de lucru, magazine… gradual, în funcție de evoluție! Totul este în funcție de evoluția următoare a bolii!”, a explicat primarul.
Emil Boc consideră că ridicarea restricțiilor ar trebui să înceapă, în mod firesc, cu zonele care au avut cel mai înalt grad de conformare cu măsurile impuse de către autorități, cum este și Clujul. Totuși, până în 15 mai, nu trebuie să vorbim despre relaxare, conform edilului. Chiar și după relaxarea măsurilor actuale, va trebui să mai respectăm anumite reguli, cum ar fi purtarea măștilor:
„Minimum 12 luni de aici înainte vom fi sub incidența acestor măsuri minimale: distanțare socială, purtare de măști, evitare de întâlniri în grupuri mari, aceste lucruri vor fi regula în următoarele 12 luni, până apare vaccinul!
Majoritatea specialiștilor spun 12-18 luni până va apare vaccinul, când înseamnă că atunci situația este complet sub control ca și pandemie globală, adusă sub controlul omului total. Astăzi, bestia asta zburdă prin lume, își face de cap și, ceea ce e mai grav este că are mutații foarte complicate care nu pot fi prinse în ecuații foarte simple. Au apărut niște informații cu privire la faptul că inclusiv persoane care s-au vindecat s-au îmbolnăvit de o altă tulpină a acestui coronavirus și care, din nou, nu se știe în ce formă evoluează. Deci este un virus mult mai complicat, o bestie mult mai periculoasă decât toate bestiile de până acum, pentru că are capacitatea de a realiza mutații rapide, tulpini noi care nu pot fi imediat identificate și, implicit, să realizezi un vaccin. (…) Este o formă extrem de periculoasă de virus”, a concluzionat primarul.
În aceste condiții, Zilele Clujului nu se vor mai organiza în acest an:
„Zilele Clujului au fost anulate, banii au fost retrași, i-am dat la sănătate! (…) Zilele Clujului, să uităm de ele! Nu există anul acesta și am spus-o din primul moment.
După ce se va încheia starea de urgență, vom vedea ce se va putea întâmpla, atunci vom putea lua deciziile de viitor. Până atunci, toate sunt interzise, până în 15 mai, când funcționează decretul pentru instituirea stării de urgență. În funcție de cum va arăta decretul după starea de urgență, vom vedea și celelalte măsuri.
Noi am dori, cu tot dragul, să sprijinim sectorul cultural care este un argint viu al orașului, care asigură dinamismul în orașul nostru, dar, cât timp este stare de urgență, noi nu putem finanța sectorul pentru activități culturale, întrucât ele sunt interzise în acest moment. După 15 mai, vom sta la masă și vom încerca să găsim soluții pentru a susține acest sector extrem de important al Clujului, sectorul cultural, în formele și în condițiile în care vor fi permise manifestațiile, activitățile, acțiunile după 15 mai. Acest sector trebuie să își continue activitatea, este un bun câștigat al acestui oraș. Avem această situație grea, și ei trebuie să trăiască, să meargă mai departe și vom vedea după 15 mai. Și activitățile sportive și activitățile culturale, după 15 mai suntem pregătiți să stăm la masă și să luăm deciziile în vederea susținerii financiare. Vom găsi bani și pentru ei, chiar dacă resursele noastre cad dramatic în aceste momente”, a declarat Emil Boc.