In vizor

Copiii nedoriți ai pandemiei: Avorturile la cerere sunt suspendate în majoritatea spitalelor pe perioada stării de urgență

Oamenii nu mai știu dacă au au sau nu dreptul să meargă la medic. Oricum românii nu mergeau la medic decât în ultimul moment, acum cu noile restricții aceștia nu știu când mai pot să apeleze la serviciile unui medic. Situația este determinată de ordinul lui Arafat prin care tratamentele și investigațiile care nu reprezintă o urgență au fost suspendate.

Raed Arafat a semnat un ordin prin care se menționează faptul că se suspendă internările pentru intervenții chirurgicale, tratamentele și investigațiile care nu reprezintă o urgență. Starea de urgență oricum a golit anterior spitalele pentru a lăsa loc pacienților diagnosticați cu COVID-19, cu acest ordin suplimentar s-a creat panică în rândul tuturor celor care ar avea nevoie de un medic.

Femeile însărcinate și bolnavii cronici par a fi primii afectați de acest nou ordin. Imediat după ce a realizat isteria care s-a declanșat în rândul pacienților, Departamentul pentru Situații de Urgență a revenit cu clarificări menționând faptul că: ”Interdicțiile prevăzute art. 1 nu sunt aplicabile în mod absolut și automat ci pe baza analizei medicului curant de specialitate, care să justifice necesitatea internării pacienților, pentru asistența spitalicească acordată în spitalele publice și private sau  necesitatea realizării consultațiilor sau a tratamentelor în ambulatoriu”. Cu alte cuvinte, pacienții se află la mâna medicilor. 

”NU se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activități medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii și care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentație medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităților spitalicești cu internare. cât și în cazul structurilor ambulatorii”, potrivit departamentului pentru Situații de Urgență.

Ziar de Cluj a contactat trei clinici private din  Cluj pentru a solicita o întrerupere de sarcină la cerere, însă răspunsul primit a fost că nu se fac astfel de interventii, ele nereprezentând o urgență.

”Din cauza situatiei actuale din tara nu mai putem prelua intreruperi de sarcina la cerere. Intreruperile de sarcina se fac doar daca sunt probleme medicale, cum ar fi sanatatea mamei sau copilasului. Cu tot ce va putem ajuta ar fi o programare pentru controlul de sarcina, dar nu si pentru intrerupere de sarcina”.

”Ambulatorul este deschis doar pentru urgente si pentru gravide. Din pacate intreruperea de sarcina nu se considera urgenta”, sunt răspunsurile pe care le-am primit.

La Maternitatea Dominic Stanca nu am reușit să vorbim cu cineva care să ne ajute cu un răspuns, în ciuda insistențelor, iar la Ginecologie răspunsul primit a fost că: ”Activitatea medicală decurge conform legilor în vigoare și a Ordonanțelor militar apărute”.

Din răspunsurile primite deducem faptul că femeile însărcinate care își doresc o întrerupere de sarcină la cerere trebuie să aștepte până după starea de urgență, asta deși ministrul Sănătății a dat asigurări că ”nicio femeie nu va fi obligată să nască”. 

”Noi ne angajăm să respectăm dreptul femeilor, nimeni nu le va obliga să nască fără voia lor și fiecare situație va fi analizată de la caz la caz. Sigur că femeia care va dori să facă întreruperea de sarcină va semna că știe care sunt riscurile în perioada COVID-19, ne străduim să fie cât mai mici, pentru că e doar o internare de zi, de dimineață până seara”, potrivit MinistruluI Sănătății.

De asemenea, președintele Societății de Obstretică și Ginecologie din România, Radu Vlădăreanu spune: ”Nimeni nu poate obliga o femeie să nască. Și e normal să avem grijă ca prevederile din Starea de Urgență să nu fie interpretate de medici «mai catolici decât Papa» ca impunând restricții suplimentare femeilor.

Din păcate însă, femeile sunt lăsate în voia sorții. În lipsa unor prevederi clare care să stipuleze că avorturile la cerere reprezintă o urgență, medicii pot să le refuze. Oricum și până acum erau o serie de medici, în special în orașele mici unde nu există alternative, care refuzau să facă avorturi la cerere. Acum, acoperiți de o prevedere legislativă, astfel de situații vor fi și mai dese și vor exista suficiente cazuri de femei care vor duce la capăt o sarcină pe care nu și-au dorit-o.

”Problema este un generală. Discuția este că oamenii nu știu unde să meargă. Pacienții nu sunt urmăriți prin telemedicină. Este un fel de improvizație națională la această oră. Scapă cine poate. Oamenii nu au certitudini. Paradoxul este că eu merg acum prin spitale și am fost la UPU și este pustiu. Nu mai sunt urgențe? Oamenii nu mai au probleme de sănătate? Oamenii stau acasă cu dureri și probleme grave și nu merg la spital. Este o dezorganizare și consecințele sunt dramatice. Oamenii nu mai au curajul să meargă la medic și atunci discuțiile sunt doar prin telefon și consultațiile sunt superficiale. Se bâjbîăie, nu avem telemedicina pusă la punct. Medicii au depus un jurământ care este valabil și pe vreme de pace și de război. Suntem în război cu Covid 19, un război nou cu un inamic perfid și puțin cunoscut. Lupta cu alte afecțiuni grave cum este cancerul, trebuie să fie dusă în continuare, urgențele trebuie stabilite pe criterii clare în aceste zile, pacienții sunt dezorientați. Nu am competența să mă pronunț dacă întreruperile de sarcină sunt urgențe sau nu, aici este treaba medicilor și a femeilor în cauză să decidă.Cei care guvernează sistemul sanitar trebuie să se asigure că pacienții non Covid sunt tratați corect în această situație excepțională de sănătate publică”, a declarat pentru Ziar de Cluj, deputatul Emanuel Ungureanu.

Săptămâna trecută Centrul Filia, o organizație care apără drepturile femeilor a sunat la 112 spitale publice din România și a aflat că doar în 12 dintre ele se mai fac avorturi la cerere, în majoritatea doar dacă sarcina a depășit 12 săptămâni. Dintre aceste 12 spitale, unul este din județul Cluj și anume Spitalul Orășenesc Huedin.

În România, în spitalele de stat, 111 femei au făcut în 2018 avort în fiecare zi. 10% dintre ele erau minore. Ceea ce se întâmplă acum le afectează mai ales pe femeile și fetele vulnerabile. Poate că în clinicile private ai putea contracost să convingi un medic să îți facă avort, însă mare parte din aceste femei nu își permit aceste costuri. 

În România întreruperea cursului sarcinii este permisă doar înainte ca sarcina să depășească 14 săptămâni și doar în cadrul instituțiilor medicale sau a cabinetelor medicale autorizate în acest scop. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *