Editorial

Emil Boc, noi nu suntem tarani!

Targul de Craciun „organizat” la Cluj de un plasture politic de pe vremea lui Apostu oglindeste nivelul de impotenta administrativa al oamenilor din jurul lui Emil Boc si nepasarea primarului fata de acest oras.

Nu sunt exagerari, sunt realitati.

In ultimele zile, colega mea, Florentina Tatar, a jucat magistral acest subiect, ca un muschetar dintr-o comedie buna ce isi penibilizeaza adversarul taindu-i paftaua cu spada si lasandu-l in fundul gol in fata asistentei. A facut o radiografie a acestui targ penibil, un fel de Oraselul Copiilor, incercand sa obtina parerile unor oameni importanti din Cluj despre acesta. Ce sa vezi, nicio surpriza! Nici macar un arhitect nu a vrut sa isi dea cu parerea despre grosolania vizuala din Piata Unirii, ca asa e la Cluj, poate se supara „Shiefu'” Boc si nu le mai da clientilor autorizatii de constructie. Apoi, l-a penibilizat pe dromaderul politic Sergiu Liti, care isi umple inca de pe vremea lui Apostu cocoasa, luand pe bani de nimic dreptul de inchiriere al Pietei Unirii, storcand-o bine de bani si livrand un mare rahat, nici macar comparabil cu Oraselul Copiilor. Daca sunteti onesti, dragi cititori, va aduceti aminte de tristetea de anul trecut, cu chioscuri prost luminate in care niste amarati vindeau cabanosi inghetati, cafei la doi lei, napolitane si votca de Prodvinalco, in muzica cretina a patinoarului sponsorizat de Orange – o iesle cu gheata pe jos langa care bietii clujeni se imbulzesc ca in gara din Marisel sa se incalte cu patinele.

Am aflat ca Sergiu Liti a facut din Craciunul clujean un biznis foarte bun, ca i s-a permis ca an de an sa livreze rahat, ba am aflat ca e si nesimtit, cand Florentina Tatar n-a facut altceva decat sa ii puna declaratiile alaturi de cele ale lui Andrei Dragan, organizatorul adevaratului Targ de Craciun de la Sibiu, unde se primesc sute de mii de vizite si unde totul este privit cu profesionalism.

Culturnicul si pampalaul de Liti e ocos in declaratiile date jurnalistei. El e la inceput de drum, cica, desi are ani de zile de cand capuseaza primaria. S-a inspirat din targurile de la Strasbourg, Praga sau Viena, cu traditii de „sute de ani”, desi acum cateva sute de ani nu erau targuri de craciun. Si ghiolbania maxima, in forma in care numai un dromader politic o poate emite:

„Sa nu uitam ca Sibiul a fost Capitala Culturala si a primit titlul pe gratis, nu ca noi, care trebuie sa luptam pentru asta”, afirma Liti. 

I-auzi, una! Incredibil!

Organizatorul Targului de Craciun de la Sibiu a fost si la Cluj cu proiectul sau la inceputul anului asta. Calin Forna, seful de la evenimente si protocol, l-a primit cu privirea umeda, si i-a spus sibianului ca toate ca toate, da’ Shiefu’ nu vrea sa renunte la patinoar. Deci, daca vroia sa faca ceva asta din Sibiu, trebuia sa pastreze patinoarul, grosolania aia urbana care mie imi pare o groaznica ironie la adresa ungurilor, si acceptata de hraparetii de la UDMR, caci macar pentru trei-patru luni stirbeste decisiv maiestuoasa prestanta a statuii lui Matei Corvin, transformandu-o in recuzita la un iarmaroc.

Patinoarul lui Shiefu Emil Boc, porcaria aia de grajd inghetat, nu-i altceva decat obsesia reminiscenta a copilului de taran din Rachitele care inca traieste nostalgia venitului la oras de Craciun, cand se bucura de o inghetata cu cuburi de ananas la „Castel” si de scarile rulante de la Central.

Emil Boc nu intelege ca este primarul unui oras cu aspiratii europene, el este tot in filmul de dinainte de 1989, nu intelege ca cei 100 de mii de studenti, ce dau acestui oras rimelul cosmopolit cu care este fardat Clujul pentru straini, vor sa evoluam, vor mai mult, vor in 2013 un Cluj din 2020. Emil Boc pastreaza orasul la nivelul lui 1987, desi este primar peste Clujul anului 2013, estimand ca noi suntem niste copii de tarani ce inca se bucura la vederea unor artificii si a unor lampadare roz.

Inconjurat de oameni mici din punct de vedere profesional, cu Daniel Buda in spatele oricarei decizii importante ce vizeaza Primaria, sugrumat de lehamitea afisata cu care conduce orasul, Emil Boc asteapta sa citeasca in stele daca e oportun sa candideze sau nu la Cotroceni. Pana atunci, ne face de rusine luandu-se la harta cu Horea Uioreanu in fata lui Iulian Dascalu, proprietarul Iulius Mall, care a rosit de jena vazand ce om mic conduce Clujul.

Emil Boc, cel care a crescut in jurul sau sinecuristi de genul Darius Pintilie, Peter Pal si Cynthia Curt, a taiat intentionat crengile aspiratiilor mentalului colectiv clujean, reducandu-l la bucuria de a avea gratuitate pe RATUC, artificii de 1 Decembrie si tramvaie mov.

Si, mai grav, i-a facut pe multi clujeni sa creada ca asta e Clujul de care avem nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *