In vizor

Petitie catre rectorul UBB pentru salvarea Muzeului Zoologic

Animale cu dinti si ochi lipsa, altele in vase din care formolul s-a evaporat si cateva vitrine sparte au fost detaliile pe care un vizitator al Muzeului Zoologic l-au convins ca institutia are nevoie urgenta de interventii. Drept urmare, a lansat o petitie catre rectorul UBB, Ioan Aurel Pop. Responsabilii muzeului spun ca “sunteti intr-o crasa dezinformare” si ca inghesuielile de la recentele expozitii fac sa nu mai conteze “cativa ochi sau dinti lipsa”.

Petitia se numeste “Renovati Muzeul Zoologic din Cluj, aflat intr-o stare jalnica!” si este ilustrata cu cateva imagini care reflecta sugestiv starea in care se afla institutia. Vitrina in care se afla animalele au sticla sparta, jaluzelele atarna, un tablou cu pesti este rezemat de perete, un leu isi etaleaza dantura stirba si, in ultima fotografie, un exponat sta spanzurat de sfori intr-un vas care nu mai are de mult formol.

 

 

“Intr-o vizita recenta la Muzeul Zoologic din Cluj, am descoperit, cu stupoare, ca acesta se afla intr-o stare avansata de degradare si nu ar trebui sa fie deschis publicului sub nici o forma! Am vazut in ce hal este muzeul dupa o vizita la expozitia de fluturi. Nu am mai fost acolo de cand eram copil. Am trecut si pe la Antipa, si la muzee din profil din Viena sau New York, insa de la cel de aici ma asteptam doar sa fie decent, macar curat. Erau doua texte explicative in tot muzeul, si acelea vechi de 100 de ani, ingalbenite, abia puteai citi ce scrie. Daca se strang 1.000 de semnaturi le trimit rectorului Ioan Aurel Pop si de acolo mingea e in curtea lui”, spune clujeanul Dragos Vana, initiatorul petitiei adresate rectorului Universitatii “Babes Bolyai” (UBB), Ioan Aurel Pop.

Petitia are nevoie de 1.000 de semnaturi, a fost lansata astazi si pana la publicarea articolului avea 119 sustineri.

„Un muzeu de o asemenea talie, administrata de o institutii cu pretentii, precum Universitatea Babes Bolyai, nu trebuie sa arate sub nici o forma astfel. Institutia de invatamant clujeana se numara printre primii beneficiari de fonduri de la bugetul de stat. Dar, evident, banii ajung in buzunarele altora, si nu acolo unde trebuie. Clujul candideaza la titlul de capitala culturala europeana in 2020. Este nevoie insa de mai mult de o piateta si o statuie pentru a atrage turisti!”, atrage atentia clujeanul.

Laszlo Rakosy, seful Catedrei de Taxonomie si Ecologie a Facultatii de Biologie a UBB, in subordinea careia se afla Muzeul Zoologic, are o viziune diametral opusa.

“Sunteti intr-o crasa dezinformare! Muzeul Zoologic este infloritor, se sta la coada, avem o expozitie temporara cu fluturi care zboara! Intr-o tara ca Romania nu poti sa ai un muzeu in care totul e in regula”, a spus Rakosy, pe un ton cavernos.

Responsabilul UBB sustine ca in ultimul an totul s-a schimbat, de la curatenie la starea animalelor si ca numarul de bilete vandut acum intr-o luna se facea in ultimii ani intr-un an.

“Mai sunt animale fara dinti, i-au rupt copiii, dar cu ce sa ii inlocuim? Misiunea noastra era sa convingem UBB si Clujul ca existam, ca au pentru ce sa dea bani de renovari si cred ca am indeplinit-o cu prisosinta. In ultimii 15 ani Muzeul Zoologic a fost ingropat in praf si nisip si noi am inlaturat acest praf. Eu vad foarte pozitiv lucrurile, cozile de la ultimele expozitii spun totul, nu cativa ochi sau dinti lipsa”, si-a rezumat Rakosy viziunea.

Responsabilul a mai spus ca nu are idee cati bani a alocat UBB catre muzeu in ultimii ani, ca responsabilitatea sa tine doar de cercetare si a dezvaluit ca la inceputul anului viitor, prin cunostintele sale, a reusit sa ii convinga pe doi specialisti din Austria sa vina sa Cluj, sa tina traininguri.

“Ii vor invata pe cei doi baieti de la muzeu cum sa procedeze, poate vor sti si cum se fac dinti noi, din acrilic, pentru animale”, a mai spus seful de catedra.

Cei doi au reusit pana acum, potrivit aceleiasi surse, sa curete toate animalele de praf si sa refaca partea de trofee.

Cristian Sitaru, muzeolog in cadrul institutiei a explicat la randul sau ca lucrurile au inceput sa se dezghete, se aloca fonduri de la universitate, ca s-au refacut unele vitrine si a anuntat cu acest prilej ca din martie se va deschide o sala noua, de anatomie comparata.

“S-au alocat pana acum undeva intre 5.000 si 10.000 de euro. Daca se doreste o modificare ca la Antipa ar fi nevoie de o suma cu multe zerouri. Daca mergem in continuare pe restaurarea de exponate vor fi suficiente inca vreo cateva mii”, a apreciat Sitaru.

Oficialii UBB nu au putut fi contactati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *