In vizor

Emil Boc, de râsul USR și de plânsul pe banii noștri risipiți pe funcționari incompetenți: ”După ce a învinovățit PSD-ul, apoi pe Drulă, că i-au blocat proiectul, acum primarul Clujului nu e în stare să-și asume că a făcut o licitație foarte proastă”

În ”Bochistan” tot alții sunt vinovați, niciodată ”Centrul Imaculat”, adică Mult Iubitul și Stimatul Nostru Reales, primarul Emil Boc, fix cum nu erea nici Nea’ Ceașcă vinovat înainte de 1989. Toate eșecurile investiționale ale municipalității sunt azvârlite în cârca altora, ”răii și famenii” care îl torpilează pe Mult Iubitul și Votatul: PSD, Drulă, klingonienii, vremea rea.

  • După eșecul licitațiilor de la tronsoanele 2 și 3 ale Centurii Metropolititane, despre care Ziar de Cluj a scris (chiar și anticipat, că ”succsurile” anunțate de către Emil Boc sun simple OSĂ-uri), vin reprezentanții USR Cluj să-i spună că este absolut rușinos ca licitația Primăriei Cluj Napoca atât de așteptată pentru acest proiect de infrastructură, de o importanță majoră pentru municipiu și comunele limitrofe, să fie ignorată de constructori.

Și să arate că dezinteresul firmelor pentru acest proiect de investiție este din cauza modului defectuos în care a fost elaborat caietului de sarcini, și să-l întrebe pe primar: ”unde sunt cele 29 de firme car ar fi fost interesate de construcția centurii”?

CITEȘTE: Cartea Licitaţiilor după Boc: în 6 martie “toate cele trei tronsoane ale Centurii metropolitane a municipiului Cluj-Napoca, în valoare de 998 milioane de euro, sunt scoase la licitație”. O lună mai târziu, două tronsoane s-au pierdut de la licitaţie, sau s-au stricat

CITEȘTE: OSĂ se scoată la licitație în mai încă două tronsoane din centura metropolitană. Față de care altele în afară de unicul tronson de până acum?

CITEȘTE: Și nici n-a trecut săptămâna de când Emil Boc se lăuda cu câte firme sunt interesate de tronsoanele doi și trei ale Centurii metropolitane, că licitațiile pentru acestea s-au anulat. Așteptăm, cu interes, metroul

Reprezentanții USR susțin că, dacă azi ar fi intrat banii pentru proiectul centurii, ar fi fost pierduți definitiv, din cauza incompetenței edilului Clujului, care în ultimii doi ani tot ce a făcut a fost să se plimbe prin comitete și comiții pe la Bruxelles, activități care au zero relevanță sau impact în privința dezvoltării municipiului Cluj Napoca. În ritmul acesta, Boc riscă să piardă și proiectul metroului.

Dar să spicuim fazele cele mai ”savuroase” (deși este de plâns) ale urechelii pe care USR i-o administrează lui Boc:

”Dle, Boc, spuneați în 2017 că PSD Cluj e vinovat că clujenii nu au o șosea de centură pentru că PSD a respins finanțarea lucrărilor pentru Centura Metropolitană a Clujului. Tot în 2017 ați acuzat Guvernul Grindeanu că ar fi abandonat Clujul, lăsând pe dinafară unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură ale orașului, Centura Metropolitană. Pentru întârzierea studiului de fezabilitate ați dat vina pe procedura greoaie de avizare a Guvernului. Mai apoi ați strigat în toate părțile că fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă e vinovat că a scos centura din PNRR cu ranga. Asta deși proiectul centurii nu era pregătit încă și nu putea să intre în PNRR, potrivit regulilor Comisiei Europene. Dacă intrau, azi, banii pentru centura erau definitiv pierduți. Banca Mondială a avertizat deja că proiectul metroului riscă să fie ratat din cauza întârzierilor. Ceva timp mai târziu, proiectanții au fost vinovați că documentațiile nu au fost gata la timp. Cităm: I-am trimis pe proiectanți să le explice clujenilor că datorită complexității lucrărilor nu s-au putut încadra în termenul de 31 decembrie și au trebuit să prelungească până în 31 martie 2022.  Acum cine mai este de vină? Probabil constructorii, că nu s-au prezentat la licitație, deși dvs ați anunțat cu doar două zile înainte că erau 29 de constructori interesați. Parcă suntem în Zece negri mititei, din 29 nu a mai rămas niciunul”.

”Noi, USR nu vă cerem să ieșiți public și să spuneți oamenilor: am greșit, pentru că știm că nu o veți face. Nu le veți spune că ați greșit studiul de fezabilitate, că ați greșit subevaluând lucrările sau că ați greșit necomunicând corect și transparent cu constructorii. Ceea ce vă cerem este însă să vă asumați răspunderea împreună cu aparatul și să corectați aceste greșeli, de urgență, astfel încât în 2030 Clujul să aibă centura. În ultimele zile nu ați avut nicio reacție. Nicio urmă de asumare, nicio soluție. Acum facem din nou un apel către dvs.: asumați-vă! Oricât de dureroasă e asumarea e un pas necesar ca de acum încolo lucrurile să meargă în ritmul necesar și să fie bine făcute”.

”Dle Boc, noi, USR, v-am atras atenția de mai multe ori că riscul cel mai mare pentru Cluj Napoca e lipsa de capacitate a administrației să implementeze proiecte mari. Din păcate, vedem că exact asta se întâmplă, și cu centura și cu metroul. V-am propus formarea unui grup de lucru cu specialiști și reprezentanți ai tuturor partidelor politice pentru a coordona implementarea marilor proiecte de infrastructură, dar propunerea a rămas fără răspuns. Facem un apel, ca măcar în ceasul al 13-lea, să ne punem cu toții la masă și să găsim soluții”.

USR îi prezintă lui Emil Boc și câteva soluții evidente pentru a depăși această criză, solicitând și o investigație cu privire la motivele pentru care niciun constructor nu a depus oferta pentru centura metropolitană.

– Creșteți bugetul și reluați licitația. PNL e la guvernare, vorbiți cu colegii dumneavoastră, și convingeți-l pe Premierul Ciucă să aloce suplimentul de bani de care aveți nevoie.

– Reluați licitația pe tronsoane. Fazați lucrările, până se găsesc surse de finanțare alternative și pentru restul.

”Nu poate fi o coincidență ca din 29 de constructori interesați de tronsoanele 2 și 3 ale centurii metropolitane, niciunul să nu depună oferta. Vă solicităm clarificări privind modul în care administrația a organizat licitația pentru centura metropolitană, cum a fost scris caietul de sarcini și care a fost modul în care s-a răspuns la neclaritățile constructorilor. Așteptăm de la dvs. să veniți în fața Consiliului Local cu un raport care să arate cine și cum a greșit, care să includă și corespondența dintre Primăria Cluj Napoca și constructori. Cine a lucrat defectuos trebuie să răspundă!”, se precizează în informarea USR Cluj.

Cum era de așteptat, discuția se reduce la bani. Dar de unde să scoată bani Emil Boc? Din sediul proaspăt și inutil achiziționat al BCR Cluj? Din zecile de milioane de euro pe care municipalitatea trebuie să-i dea ca despăgubiri în procese pierdute doar că și-a încordat mușchiul politic Însuși El, Maetsrul și Primarul, împotriva celor care nu-i mai sunt pe plac, că nu-i mai suflă în cornițe?

UPDATE: După cum bănuiam, Emil Boc și-a exprimat uluiala și uimirea cu privire la anularea licitațiilor pentru executarea lucrărilor la 2 tronsoane din centura metropolitană. El a vrut, alții n-au vrut. În plus, l-au indus în eroare fuluturându-i înscrieri de participare prin fața ochilor.

”Au fost foarte multe firme care s-au înscris ca intenție de participare, marea surpriză a fost să nu avem nicio oferta depusă. A fost o situație unică pentru noi, nu în România însă. Complexitatea lucrărilor, lipsa de timp pot fi explicații. Avem banii, avem proiectul apreciat de experți, dar nu avem firme. Vreau să va liniștesc, să va spun că proiectul nu este în pericol de a nu se realiza. Programul Operational Transport 2021-2027 poate fi extins. Nimeni nu a contestat valoarea proiectului, cum a fost la metrou. Complexitate da, e mai complex decât metroul – poduri, tuneluri, poate a fi un argument, supoziții. Aștept concluzia specialiștilor. Nici prin minte nu mi-a trecut că nu vom avea nicio ofertă. Vă voi ține la curent cu ce propunere ne vor face specialiștii. Vă promit că va fi prioritatea zero a orașului. Prețurile sunt din martie 2022, dar nimeni nu a solicitat modificarea acestora”, a declarat edilul Emil Boc, în cadrul ședinței de Consiliu Local.

După care a tunat și a fulgerat împotriva celor de la USR.

”Asumați-vă răspunderea pentru ratarea celui mai important proiect pentru clujeni. Nu de scuze avem nevoie. Avem nevoie de soluții, nu de scuze sau vinovați imaginari. Dacă problema este de bani, va reamintesc că PNL este la guvernare, discutați cu domnul premier Ciucă pentru fonduri suplimentare, reluați licitația în cel mai scurt timp”, a declarat consilierul local USR, Alexandra Oană.

”Centrul Imaculat” Emil Boc, vizibil enervat, a replicat:

”Când va aud că partidul asta USR e un partid ghiocel, care a apărut așa curat că lacrimă, nici usturoi nu a mâncat, nici la guvernare nu a fost, o demagogie cum rar mi-a fost să aud în 20 de ani de politică românească. Mai fraților, totul are o limita. Ce puteți să reproșați la acest proiect că nu s-a făcut că la carte? Dragi ghiocei de la USR va reamintesc că ați scos centură din PNRR, de unde era pusă de guvernil liberal. Dacă era acolo, era contractul semnat, că la metrou, în 25 mai. Dar ați scos-o de acolo, v-ați bătut joc de Cluj. Un pic de rușine nu aveți, ce ați făcut în acest oraș, cum v-ați bătut jos de viitorul Clujului în materie de infrastructură. Unde ați fost toți secretatii de stat, toți consilierii locali să va legați de Parlament să va dați foc în piață publică când ați scos centură din PNRR? Să vii să faci așa demogocie în Consiliul Local mi se pare absolut deplorabil”.