Din oras

Emil Boc cheltuie 63.000 euro din bugetul local pentru stăvilare care opresc PET-urile de pe Someș. Cât de (in)eficientă va fi metoda?

Primăria Cluj-Napoca a încheiat un contract pentru montarea de stăvilare pe Someș cu o firmă din Oradea, despre care presa scrie că este abonată la banul public.

După adunarea gunoaielor de pe Someș cu barca lebădă și cu cangea, autoritățile locale au pus în funcțiune un utilaj amfibiu, care a funcționat câteva săptămâni. Pe perioada iernii a intrat în hibernare. Pentru completarea planului, care până acum oricum nu a dat roade, primarul Emil Boc va cheltui o sumă serioasă din bugetul local pentru montarea pe râu a unor stăvilare care să adune PET-uri.

Cluj 100% a explicat în numărul din 24 noiembrie 2016 că munca celor de la Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa (ABAST) de curățare a Someșului cu utilajul amfibiu este doar o muncă de Sisif. Vegetația acvatică pe care o adună zilnic din albia râului crește rapid la loc. Algele găsesc condiții prielnice în apă din cauza poluării cu substanțe din amonte. Atâta timp cât poluarea cu deșeuri menajere și industriale din amonte nu se va opri, muncitorii ABAST își pierd timpul cu utilajul lor. Utila pe care oricum l-au dus la iernat. Nu poate interveni în condiții meteo nefavorabile.

Stăvilare la intrarea în oraș

După utilajul amfibiu pentru care s-au cheltuit bani aproape degeaba, autoritățile locale din Cluj-Napoca mai încearcă o idee “ingenioasă”de curățare a Someșului: vor pune stăvilare la intrarea râului în oraș, înainte de podul de pe bulevardul 1 Decembrie 1918. Este foarte îndoielnică reușita metodei cu barajele din moment ce vor opri doar deșeuri plutitoare, adică PET-uri și alte obiecte mici, ușoare. Chiar primarul Emil Boc declara în vară că stăvilarele nu vor putea opri decât PET-uri. “Am convenit cu Apele Române să facem niște stăvilare, nu baraje, care să oprească deșeurile plutitoare de mici dimensiuni, PET-uri. Nu vor putea opri bușteni”, spunea Boc la o întâlnire video cu cetățenii, pe Facebook.

Bani pentru o firmă abonată la bani publici

Stăvilarele vor costa aproape 63.000 euro. În urma licitației, contractul a fost atribuit firmei SC Rono Aqua SRL Oradea, despre care presa locală din Bihor scrie că este abonată la banul public. În ședința de Consiliu Local de marți au fost aprobați indicatorii tehnico economici ai acestei investiții. În 45 de zile ar urma să fie montate stăvilarele.

“Realizarea unui sistem de colectare plutitori pe râul Someșul Mic a devenit necesară pentru ameliorarea calității vieții cetățenilor municipiului Cluj-Napoca, având în vedere situația existentă cauzată de poluarea venită din amonte de municipiul Cluj-Napoca, precum și pentru îndeplinirea obiectivului central al Directivei Cadru în domeniul apei, adică obținerea unei stări bune pentru cursul de apă, respectiv prevenirea poluării Someșului Mic cu plutitori (PET-uri, deșeuri etc)”, scrie în proiectul de hotărâre de Consiliu Local.

Alta este metoda de oprire a poluării Someșului

Vom avea o stare bună a râului când autoritățile vor lucra cu adevărat la aplicarea de amenzi celor care poluează râul. Cu vorba bună nimeni nu va înceta să arunce gunoaiele unde vrea mușchiul lui. Majoritatea orașelor civilizate din Vest la care încă ne uităm cu jind au fost educate și cu amenzi serioase și controale la sânge pentru respectarea legii. Garda de Mediu unde este în planul Primăriei Cluj-Napoca?

Nu spunem doar noi că poluarea Someșului se va opri când Garda de Mediu își va face treaba, iar populația va înțelege că râul nu este un container uriaș în care se pot arunca gunoaie. “Modalităţile de stopare a fenomenului de poluare a Someșului fac referire la respectarea bunelor practici de mediu în agricultură, industrie şi nu în ultimul rând managementul deşeurilor practicat la nivel urban”, afirmă Antonia Odagiu, profesor în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *