In vizor

Emil Boc, „atâta de supărat” de modernizarea întârziată a Turnului Pompierilor! De proiect e responsabil Ovidiu Câmpeanul, care s-a „validat” la Cluj și a ratat fotoliul de deputat

„Mai bine nu mă întrebați, îs atâta de supărat. Supărat, dar…”, a declarat primarul Boc în privința lucrărilor întârziate de modernizare a Turnului Pompierilor. Obiectivul trebuia redat clujenilor în 8 decembrie 2020. Din păcate, asemenea lucrărilor de modernizare a scuarului CEC, unde șantierul trebuia să fie închis în octombrie 2020, încă un proiect intră „în prelungiri”, în condițiile în care administrația liberală nu reușește să coordoneze proiectele simultane aflate în șantier. 

CITEȘTE ȘIȘantierele întârziate ale Primăriei au intrat în hibernare

„Mai bine nu mă întrebaţi, îs atâta de supărat. Supărat, dar … e o lucrare de o complexitate mare.

Termenul de realizare era 8 decembrie două mii douzăci (2020), executantul a cerut o prelungire de 74 de zile de prelungire, având în vedere și situația Covid și a unor lucrări de consolidare, colegii mei analizează dacă este îndreptățită cererea sau nu, termenul, repet, acum îl aveau 8 decembrie două mii douzăci.

Stadiul lucrărilor este 80 la sută și, vedem, dacă se aprobă această prelungire sau vor intra în penalități. 

Vom vedea acest lucru, îl decid specialiștii, acuma eu vă spun motivele pentru care au cerut această prelungire. 

Oricum, pe lista rușinii sînt deocamdată câteva liste, câteva firme”, a declarat primarul Boc pentru un post local de radio. 

În fond, pe așa-numita listă a rușinii, anunțată de edil, nu este nici o rușine să te regăsești. Mai toate proiectele derulate de primărie au termenele depășite: de la scuarul CEC, Turnul Pompierilor ori Piața Lucian Blaga. 

„Reabilitarea Turnului Pompierilor (fonduri europene, a fost concurs internaţional)

Termen de realizare: februarie 2021. Au fost probleme legate de structura de rezistenţă, a fost nevoie de lucrări complexe de consolidare”, se arată pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca la secțiunea Proiectele aflate în derulare la Cluj-Napoca.

Tot aici, regăsim și detalii electorale (publicate în contextul alegerilor locale din 27 septembrie 2020) despre șantierul de modernizare a scuarului CEC:

„18. Reabilitare scuar CEC de pe Cuza Vodă (fonduri europene, parte din proiectul străzii Ferdinand şi străzi adiacente).

În lucru, urmează să fie finalizat în luna octombrie”, se arată în anunțul primăriei.

De fapt, lucrările de modernizare au fost oprite pe ambele șantiere: la Turnul Pompierilor și în scuarul CEC. 

Ziar de Cluj semnala încă de luna trecută că a fost emisă autorizația de prelungire a șantierului Turnul Pompierilor: 24 de luni de la data începerii efective a lucrărilor. 

CITEȘTE ȘI: Modernizarea Turnului Pompierilor intră în „prelungiri”

În contextul pandemiei nemuncii, Turnul Pompierilor nu va fi modernizat nici în 2020.

Primăria a autorizat continuarea lucrărilor de modernizare, deși acestea ar fi trebuit să fie finalizate în 8 decembrie 2020. 

„Continuare de lucrări fără modificare proiect autorizat cu AC nr.26 din 11.01.2018-„Revitalizarea Turnului Pompierilor cu respectarea condiţiei avizului nr. 425/M/2017 al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale”.

Lucrări rămase de executat: consolidări provizorii pentru execuţie, demolări structură interioară b.a, consolidări prin injectare, consolidări cu tiranţi şi crampoane, consolidări fundaţii, lucrări structură, demolări şi desfaceri, construcţii în interiorul şi exteriorul clădirii, finisaje interioare şi exterioare, terase circulabile, instalaţii electrice, sanitare şi termice.

Durata de execuţie a lucrărilor: 24 de luni calculată de la data începerii efective a lucrărilor (anunţată în prealabil), situaţie în care perioada de valabilitate a autorizaţiei se extinde pe întreaga durată de execuţie a lucrărilor autorizate.

Termen de valabilitate a autorizaţiei: 12 luni de la data emiterii, interval de timp în care trebuie începute lucrările de execuţie autorizate.

Implementarea proiectului câștigător este realizată cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, sub coordonarea Departamentului de Management de Proiecte și a directorului Ovid Câmpeanul.  

După îndelungi amânări, lucrările de reabilitare a Turnului Pompierilor au fost demarate abia în 2018.

Termenul de finalizare a proiectului este de doi ani de la ordinul de începere a lucrărilor.

Valoarea proiectului este de 10,2 milioane de lei, cu taxa pe valoarea adăugată: 9,3 milioane fonduri nerambursabile și 0,9 milioane contribuția municipalității. 

În aprilie 2020, adică în plină stare de urgență, șantierul a fost abandonat. 

CITEȘTE ȘI: Turnul Pompierilor, ciuruit de virusul nemuncii pe bani publici, a ajuns rușinea Clujului

Contractul de finanțare a proiectului „Revitalizarea «Turnului Pompierilor»” a fost semnat în 13 noiembrie 2018.

Suma asigurată de Uniunea Europeană este 9.293.437,75 lei (91%), iar aportul Primăriei Cluj-Napoca, în calitate de beneficiar al investiției, este de 922.099,65 lei (9%), pentru un total de 10.215.537,40 lei.

Finanțarea vine prin Programul Operațional Regional 2014-2020, fiind semnat în cadrul Axei 5, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural – pentru proiecte nefinalizate.

Turnul Pompierilor, vechea clădire din centrul Clujului, ar trebui să devină un punct de informare turistică la parter şi un punct de belvedere la etaj.

Potrivit studiului de fezabilitate, porţiunile patrimoniale ale imobilului ar urma să fie restaurate; se vor adăuga însă și elemente moderne, precum lift, ferestre de termopan, sistem de iluminare arhitectural şi camere de supraveghere video. În locul vechii piramide de sticlă se vor realiza două niveluri, unul închis şi altul deschis, care să permită o vedere panoramică de 360 de grade.

Pe panoul informativ este trecută, ca dată de finalizare, februarie 2021, însă lucrările bat pasul pe loc.

Directorul Direcției de Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, declara pentru Transilvania Reporter, în ianuarie 2019, că „stadiul lucrărilor e la 12%, iar turnul refăcut va fi dat în folosință până la sfârșitul anului curent”. „Anul curent” a devenit anul trecut, iar vorbele lui Ovidiu Cîmpean au rămas doar vorbe.

„Termenul de executare a lucrărilor este de doi ani, dar avem promisiuni ferme de la constructor că vor fi gata până la sfârșitul acestui an”, a declarat Cîmpean, citat de Transilvania Reporter, în ianuarie 2019.

Lucrările sunt executate de firma italiană Research Consorzio Stabile. Promisiunile ferme ale constructorului au rămas, la fel ca turnul, în aer. Iar șantierul, odată cu turnul, se degradează vizibil de la o lună la alta.

Din nefericire, acesta nu este singurul șantier tărăgănat.

Ovidiu Câmpeanul, directorul Direcției locale și a Managementului de Proiecte din cadrul Primăriei, a coordonat și modernizarea străzilor din centrul municipiului Cluj-Napoca, proiecte cu fonduri europene, precum modernizarea străzii Regele Ferdinand și a străzilor adiacente.

Doar strada Regele Ferdinand a fost modernizată și redată clujenilor, după un șantier întins pe aproape 12 luni, iar celelalte străzi – scuarul CEC și strada Tipografiei – au rămas toate, în proporție mai mare ori mai mică, șantiere deschise, cu licitații reluate și lucrări neîncheiate. 

Chiar și așa, primarul Emil Boc declara că directorul Direcției de Dezvoltare, Ovidiu Câmpeanul, „s-a validat” prin realizarea proiectelor europene în municipiul Cluj-Napoca, motiv pentru care Câmpeanul a candidat la alegerile parlamentare din 6 decembrie pe listele PNL Cluj pentru Camera Deputaților. 

Însă, în urma votului exprimat de cetățeni, Câmpeanul a ratat fotoliul de parlamentar. 

CITEȘTE ȘIBogații din PNL Cluj, propuși pentru Camera Deputaților și Senat: cine sunt, ce averi și interese au

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *