Analiza

Emanuel Ungureanu, despre bâlbâielile sanitare în noul început de an școlar: „Să avem foarte mare grijă cu aceste măsuri, să nu afecteze foarte mult dezvoltarea emoțională a copiilor…”

Masca obligatorie pentru elevi și profesori, distanțare fizică de 1 m, multiple puncte de acces pentru elevi, obligativitatea substanțelor dezinfectante în unitățile de învățământ, precum și un mare haos în privința ghidurilor metodologice privind harababura începutului noului an școlar, sunt doar câteva dintre aspectele propuse de miniștrii de profil, Neluțu Tătaru de la Sănătate și Monica „Pepsiglas” Anisie de la Educație, pentru siguranța elevilor și desfășurarea orelor. 

Într-un interviu pentru RFI, deputatul clujean Emanuel Ungureanu, candidat din partea Alianței USR-Plus la Primăria Cluj-Napoca, a subliniat necesitatea identificării unui echilibru în privința aplicării măsurilor în școli și o atenție sporită pentru sănătatea emoțională a copiilor.

„Măsurile care țin de dezinfectare și cele care continuă măsura de protecție cu măști, sunt măsuri bune, mai ales pentru acei copii care conștientizează că masca este un fel de accesoriu vestimentar, nefiind prezentată ca o măsură ce îi împiedică să se comporte normal. 

Trebuie să ne gândim, totuși, că școala înseamnă și socializare, și copiii nu s-au mai văzut de foarte mult timp, elevi cărora le este dor unii de alții.

Trebuie să renunțăm la absurditatea ideii că niște copii vor sta în bănci timp de 3-4 ore și vor avea acele pauze foarte scurte de 5 minute.

Și acea distanțare de 1 m este greu de pus în aplicare. (…).

E greu să-i spui unui copil: „Nu te apropia de un alt copil…”

Deci, ar trebui să avem foarte mare grijă ca aceste măsuri să nu afecteze foarte mult dezvoltarea emoțională a copiilor, și vă spune asta un cadru didactic, eu sunt și profesor, pe lângă meseria mea de asistent social clinician”, a punctat Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. 

În condițiile în care Ministerul Educației se bâlbâie în privința măsurilor necesare pentru noul an școlar de mai bine de 3 luni de zile, astfel încât ministrul Monica „Pepsiglas” Anisie a anunțat câteva măsuri ce vor fi aplicate, cu tot cu ghidurile metodologice inoperabile și extrem de dificil de aplicat, numai după ce a fost somată de Lucovid Orban să clarifice situația privind începerea orelor și siguranța elevilor, Emanuel Ungureanu a accentuat ideea echilibrării acestor măsuri, astfel încât acestea să nu aibă repercusiuni negative asupra sănătății emoționale a copiilor. 

„Ar trebui să avem un echilibru în aceste măsuri. 

Să ne gândim puțin la aberația de a cere măsuri speciale în anumite școli în condițiile în care, în România, avem 120 de localități unde școlile NU AU APĂ POTABILĂ și 300 de alte școli nu au condițiile minime de igienă sanitară. 

Primarii din România ar trebui să aibă puțină decență și să facă lucrurile minimale pentru copiii din școli, să avem toalete cu apă, să avem puncte sanitare în zonă, să avem cu ce să facem igienă cu adevărat”, a declarat Emanuel Ungureanu. 

Candidatul USR-Plus la Primăria Cluj-Napoca, Emanuel Ungureanu, a notat și ideea adaptării situației epidemiologice la un context general din școli. 

„Noi ar trebui să insistăm, ca părinți, cadre didactice, comunicare publică, presă, pe ideea de igienă, de prevenție, dar cu un aer mai puțin apocaliptic, copiii deja sunt terorizați prin mesaje care nu le creează confortul necesar pentru începerea școlii în condiții de siguranță. 

Școala trebuie să rămână, totuși, un loc unde te duci cu bucurie, cu plăcere”.

Întrebat de moderator în privința alegerilor locale, Ungureanu a subliniat necesitatea remodelării unei administrații locale clujene care să răspundă așteptărilor comunității, în care „cetățeanul contează”.

„Este timpul desprinderii de epoca Boc”, a conchis deputatul clujean. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *