Diete

Eliminarea substantelor toxice cu ajutorul ceaiurilor

Dupa zile de sarbatoare, in care am mancat pe saturate bucate delicioase, este recomandat sa facem si o pauza de detoxifiere a organismului cu ajutorul ceaiurilor. Exista ceaiuri care aduc beneficii rinichilor, ficatului si intestinelor. Pentru persoanele care sufera de digestie lenta si au probleme digestive este util sa bea cu inghitituri mici, in timpul mesei, ceaiuri caldute si slabe fara zahar.

Diete de detoxifiere cu ceaiuri

Luna decembrie este perioada din an cand sistemul nostru digestiv si glandele anexe sunt supus la o uzura foarte mare. Dupa o perioada lunga de post, oamenii obisnuiesc sa consume foarte multe grasimi, carne de porc si bauturi alcoolice. Dupa toate acestea, normal ca sistemul digestiv se deregleaza si cu greu isi mai revine. O solutie pentru aducerea procesului digestiv pe fagasul normal este consumul anumitor ceaiuri.

Efectul benefic al ceaiurilor consta in faptul ca elimina balonarile, indigestiile si grabeste procesul de digestie. Cele mai intalnite afectiuni sunt indigestiile sau durerile de burta, care se manifesta prin dureri abdominale, senzatii de greata si balonari. Ele sunt provocate, cum se poate banui, de consumul excesiv de alimente bogate in grasimi si de bauturi alcoolice.

Detoxifierea presupune eliminarea substantelor toxice din organism. Cel mai adesea, acest lucru se face printr-o dieta. Dietele de detoxifiere sunt cure menite sa alunge obosela digestiva a corpului cauzata de substantele toxice aflate in alimentele pe care le consumam. De obicei, o astfel de dieta semnifica renuntarea la consumul de carne, de zahar, de lactate si de cafea. In locul acestor alimente este recomandat consumul de legume.

Pe langa acest lucru, un rol important in curele de detoxifiere il au ceaiurile. Unul dintre cele mai cunoscute ceaiuri, care se foloseste in aceste cure, este ceaiul verde. El este bogat in antioxidanti, ca de pilda vitaminele C si E. De asemenea, ceaiul verde este recunoscut pentru proprietatile lui diuretice, tetoxifiante, tonifiante si de ardere a grasimilor. Pe langa aceste calitati, ceaiul verde ajuta organismul sa lupte cu procesul de imbatranire, imbunatateste sistemul imunitar si previne aparitia accidentelor cardiovasculare.

Intr-o cura de detoxifiere este recomandat sa se bea trei cani de ceai pe zi indulcite cu miere. Pentru ca substantele toxice sa fie eliminate cat mai bine, zaharul sau alti inlocuitori ai lui trebuie eliminate cu orice pret.


Ceaiuri de plante

Unul dintre cele mai bune ceaiuri este cel de menta. Acesta are efecte calmante la nivelul tubului digestiv. Mai mult, are si anumite efecte antispasmotice. Ceaiul se prepara turnand o cana  de apa fierbinte peste doua lingurite de menta. Se lasa apoi la infuzat 10 minute. Este recomandat sa se bea, intr-un timp indelungat, la temperatura camerei.

Dupa mesele copioase din luna decembrie, chiar daca problemele digestive nu apar este bine  sa se faca o detoxifiere generala a organismului. Cel mai recomandat ceai pentru acest proces este cel de papadie amestecat cu matase de porumb si roinita. O lingurita de amestec adaugata la o cana de apa este modul de preparare al acestei infuzii.

Un alt ceai recomandat pentru detoxifierea organismului dupa mesele de sarbatori este ceaiul de urzica. Nu se poate spune ca acest ceai e bun numai pentru detoxifiere pentru ca el aduce o multime de alte beneficii organismului. Pe langa actiunea depurativa, ceiul de urzica revigoreaza intreg organismul. Acest lucru se intampla datorita substantelor proteice si vitaminelor continute in planta de urzica. In plus, vitamina K, care se gaseste in ceaiul de urzica, ajuta la oprirea hemoragiilor. Tocmai de aceea, acest ceai este recomandat femeilor cu menstruatii abundente si neregulate.

Un alt ceai cu rol detoxifiant si depurativ este ceaiul de trei-frati-patati. Acest ceai are efecte benefice si in cazul urticariilor, eczemelor si furunculozelor. Infuzia se prepara prin turnarea a 250 ml apa clocotita peste o lingurita de planta uscata. Se beau intre 2-4 cani pe zi.

Ciulinul laptelui sau ciulinul Mariei este o alta planta foarte importanta pentru detoxifiere, mai ales pentru cea a ficatului. Substanta activa din acest ceai se numeste silimarina. Ea ajuta la regenerarea si accelerearea functiilor ficatului. Mai mult, silimarina are si rol antioxidant. Tot cu rol de detoxifiere este si infuzia de sanziene. Acest ceai are capacitatea de a detoxifia si de a purifica ficatul, rinichii si splina.


Detoxifierea intestinala

Pe langa detoxifierea ficatului si a rinichilor, trebuie vizata si detoxifierea intestinala. Curele de acest fel presupun si folosirea unor ceaiuri cu rol  laxativ. Se stie ca una dintre cauzele acumularii de toxine in organism este constipatia. In astfel de cazuri, este recomandat ceaiul de musetel. Pe langa actiunea benefica de la nivel intestinal, acest ceai calmeaza insomniile si durerile de cap, imbunatateste starea bolnavilor de astm si calmeaza tulburarile menstruale.Tot contra constipatiei se pot folosi ceaiuri de volbura, crusin (numai in cazuri exceptionale!) si ceiul verde. Contra senzatiei de greutate la stomac si pentru o digestie rapida se poate consuma ceai de fumarita.

Ceaiul de soc este foarte bun in curele de detoxifiere; el elimina masiv toxinele si ajuta si la scaderea in greutate. Ceaiul de soc se oloseste si pentru imbunatatirea starii generale a unei persoane atunci cand este bolnava de gripa sau care are viroza. Ceaiul de soc se prepara prin adaugarea a trei lingurite de flori de soc peste 250 de ml de apa clocotita. Apoi se acopera vasul cu un capac si se lasa la infuzat 15 minute. Dupa o astfel de cura, multe persoane se simt mai pline de energie, mai odihnite si cu o capacitate mult mai mare de concentrare.

Trebuie specificat ca nu s-a dovedit prin studii in ce masura aceste ceaiuri ajuta corpul sa elimine toxinele. Insa se stie ca ceaiurile mai sus mentionate ajuta diverse organe sa functioneze mai bine, sa se revigoreze si sa elimine mai eficient toxinele din organism.

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *