Justitie

Elena Udrea a fost condamnată definitiv în dosarul Gala Bute

Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 de închisoare cu executare după ce fostul ministru al turismului a contestat sentința inițială.

  • ”Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de contestatoarea condamnată Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei nr. 466 din data de 1 noiembrie 2022 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 1201/1/2022.

În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă contestatoarea condamnată la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatoare, până la prezentarea apărătorului ales, în cuantum de 85 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă”, este hotărârea pronunțată luni, 20 martie 2023, de către instanța supremă.

Elena Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare

La începutul lui 2018, Elena Udrea a părăsit România și a cerut azil în Costa Rica. În octombrie al aceluiași an, a fost reținută de Interpol în Costa Rica și a fost încarcerată. Cu toate acestea, în decembrie 2018, ea a fost eliberată după ce Curtea Constituțională a decis că completurile de cinci judecători de la instanța supremă sunt ilegale.

După un an și jumătate, în 8 iulie 2019, Elena Udrea a revenit în România. Ea și-a anunțat revenirea pe pagina sa de Facebook, declarând că a renunțat voluntar la statutul de refugiat în Costa Rica și că dorește să își crească fiica acasă.

În ceea ce privește dosarul Gala Bute, pedepsele definitive au fost pronunțate de instanța supremă în iunie 2018 și au fost menținute prin decizia din aprilie 2022.