Din oras

Eco, nu ego: Primul trotuar smart, cu stâlpi de delimitare rezilienți chiar în centrul Clujului

Scris de 632

Clujul se dezvoltă la un alt nivel: după realizarea primei străzi smart în cartierul Mărăști (aici), în zona semicentrală a Clujului autoritățile au realizat și primul trotuar inteligent, pe principii ecologice și cu stâlpi delimitatori rezilienți. Astfel, prin implementarea acestui proiect, conceptul de #walkable city – oraș pentru pietoni, prinde contur.

Practic, viziunea Primăriei de dezvoltare a municipiului prin soluții inteligente atât pentru pietoni, cât și pentru traficul alternativ încape într-o singură imagine

Principiile în baza cărora administrația Boc a continuat dezvoltarea orașului, precum – smart city, green-digital-resilience, eco și nu ego etc. sunt subsumate unui singur concept: cel de «calitate a vieții».

CITEȘTE ȘI: Veneția clujeană: metroul e apă de ploaie

Prin acest proiect, realizat de Direcția de Dezvoltare din Primăria Cluj-Napoca și a Centrului de inovare și imaginație civică (CIIC), structuri aflate sub coordonarea lui Ovidiu Cîmpean, Clujul este alături de Eindhoven (Olanda), Leuven (Belgia), Bologna (Italia), Helsinki Region/Espoo și Turku (Finlanda) în cadrul Parteneriatului pentru Inovare Regională.

„Clujul, după reușita includerii în primele 100 de orașe Europe neutre din punct de vedere climatic, este desemnat de către Comisia Europeană parte a Parteneriatului pentru Inovare Regională alături de orașele mai sus menționate”, a notat recent și primarul Emil Boc pe pagina sa de Facebook.

Astfel, prin implementarea soluțiilor inovative și realizarea de spații pietonale inteligente, Clujul este pe primul loc în topul orașelor europene privind «calitatea vieții».ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Justitie
  Cică abia se descurcă cu banii, dar a preluat afacerea de milioane de la fostul consilier judeţean Traian Florinel Cuc, judecat pentru evaziune
 • Acum 2 hours Sanatate
  Clujul, din nou, în topul COVID
 • Acum 3 hours Sanatate
  Numărul cazurilor COVID crește alarmant. Anunțul ministrului Sănătății: “Numărul de decese, din fericire, rămâne mic” (…) “Estimăm o creștere a infectărilor”
 • Acum 3 hours Politica
  Noroc cu Daniel Buda că mâncăm porcul “ieftin şi bun”: “Fără subvenții, un kg de carne de porc ar costa 60 de euro”. Şi cât ar fi costat dacă clasa politică nu ar fi distrus întreaga Agricultură, din România?
 • Acum 4 hours Cooltura
  Cea mai recentă premieră a Naționalului clujean: teatru pe tonalități de alarmă antiaeriană cântată la saxofon
 • Acum 5 hours Editorial
  În maximum 30 de zile Rareş Bogdan nu va accepta ceva. Orice, numai să fie într-o zi de marţi. Ca să „scârţi-scarţi”!
 • Acum 6 hours Din oras
  IPOCRIZIILE LUI EMIL BOC: Una fumăm în spaţiul public, alta în scris, oficial. Nu a reuşit să ia Băile Someşeni? Băile Someşeni pot să piară!
 • Acum 8 hours Sport
  U Cluj a fost ciuca bătăilor în stagiul de pregătire din Austria
 • Acum 19 hours General
  Gazeta de Cluj a câștigat procesul intentat de un contabil cercetat pentru evaziune
 • Acum 1 day In vizor
  UN ADEVĂRAT SUCCES AL LUCRĂRILOR DE REȚELE DE ALIMENTARE CU APĂ din Cluj: În 12 localități, oamenii primesc apă cu ”porția”
 • Acum 1 day Rautacisme
  După cum era de așteptat, Parcul de Est ”VA FI”, ”VA AVEA” (cândva, cumva), dar, deocamdată, ARE NEVOIE DE 96 de milioane de euro pentru a fi creat. Încă o poveste peste care bate vântul viitorului
 • Acum 1 day Sport
  ÎN RITMUL ACESTA, NE AȘTEAPTĂ PLAY-OFF-OFF-UL: Universitatea Cluj, la a treia înfrângere în stagiul din Austria. Clujenii n-au marcat niciun gol
 • Acum 2 days In vizor
  Clădirea Filialei BCR Cluj-Napoca este scoasă la vânzare din 2019. Acum Emil Boc zice că o cumpără din motiv de metrou
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE