Din oras

Eco, nu ego: Primul trotuar smart, cu stâlpi de delimitare rezilienți chiar în centrul Clujului

Clujul se dezvoltă la un alt nivel: după realizarea primei străzi smart în cartierul Mărăști (aici), în zona semicentrală a Clujului autoritățile au realizat și primul trotuar inteligent, pe principii ecologice și cu stâlpi delimitatori rezilienți. Astfel, prin implementarea acestui proiect, conceptul de #walkable city – oraș pentru pietoni, prinde contur.

Practic, viziunea Primăriei de dezvoltare a municipiului prin soluții inteligente atât pentru pietoni, cât și pentru traficul alternativ încape într-o singură imagine

Principiile în baza cărora administrația Boc a continuat dezvoltarea orașului, precum – smart city, green-digital-resilience, eco și nu ego etc. sunt subsumate unui singur concept: cel de «calitate a vieții».

CITEȘTE ȘI: Veneția clujeană: metroul e apă de ploaie

Prin acest proiect, realizat de Direcția de Dezvoltare din Primăria Cluj-Napoca și a Centrului de inovare și imaginație civică (CIIC), structuri aflate sub coordonarea lui Ovidiu Cîmpean, Clujul este alături de Eindhoven (Olanda), Leuven (Belgia), Bologna (Italia), Helsinki Region/Espoo și Turku (Finlanda) în cadrul Parteneriatului pentru Inovare Regională.

„Clujul, după reușita includerii în primele 100 de orașe Europe neutre din punct de vedere climatic, este desemnat de către Comisia Europeană parte a Parteneriatului pentru Inovare Regională alături de orașele mai sus menționate”, a notat recent și primarul Emil Boc pe pagina sa de Facebook.

Astfel, prin implementarea soluțiilor inovative și realizarea de spații pietonale inteligente, Clujul este pe primul loc în topul orașelor europene privind «calitatea vieții».