Politica

Dacian Cioloș nu numai că pregătește scindarea USR, dar năşeşte şi o alianţă cu Ludovic Orban. După Dragnea şi Pavelescu, alţi luzări politici îşi încuscresc minusculele partide

Scris de 455

După cum anunţam acum şase zile, Dacian Cioloș pregătește scindarea USR și își pune în practică amenințarea de a crea un nou partid. Conform surselor noastre, Cioloș și-a chemat parlamentarii PLUS departe de Bucuresti, la Bruxelles, ca să nu existe riscul ca cei din USR să îi deturneze, blocheze, sau să îi convingă să nu participe. Sursele noastre afirmă că, în 20 ale lunii Cioloş, va face anunţul oficial. Interesant este ce se afirmă pe ştiripesurse.ro: Dacian Cioloș se așează la masă cu Ludovic Orban, se “năşească” o alianță. După încuscrirea recentă a luzărilor politici Dragnea şi Pavelescu, această nou alianţă e numai oportună. Speranţa moare ultima.

Dacian Cioloș nu numai că își pregătește plecarea din USR, alături de parlamentari și europarlamentari care au candidat din partea PLUS și care îi rămân fideli, împreună cu care ar putea construi un nou partid politic, dar se uită deja și spre posibili aliați.

Surse politice au dezvăluit celor de la ştiripesurse.ro că au existat deja discuții “exploratorii” (adică tatonări şi intenţii) între Dacian Cioloș și liderul Forței Dreptei, Ludovic Orban, în perspectiva unei alianțe. Cei doi foști lideri ai PNL și USR s-ar putea alia sub stindardul luptei împotriva ”noului USL”, așa cum numesc ei alianța dintre PSD și PNL.

 • De altfel, încă din 2021, Dacian Cioloș, pe atunci încă preşedinte al USR, spunea că vrea să construiască până în 2024 un „pol liberal” care să câștige alegerile. Acesta a declarat la Interviurile Digi24.ro că nu exclude discuții cu Ludovic Orban sau cu alți liberali.

Dacă se va concretiza o alianță între Dacian Cioloș și Ludovic Orban, aceștia speră că vor rupe atât din voturile PNL, cât și din cele ale USR, asta pentru că, au impresia cei doi şi cei care-i sfătuiesc, că partidele celor doi sunt formate din oameni care au fost în PNL și USR. Deocamdată, în buna tradiţie românească, în care politicienii nu îşi asumă nimic, Ludovic Orban infirmă informațiile privind discuții cu Dacian Cioloș: “În ultima perioadă nu am avut discuții”.

“În ultima perioadă nu am avut discuții cu domnul Cioloș, dar în mod evident, am fost colaboratori și în opoziție și la guvernare, dar în ultima perioadă nu am avut discuții cu domnul Cioloș. Prefer să nu dau declarații legate de ipoteze, nu pot să dau eu declarații despre ce va face unul sau altul.” a declarat Ludovic Orban, consemnat de impact.ro.

Dar că, ceva, ceva se mişcă, ne-o arată Ionuț Moșteanu, vicepreşedintele USR care le-a recomandat luni colegilor de partid să nu părăsească formațiunea, însă spune că aceștia nu au ascuns faptul că au mers la Bruxelles pentru a avea discuții cu Dacian Cioloș. Aceste discuții au vizat nemulțumiri în partid atât din partea parlamentarilor cât și a europarlamentarilor din fostul PLUS.

“Am discutat și de asta în Biroul Național, în primul rând partidul Plus nu mai există, este iradiat din Registrul Partidelor, a fost o fuziune care s-a încheiat, avem un singur partid USR. Am discutat în Biroul Național, pentru că în Biroul Național sunt colegi care au fost la această deplasare la Bruxelles, nu este nici un secret pentru nimeni, o parte din parlamentarii din fostul Plus au fost la o discuție cu Dacian și cu europarlamentarii.(…)

Ne-au confirmat că au fost aceste discuții, ne-au confirmat că sunt nemulțumiri, de asemenea ne-au confirmat că nu există perspectiva ruperii, a scindării, a plecării. O să discut și cu colegii deputați, vom avea o ședință după ora 14.

Au fost întâlniri și cu primarii acum două săptămâni. Nu mă voi ruga de nimeni să rămână, știe toată România care sunt obiectivele noastre. Cine vrea să modernizeze România va sta alături de noi. (Dacian Ciolos n.r) după ce și-a dat demisia nu a mai avut o implicare în activitatea de conducere a partidului.”, a declarat vicepreședintele USR.

În perspectiva alegerilor din 2024, scena politică se reașează. Dacă pe dreapta se discută între Dacian Cioloș și Ludovic Orban, pe stânga, PNȚCD și Aurelian Pavelescu discută cu Liviu Dragnea.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Justitie
  Cică abia se descurcă cu banii, dar a preluat afacerea de milioane de la fostul consilier judeţean Traian Florinel Cuc, judecat pentru evaziune
 • Acum 2 hours Sanatate
  Clujul, din nou, în topul COVID
 • Acum 2 hours Sanatate
  Numărul cazurilor COVID crește alarmant. Anunțul ministrului Sănătății: “Numărul de decese, din fericire, rămâne mic” (…) “Estimăm o creștere a infectărilor”
 • Acum 2 hours Politica
  Noroc cu Daniel Buda că mâncăm porcul “ieftin şi bun”: “Fără subvenții, un kg de carne de porc ar costa 60 de euro”. Şi cât ar fi costat dacă clasa politică nu ar fi distrus întreaga Agricultură, din România?
 • Acum 3 hours Cooltura
  Cea mai recentă premieră a Naționalului clujean: teatru pe tonalități de alarmă antiaeriană cântată la saxofon
 • Acum 4 hours Editorial
  În maximum 30 de zile Rareş Bogdan nu va accepta ceva. Orice, numai să fie într-o zi de marţi. Ca să „scârţi-scarţi”!
 • Acum 5 hours Din oras
  IPOCRIZIILE LUI EMIL BOC: Una fumăm în spaţiul public, alta în scris, oficial. Nu a reuşit să ia Băile Someşeni? Băile Someşeni pot să piară!
 • Acum 7 hours Sport
  U Cluj a fost ciuca bătăilor în stagiul de pregătire din Austria
 • Acum 19 hours General
  Gazeta de Cluj a câștigat procesul intentat de un contabil cercetat pentru evaziune
 • Acum 1 day In vizor
  UN ADEVĂRAT SUCCES AL LUCRĂRILOR DE REȚELE DE ALIMENTARE CU APĂ din Cluj: În 12 localități, oamenii primesc apă cu ”porția”
 • Acum 1 day Rautacisme
  După cum era de așteptat, Parcul de Est ”VA FI”, ”VA AVEA” (cândva, cumva), dar, deocamdată, ARE NEVOIE DE 96 de milioane de euro pentru a fi creat. Încă o poveste peste care bate vântul viitorului
 • Acum 1 day Sport
  ÎN RITMUL ACESTA, NE AȘTEAPTĂ PLAY-OFF-OFF-UL: Universitatea Cluj, la a treia înfrângere în stagiul din Austria. Clujenii n-au marcat niciun gol
 • Acum 2 days In vizor
  Clădirea Filialei BCR Cluj-Napoca este scoasă la vânzare din 2019. Acum Emil Boc zice că o cumpără din motiv de metrou
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE