Editorial

#Echipa_Câştigătoare numai la câştig. Raluca Ţurcan credem că are informaţii sigure că nu se va regăsi în noul guvern, aşa că a prins voce: "V-ați milogit la Ciolacu să prindeți un colț de pâine"

Capra în iarba deasă tace chitic. Când se termină iarba începe să zbiere sfâşietor. La fel şi porcul care capătă glas numai când vede cuţitul de Ignat. La troaca plină era linişte, doar clefăială.

Vedem cum #Echipa_Câştigătoare a fost aşa doar în faţa unui ipotetic (şi, cel mai probabil), promis câştig. Din istoria celor trei decenii de văzut politicieni şi atitudinile acestora faţă de partidele şi oamenii care i-au „omenit” putem să vă garantăm că Raluca Ţurcan are informaţii certe că nu se va regăsi în noul Guvern PSD-PNL-UDMR, aşa că s-a pornit la „războiu”.

Într-un mesaj postat pe un grup intern al PNL, Raluca Ţurcan lansează un atac dur la adresa conducerii PNL, din cauza modului în care au fost desfășurate negocierile cu PSD pentru noul Guvern și cere demisia lui Florin Cîțu, președintele partidului. Citez: „Consider că echipa de negociere nu a purtat o negociere pentru PNL, ci a pregătit o garnitură și o foaie de parcurs pentru predarea la cheie a PNL către PSD”.

„Votul meu și al altora a fost folosit doar pentru a negocia cu PSD. Și doar în folosul unui grup extrem de restrâns. A fost o fraudă asupra votului colegilor”, susţine Ţurcan. Şi completează: „Din tot ce am citit în presă, nu am văzut nicio idee politică, de viziune, de la negociatorii partidului pe care să o vedem transpusă în avantajul politic al PNL! PSD-ul v-a dat în fiecare zi teme, la care voi reacționați. Este puțin spus că s-a negociat în genunchi”.

Cum e cu negociatul în genunchi, poate ne spune domnul Theodor Stolojan. Ceva, ceva ne-a desluşit Ludovic Orban în urmă cu vreo 12 ani (citez): „Le-am spus colegelor mele că la liberali, doamnele pot să-și facă o carieră politică și că nu este necesar să treacă prin patul nimănui pentru a ajunge să câștige funcții publice. Un exemplu ar fi cel al Ralucăi Ţurcan, care a fost asistenta domnului Stolojan, dar și altele.”

Poate între timp lucrurile s-au rezolvat, că Orban a luat-o în guvernul său, ca apoi să se declare uimit că (citez): „Raluca Turcan a făcut parte din echipa câștigătoare a PNL și când am câștigat europarlamentarele, și când am câștigat prezidențialele cu cel mai mare scor care l-a obținut vreodată un candidat de dreapta, am câștigat împreună alegerile locale, și chiar dacă n-am câștigat alegerile parlamentare din cauza unei guvernări în pandemie, cea mai grea perioadă din România, în care Raluca Turcan a fost mâna mea dreaptă ca vicepremier, a luat decizia să nu rămână în echipa câștigătoare”.

Păi cum n-a rămas în #Echipa_Câştigătoare? A rămas până a crezut că e ceva de câştigat.

Azi s-au rupt doar lanţuri de iubire (citez): „Mandatul lui Florin Cîțu nu a fost decât un șir de minciuni, greșeli și jocuri personale. (…) Și nu numai de minciuni, dar și de lipsa de responsabilitate! (…) Cu toții i-am reproșat lui Orban că nu a negociat în interesul partidului. Dacă el nu a făcut-o, voi în interesul cui ați făcut-o? Cu siguranță nu al PNL. Când am fost convinsă că negocierea lui Ludovic cu USR e proastă, m-am ridicat de la masă. La fel și Rareș, și Robert, și ceilalți mi-ați dat dreptate. Cum arată negocierea făcută de voi, comparativ cu negocierea lui Orban? Eu atunci m-am ridicat și am plecat. Voi ce ați făcut acum? V-ați milogit la Ciolacu  să prindeți un colț de pâine”.

Urât din partea „colegilor” că nu i-au negociat şi Ralucăi Ţurcan un colţ de pâine ceva… Altfel s-ar fu exprimat ea azi.

Aşa, mânia ce-o cuprinse pe fosta „egerie” a lui Stolojan va fi cântată peste veacuri de cei orbiţi de cuvinte (citez): „În aceste negocieri, președintele partidului a negociat doar pentru el. Atât. Nimic altceva!!! Motivele? O să le aflăm, cu siguranță! Dar cu un preț prea mare plătit de partid. Nu a existat niciun criteriu obiectiv pentru formarea propunerilor de miniștri. Niciunul. Ați ignorat până și cel mai important criteriu, cel referitor la rezultatele in alegeri (pe care PSD-ul, spre deosebire de voi, nu l-a ignorat). Și-atunci, va mirați că PNL se confruntă cu un asemenea val de critici, câta vreme voi acționați in afară unei legitimități politice firești? Închei spunând, momentul acesta este o rușine pentru PNL și cred că Președintele PNL ar trebui să-și depună demisia, împreună cu echipa de negociere”.

Deși este deputat de Sibiu, filială care a înregistrat rezultate bune la toate alegerile, mai bune decât media partidului pe care l-a reprezentat, Raluca Ţurcan este din Botoșani. Poate nu realizaţi dar este la al cinci-lea mandat în Şparlamentul României, fiind aleasa poporului de pe o listă, încă din anul 2000, de la vârsta de 24 de anişori. Şi asta după ce a absolvit, în 1999, Academia de Studii Economice, Facultatea de Relații Economice Internaționale, cu diplomă în economie și SNSPA București (aka facultatea de „băieţi deştepţi” pe nou), fiind masterand în Comunicare și Relații Publice. A făcut și un cursul postuniversitar de perfecționare în domeniul securității și apărării naționale: Securitate și Bună Guvernare, din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”, la Colegiul Național de Apărare.

Şi mai are un stagiu de patru ani ca bursieră a Institutului Puşkin din Moscova, de unde ar fi obținut o „diplomă în rusă comercială”, potrivit CV-ului său. Curată voce, curat talent!

În politică a intrat de mânuţă cu Theodor Stolojan, după ce acesta s-a cărăbănit din PNL cu aripioara numită Partidul Liberal Democrat. Care s-a unit cu Partidul Democrat şi a format Partidul Democrat Liberal, care s-a fuzionat prin absorţie cu PNL. Theodor Stolojan a susţinut-o în tot şi în toate, iar ea i-a fost recunoscătoare cât timp a avut de ce să-i fie recunoscătoare. După care a fost recunoscătoare cu alţii care puteau să-i fie recunoscători – motiv pentru care un alt Theodor, Baconski, să constate, cu privire la modul acesteia de a fi, undeva prin 2013, că avem de-a face cu (citez): „Raluca Țurcan, egeria lui Stolojan, soţia fostului purtător de cuvânt de la Cotroceni (Valeriu Ţurcan – n.m.) şi, mai nou, adulatoarea umedă a lui Vasile Blaga”.

 

„Mărturisesc că m-am dus la dicționar să văd ce înseamnă egerie și am văzut că e „consilier, advisor”. Atunci m-am liniștit”, ar fi comentat Stolojan acest răutăcism…

Că e extrem de atentă cu mediul înconjurător şi ancorată în realitatea înconjurătoare, o demonstrează un episod din anul 2010 când, într-o şedinţă a Comisiei pentru Cultură şi Mass-Media de la Camera Deputaților, Raluca Ţurcan i-ar fi cerut explicații preşedintelui TVR pentru costisitoarea lansare a „postului local” TVR Hunedoara, care era, de fapt,  TVR HD, unde HD erau iniţialele de la High Definition.

Deh…

Ideea este că noi am văzut nenumăraţi politicieni care din momentul în care nu s-au mai regăsit pe lista cu bunătăţi a propriului partid şi l-au renegat. Ca într-o căsnicie, când lista cu privilegii a Partidului devine scurtă, relaţia scârţâie, apare critica şi, inevitabil, despărţirea.

Şi ce-i mai frumos, e că poţi să urli în piaţă: „m-a dat nemernicul afară, că i-am spus în faţă adevărul”!

Cum vă ziceam: când troaca e plină, se aud doar clefăituri şi plescăituri de plăcere. Când apare cuţitul, se guiţă sfâşietor…

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *