Diete

E timpul sa mancam banane!

Bananele se numara printre alimentele miraculoase ale naturii, fiind foarte bogate in substante nutritive. Sunt o masa rapida ideala si ambalata…natural. Persoanele care doresc sa slabeasca evita de obicei bananele, din cauza opiniei eronate ca acestea ingrasa, insa un fruct contine  numai 95 de calorii si numeroase substante nutritive. Cateva coji de banana ingropate langa lujerii de zmeura asigura cultivarea de fructe suculente si colorate, datorita continutului lor de magneziu.

 

Si bananele au o poveste

 

Meritul acordarii numelui bananelor apartine negustorilor arabi desclavi; in araba, “banan” inseamna “deget”. Exista peste 100 de varietati de banane, dar cele mai cunoscute in intreaga lume sunt Apple, Silk sau Manzana, Cavendish (in SUA), Cuban Red, Gros Michel, Ice Cream sau Java albastra, Lady Finger, Orinoco (banana “burro”), Popoulu, Musa sapientum (America de Sud) si Williams.

 

Cea mai veche cultura de banane este mentionata in Malaysia, cu peste 7000 de ani in urma. Apoi bananele au ajuns in India, unde au fost descoperite de Alexandru cel mare, in anul 327 d.Hr., dupa care si-au continuat “calatoria” in Orientul mijlociu, gasindu-si in cele din urma drumul si spre Africa.

 

In 1516, un calugar franciscan portughez a adus cu el in Insulele Canare radacini de bananier si la scurt timp dupa aceea, bananele au ajuns in emisfera vestica. La inceputul anilor 1900, bananele au inceput sa fie importate in Statele Unite si Cuba.

 

Mai mult de 130 de tari contribuie la a patra recolta de fructe ca marime din lume. Majoritatea productiei globale de banane provine din America Latina, urmate de Asia de Sud-Est. Termenul de “republici bananiere” se refera la acele tari a caror economie nationala depindea la un moment dat de comertul cu banane.

 

Ce contin?

 

Bananele variaza prin dimensiune, de la 10 la 30 de centimetri, si prin culoarea cojii, care poate fi galbena, rosie sau verde. Fructul se digera usor, daca este incheiat procesul de coacere, care transforma cantitatile mari de amide (zaharuri complexe) din fructul necopt, in zaharuri simple. Este unul din fructele cele mai sarace in apa, si pulpa lui contine fibre utile pentru reglarea functionarii intestinului.

 

Banana contine:

 

–    zaharuri simple si complexe in mari cantitati;
–    saruri minerale, cum sunt cele de calciu, fier, magneziu, fosfor, sulf si mai ales potasiu;
–    vitaminele A si C;
–    proteine vegetale, in cantitati reduse;
–    triptofan, un aminoacid pe care organismul il transforma in serotonina, o substanta implicata in reglarea numeroaselor functii, cum sunt somnul, temperatura corpului si buna dispozitie;
–    taninuri, care confera un gust amarui fructului necopt si care se reduc in mod remarcabil in timpul procesului de coacere.

 

Consum

 

Banana poate fi consumata intreaga sau zdrobita cu adaos de scortisoara, miere sau zahar, suc de lamaie; se foloseste ca ingredient in torturi, salate de fructe, inghetate si nectaruri. Cruda, se adauga in mancaruri: se poate praji sau coace la cuptor si apoi servi cu inghetata, cu zahar caramelizat sau cu scortisoara.

 

Iata cateva secrete de selectare si depozitare:

–    Alegeti banaele galbene in intregime, daca le veti consuma in cateva zile.
–    Folositi bananele coapte, cu pete pe coaja, la copturi, sucuri naturale cu pire de fructe sau in retetele cu banane pasate.
–    Daca doriti ca banaele sa se coaca mai repede, puneti platoul cu fructe la soare sau inveliti-le in hartie, cu o bucatica de mar sau rosie, si lasati-le o noapte.
–    Bananele pastrate in frigider se vor coace mai greu, iar coaja se va inegri.

 

Sugestii de preparare si servire:

–    Daca cojiti si feliati bananepe care nu le veti consuma imediat, lasati-le in suc de lamaie sau portocala, pentru a intarzia procesul de inegrire (oxidare).
–    Incalzirea scoate in evidenta gustul si mirosul banaelor. Fructele aproape coapte sunt cele mai potrivite pentru gatit, pentru ca isi pastreaza forma.
–    Bananele se pot manca crude, coapte sau congelate. Ele pot fi adaugate la copturi, cereale reci si deserturi.

 

Efecte dietoterapeutice

 

Bananele verzi sunt o sursa excelenta de amidon rezistent, care tinde sa fie digerat mai greu, ducand astfel la reglarea glucozei din sange. Amidonul rezistent poate reduce riscurile aparitiei unor anumite forme de cancer, in special cancer de colon.

 

Bananele rosii contin mai multa vitamina C, beta si alfa-caroten decat bananele galbene. Ele sunt o sursa excelenta de potasiu, 300 pana la 400 mg la o banana medie. Specialistii in nutritie recomanda consumarea alimentelor bogate in potasiu si cu continut scazut de sodiu, ceea ce poate ajuta la reducerea tensiunii si la scaderea riscurilor de a suferi un atac de cord.

 

In multe culturi, cojile de banana sul folosite pentru eliminarea negilor, dar si pentru calmarea pielii in urma intepaturilor de tantari. Daca frecati coaja de banana pe piele dupa o piscatura de insecta, se vor reduce inflamatia, pruritul si iritatia care apar de obicei in urma unei intepaturi.

 

Alte efecte terapeutice ale consumului constant de banane:

–    Ulcer. Bananele creeaza startul protector impotriva aciditatii. Prin compusii sai, inhibitorii enzimatici, bananele ajuta la distrugerea bacteriilor daunatoare cum ar fi H. Pylori despre care se crede ca este responsabila pentru majoritatea ulcerelor.
–    Diaree. Copii cu diaree care manaca banane se insanatosesc mai repede decat cei care consuma orez simplu.
–    Reduce aparitia cancerului la ficat. Femeile care mananca de 4-6 ori banane pe saptamana au un risc redus de a se imbolnavi de cancer cu 50 %, in comparatie cu femeile care nu mananca banane.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *