Sanatate

Durerile de cap, cefaleea si migrenele

Chiar daca milioane de oameni din intreaga lume sufera de dureri de cap, majoritatea sunt usoare si nu necesita atentie medicala. Durerile de cap primare sunt cele care nu au cauze specifice, dar pot fi declansate de anumiti stimuli. Durerea de cap tensionata este durerea de cap primara cel mai des intalnita, mai ales la femei. Durerile repetate, care sunt mai rar intalnite, sunt foarte intense si vizeaza de obicei barbatii. Durerea de cap secundara poate fi un simptom al unei boli grave, iar tratamentul trebuie aplicat mai degraba cauzei decat simptomului. Migrena este un sindrom, iar durerea de cap este caracteristica cea mai obisnuita. Oricum, tratamentul si prevenirile migrenelor sunt similare cu cele pentru durerile de cap primare.

 

Simptome: Durerea de cap tensionata este o durere usoara, moderata, sau o senzatie de presiune care afecteaza ambele parti ale capului si este adesea, simtita in spatele ochilor, cu sau fara tensiune in muschii gatului. Poate dura cateva ore sau poate creste treptat pe tot parcursul zilei. De obicei, se petrece pe timpul zilei, rareori afectand somnul. Majoritatea suferinzilor se plang de cel putin doua dureri de cap tensionate pe luna.

 

Durerile repetate apar brusc pe o perioada de cateva saptamani, dupa care dispar pentru cateva luni. Se pot manifesta de cateva ori pe zi – de cele mai multe ori noaptea. Sunt foarte dureroase, dar foarte rar dureaza mai mult de o ora. De obicei sunt simtite doar pe o parte a capului. Ochiul de pe partea dureroasa adeseori se inflameaza, iar fosele nazale pot fi blocate.

 

Cauze. Multe lucruri pot provoca durerile de cap primare, evitarea acestora oprind procesul de formare a lor. Cele mai obisnuite mecanisme de declansare sunt: stresul, depresia, oboseala, nicotina, cafeina, inghetata, solicitarea ochilor, variatii hormonale pe timpul menstruatiei si unele medicamente. Folosirea analgezicelor speciale poate diminua durerea. Alcoolul declanseaza adesea durerile repetate.

 

Durerile secundare pot reprezenta simptome ale unor infectii, leziuni ale capului, dereglari ale circulatiei sangvine, tumori cerebrale sau semne ale unor boli cornice, cum ar fi diabetul.

 

Durerile de cap usoare apar, de obicei, in stadiile timpurii ale infectiilor virale, si nu numai.
Migrena este considerata un rezultat al eliberarii unei substante chimice numite serotonina in jurul vaselor sangvine, in si imprejurul creierului. Migrenele variaza din punctul de vedere al gravitatii de la o persoana la alta si sunt precedate, de multe ori, de tulburari de comportament, senzatii de furnicaturi sau tulburari vizuale, ca linii in zigzag sau scantei. Durerea se manifesta mai mult de o ora pe o parte a capului si poate fi insotita de greata si varsaturi.

 

Tratamentul:
– factorii de declansare trebuie identificati si evitati;
– durerea de cap tensionata si migrenele usoare trec la administrarea de analgezice usoare, ca aspirina sau paracetamolul  / acetaminophen;
– durerile de cap repetate necesita, de cele mai multe ori, medicamente prescrise;
– durata tuturor durerilor de cap poate fi redusa prin odihna si relaxare.

 

Masuri de prevenire:
– cheia pentru reducerea durerilor primare o constituie recunoasterea si evitarea factorilor declansatori;
– daca durerile de cap se repeta frecvent, tineti un jurnal pentru a identifica si a nota factorii declansatori;
– daca suferiti de dureri de cap repetate, evitati alcoolul pe timpul crizelor;
– durerile de cap manifestate in unele pozitii statice pot fi cauzate de pozitia incorecta sau de tensiunea musculara;
– durerile de cap insotite de arsuri sau mancarimi la nivelul ochilor, mai ales in timpul cititului sau la calculator, indica surmenajul ochilor sau dereglari vizuale;
– unele medicamente luate regulat pentru o boala cronica, pot avea efect secundar durerile de cap;
– doctorul va poate prescrie medicamente pentru reducerea frecventei durerilor repetate sau pentru migrene, daca atacurile sunt atat de dese incat va afecteaza stilul de viata;
– daca suferiti in mod frecvent de dureri de cap, aveti grija cu marirea dozei de analgezice. Consultati-va medicul personal pentru a afla alte metode alternative pentru inlaturarea durerii sau prevenirea lor.


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *