Sanatate

Durerea cronica

Durerea fizica face parte din viata. Probabil v-ati strivit degetul la usa, v-ati ars mana atigand toarta fierbinte a unei cratite de pe soba sau v-ati scrantit glezna in timpul practicarii unui sport preferat. Rezultatul este senzatia de durere.

 

 

Dureri acute si cronice. O parte din durerea pe care o simtim in viata, chiar daca este intenss, este de obicei de scurta durata. Poate dura cateva clipe sau poate continua zile sau saptamani in functie de gravitatea leziunii sau de timpul necesar cicatrizarii. In cele mai multe cazuri durerea dispare; acest tip de durere temporara este cunoscuta drept durere acuta.

 

 

Cand durerea persista mai mult timp dupa procesul normal de vindecare sau  acolo unde nu pare a fi fost vreo leziune sau afectare a corpului care sa determine o durere continua, avem de-a face cu durerea cronica. In general, durerea cronica este considerata a fi durerea care persista mai mult de 3 luni.

 

 

Mecanismul durerii. Durerea cronica poate fi coplesitoare, dar ea poate controlata si acceptata de dvs. pentru a va continua activitatile zilnice. Cand corpul dvs. este lovit sau infectat, anumite terminatii nervoase din piele, articulatii, muschi sau organe interne trimit mesaje creierului, transmitandu-i ca a intervenit o leziune sau un stimul neplacut la nivelul corpului. Anumite fibre nervoase informeaza creierul despre localizarea durerii, cat este de intensa si cum este resimtita (ascutita, arzatoare sau pulsaltila). Creierul “citeste” apoi aceste semnale ale durerii si trimite inapoi un mesaj pentru a va opri sa mai determinati durerea. Creierul trimite si un mesaj catre celulele nervoase ca sa inceteze sa mai trimita semnale ale durerii o data ce cauza ei a disparut. Dar, cateodata, acest mecanism incepe sa esueze; pentru un motiv sau altul, sistemul nervos continua sa trimita semnale ale durererii catre creier, timp de luni sau chiar ani dupa ce leziunea s-a vindecat sau chiar si atunci cand leziunea nu s-a produs. Rezultatul este durerea cronica.

 

 

Forme obisnuite de durere cronica. Durerea cronica este deseori epuizanta, totusi tratabila. Exista multe tehnici. Cheia controlului durerii este o atenta recapitulare a cauzelor si si o abordare coordonata a terapiei. Tratamentul precoce si eficient al durerii acute, de pilda dupa o operatie sau dupa o eruptie de herpes zoster, poate frecvent preveni durerea cronica. Dar, daca suferiti o durere cronica, inca mai puteti spera. Iata cateva forme obisnuite ale ei:

 

 

–    Spate – Durerea de spate este mai frecventa si este determinata cel mai des de stresul muscular sau de uzura prin suprasolicitare, leziune sau mecanica corporala defectuoasa.
–    Cancer – majoritatea durerilor resimtite in cancer sunt rezultatul presiunii determinate de o tumoare in crestere sau de raspandirea celor tumorale in oase, tesuturi si alte organe. Consecinta este ca durerea poate creste pe masura ce boala progreseaza.
–    Durerea de cap – Cel mai obisnuit tip de durere de cap este asa-numita durere de cap de “incordare”, durere care nu este totdeauna legata de evenimentele stresante. Durerea pulsaltila din migrena poate fi legata de modificari la nivelul vaselor sanguine cerebrale. Predispozitia genetica, medicamentele, alcoolul, anumite alimnete, efortul si anxietatea sau depresia pot determina si ele acest tip de durere de cap.
–    Boli articulare – Sub aceasta denumire sunt cuprinse afectiunile generale ale articulatiilor: artrita, artroza si poliartrita reumatoida.
–    Neuropatica – Acest tip de durere este cauzat de afectarea sistemului nervos, frecvent dupa un accident vascular cerebral sau dupa evolutia indelungata a unui diabet. Tratamentul este foarte dificil.

 

 

Autoingrijire. Odata ce au fost excluse sau tratate boli grave, discutati cu medicul urmatoarele optiuni:

 

 

–    Ramaneti activ – Concentrati-va numai asupra a ce puteti face. Incercati noi preocupari si activitati. Mobilizati-va zilnic. Daca aveti artrita, exercitiile fizice pot ameliora amploarea miscarilor in articulatii. Execitiile pentru spate si muschii abdominali pot scadea sau chiar preveni durerea de spate. Incepeti progresiv. Exersati pana la 2-30 minute de 3-4 ori pe saptamana.
–    Concentrati-va asupra celorlalti. Cand sunteti mai atent la nevoile altora, va concentrati mai putin asupra propriilor dificultati. Implicativa in activitati obstesti, de tip voluntariat.
–    Acceptati-va durerea. Nu negate sau exagerati ceea ce simtiti, dar fiti categoric si sincer cu altii cand este vorba de propriile capacitati. Fiti practici cand apreciati ce puteti realiza si recunoasteti cand aveti prea multe obligatii.
–    Pastrati-va sanatate. Hraniti-va si odihniti-va dupa un program regulat.
–    Relaxati-va. Incordarea musculara va amplifica deseori constientizarea durerii. Tehnici traditionale, precum masajul sau hidromasajul, pot contribui la relaxarea musculara si la confortul general.
–    Tineti un Jurnal al durerii, in care sa descrieti detaliat despre durerea dvs.: cand si unde a a aparut, intensitate si frecventa, ce o amelioreaza sau o agraveaza. Este foarte util cand consultati medicul.

 

 

Daca durerea nu scade in intensitate in 4-6 sapatamani, daca isi schimba caracteristicile sau apar noi simptome, ar trebui sa consultati medicul.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *