Aflăm de la Serviciul de Spații Verzi al Primăriei Cluj-Napoca că societățile Dupex din Sebeș și Indfloor Group din Baia Mare sunt noii furnizori al Primăriei de echipamente (dale din granule de cauciuc, benzi gazon sintetic, covor turnat din granule de cauciuc, tartan cu produse conexe), care urmează să fie instalat în locurile de joacă din oraș pentru a crește siguranța acestor spații echipate acum 15 ani. Primăria a încheiat cu cele două societăți un acord cadru pe 2 ani de zile, la valoarea de peste 1,7 milioane lei, respectiv peste 2,8 milioane lei.
Dacă Indofloor Baia Mare sunt noi nouți în portofoliul nostru, Dupex Sebeș (hehe, locul în care activează ca SRI-ist șef tatăl unui Untold-ist de poveste), este o veche firmă de casă a municipalității clujene, cu contracte frumoase – deci numai nou furnizor nu este.
Prin urmare DE 15 ANI spațiile de joacă ale Cluj-Napoca NU AU MAI FOST ECHIPATE. Ce-am mai râs!
Anul trecut (2021), Dupex Sebeș menținea vechea colaborare cu Primăria Cluj-Napoca pentru întreținerea locurilor de joacă din oraș și câștiga încă o licitație. Contractul, în valoare de aproape 4 milioane lei, presupunea furnizarea de piese de schimb pentru aparatele de joacă din oraș. Licitația atribuită Dupex Sebeș era împărțită pe mai multe loturi: balustrade (326.800 lei), panouri (337.000 lei), figurină pe balansoar (137.000 lei), ansamblu figurină pe carusel (60.000 lei), coliere de prindere (152.000 lei), scaune (295.000 lei), tobogane (2.945.000 lei), capace închidere (110.000 lei), turn acoperiș (242.700 lei).
PRIN URMARE, anul trecut Dupex a primt 4 milioane de euro să facă, într-un an, ce i se cere și acum să mai facă, în doi ani, și numai pentru 1,7 milioane de lei. Păi, ce NU S-A ECHIPAT ÎN ULTIMII 15 ANI?
Plus că 1,7 milioane Dupex plus 2,8 milioane Indofloor, fac pentru doi ani cu doar 500 de mii de lei mai mult decât a primit pentru un an Dupex. Păi, ce-a făcut Dupex de 4 milioane de lei într-un an, ne poate spune cineva? Că locurile de joacă nu au mai fost echipate de 15 ani – așa ne spune Serviciul de Spații Verzi. Ori sunt ei idioți (și nu e insultă, ci diagnostic) și nu știu ce comunică, ori habar nu au ce s-a făcut de 4 milioane de lei într-un an.
Căci Primăria administrează aproximativ 304 de locuri de joacă pentru copii în Cluj-Napoca, IAR Dupex SRL SE OCUPĂ DE PESTE 10 ANI de reparația și întreținerea locurilor de joacă din municipiu, câștigând licitațiile organizate periodic de Primărie pentru aceste lucrări. De nou furnizor ce este la ceva la ce nu s-a mai lucrat de 15 ani!
NIȚICĂ ISTORIE NU STRICĂ: Aventura electorală a locurilor de joacă din Cluj-Napoca începea în 2006. Atunci au fost amenajate zece noi locuri de joacă, cu 1,5 milioane de lei (fiind incluse în această sumă un sistem de iluminare a unui parc din localitate şi trei terenuri de baschet), în acelaşi an avånd loc reparaţii şi amenajări la 91 de părculeţe pentru copii, în valoare de 0,4 milioane de lei.
Dar adevărata investiţie începea în 2008 și ajungea la 22 de milioane de lei (cam şase milioane de euro), banii fiind dedicaţi achiziţionării a cel puţin 65 de tobogane, 15 leagăne, 15 carusele, 30 de balansoare, zece învårtitoare, 76 de complexe şi ansambluri de joacă, dar şi a unor panouri de baschet, mese de rummy şi a altor articole sportive.
Faceți voi calculul pe regula de trei simplă a ce s-a achiziționat atunci de 6 milioane de euro și a ce s-a achiziționat în 2021 de 4 milioane de lei și urmează să se achiziționeze în doi ani de 4,5 milioane de lei. Undeva vă va da cu virgulă.
Revenind, Dupex SRL Sebeș, județul Alba a fost înființată în 1992 și îl are asociat unic și administrator pe Ioan Dura. Are obiect de activitate fabricarea altor mașini și utilaje specifice. În 2019, a avut 4 milioane euro cifră de afaceri, 740 mii euro profit net și 114 salariați.
Dupex și Primăria Cluj-Napoca au o colaborare mai veche pentru întreținerea locurilor de joacă. Astfel, în 29 noiembrie 2010, Primăria a atribuit acestei societăţi un contract în valoare de 1.078.739,9 lei cu TVA pentru repararea și întreținerea aparatelor de joacă și a dotărilor urbanistice. Asta după ce, în 7 octombrie 2010, aceeași firmă a încasat nu mai puțin de 45 de loturi ale unei lucrări complexe contractate de aceeași instituţie, în valoare totală de 6.667.778,7 lei cu TVA inclus. Este vorba de o parte a unui acord-cadru referitor la achiziția de echipamente de joacă, piese de schimb, aparate de fitness în aer liber și alte dotări urbanistice.
Următorul contract atribuit de municipalitate firmei lui Ioan Dura a fost încheiat în 28 mai 2013, având ca obiect achiziția de servicii de reparare și întreținere a acestor aparate de joacă și de întreținere corporală, livrate de aceeași companie cu trei ani înainte. Valoarea acestui contract s-a ridicat la suma de 2.429.426,6 lei cu TVA.
Peste alte încă două luni, la data de 30 septembrie 2013, se încheie un nou contract între aceleași părți, în valoare de 526.752 de lei cu TVA, pentru furnizarea unui nou lot de bănci pentru municipalitate. În anii 2014 și 2015, SC Dupex SRL a primit de la Primăria Cluj-Napoca doar câte un singur contract. Primul, în valoare de 342.240 de lei cu TVA, a avut ca obiect furnizarea unor alte echipamente de fitness în aer liber și a fost încheiat în data de 26 noiembrie 2014. Cel de-al doilea, parafat la 13 mai 2015, a avut ca obiect achiziția unor alte echipamente de joacă și a scos din bugetul Primăriei Cluj-Napoca suma de 2.006.134 lei fără TVA.
TREBUIE SĂ CONSTATĂM CĂ, cu o singură excepție, contractele SC Dupex SRL încheiate cu autoritățile publice au avut drept client, potrivit datelor furnizate de SEAP, doar Primăria Municipiului Cluj-Napoca.
Ei, dar EXCEPȚIA este de toată frumusețea că are loc în fieful lui ex-Liviu Dragnea, cu un primar de municipiu foarte drag acestul ex-președinte al PSD: Turnu Măgurele.
- ”În luna aprilie 2013, la câteva luni de la înscăunarea sa, Dănuț (primarul Turnu Măgurele) găsește de cuviință să fragmenteze o achiziție directă de produse, servicii și lucrări, în valoare totală de 153.803 lei, fără TVA, în cinci contracte, toate încheiate cu aceeași firmă SC DUPEX SRL din Sebeș, producător intern de echipamente destinate spațiilor de joacă, tobogane, leagăne, balansoare, carusele și cățărători sau complexe de joacă. Astfel, în data de 30 aprilie 2013, a încheiat contractul nr. 14576, având ca obiect furnizare, transport și montare tobogane pe terenurile de joacă pentru copii, contractul nr. 14574, având ca obiect furnizare, transport și montaj leagăne și balansoare pe terenurile de joacă pentru copii, contractul nr. 14402, având ca obiect furnizare, transport și montaj călușei și cățărători pe terenurile de joacă pentru copii, contractul nr. 14400, având ca obiect furnizare, transport și montaj jocuri pe terenurile de joacă pentru copii și contractul nr. 14385, în 29 aprilie 2013, având ca obiect, furnizare, transport și montaj tuneluri pe terenurile de joacă pentru copii. Este evident și din avion că fragmentarea s-a efectuat cu scopul de a achiziționa direct, fără licitație și pentru a nu depăși limita de 15.000 Euro, stabilită pentru acest tip de achiziție, de OUG 34/2006”.
- ANAP: ”Referitor la sesizarea dumneavoastră înregistrată la Agenția Națională pentru Achiziții Publice, cu nr. 4212/28.10.2015, vă comunicăm faptul că instituția noastră a efectuat o procedură de control ex-post la autoritatea contractantă UAT Turnu Măgurele care a vizat aspectele sesizate. Autoritatea contractantă a fost sancționată în conformitate cu prevederile legale în vigoare pentru încălcarea dispozițiilor art. 23 din OUG nr.36/2006”.
”autoritatea contractantă nu are dreptul de a diviza contractul de achiziţie publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică şi nici de a utiliza metode de calcul care să conducă la o subevaluare a valorii estimate a contractului de achiziţie publică, cu scopul de a evita aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă care instituie obligaţii ale autorităţii contractante în raport cu anumite praguri valorice”, se arată în articolul de lege menționat.
Amenda este între 35.000 lei la 70.000 lei.
Oare de ce a riscat o astfel de amendă protejatul lui Liviu Dragnea pentru o obscură firmă din Sebeș – Alba, care avea contracte pe bani publici numai cu dușmanul politic declarat al lui Dragnea?
Mister, sau Dragnea tocmai începuse să fugă cu ”șoriciul” după ”Statul Paralel” ca să-l lase în pace?
CITEȘTE ȘI: „Fitness noroios”, noua tehnică de sport în aer liber, propusă de Primărie – FOTO