Politica

Cioloș, invizibil în sondajele de opinie. Sociolog: ”Nu e o surpriză, PLUS reușea să adune doar 3 sau 4 procente”. Care sunt partidele ”luzărilor” politici ai momentului

Scris de 327

Potrivit unui sondaj realizat de Avangarde la comanda PSD și obținut în exclusivitate de PS News, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar obține 37% din voturi, PNL 23%, AUR 11% iar USR 9%. Important de precizat, însă, că doar 38% dintre cei intervievați au indicat un partid anume.

De altfel, la polul opus și fără șanse să intre în Parlament se poziționează partidul lui Victor Ponta, PRO România (1%), partidul fondat de Dacian Cioloș, REPER (1%), partidul lui Ludovid Orban, Forța Dreptei (2%), Alianța pentru Patrie (2%) și PPU-SL.

Contactat de PS News, sociologul Vladimir Ionaș, din cadrul Grupului de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, a explicat pe larg datele celui mai recent sondaj. Întrebat cum vede numărul mare de indieciși – 62%, sociologul a spus că această situație este oarecum normală.

”Este normal într-o perioadă cu mai multe crize suprapuse, într-o perioadă în care alegerile sunt departe și în care interesul cetățenilor față de politică este în general destul de scăzut, este normal să vedem astfel de cifre. Până la urmă oamenii politici care sunt într-un fel sau altul asociați cu guvernarea, președintele României, primul ministru, președintele Partidului Social-Democrat, în general se bazează pe bazinele electorale ale propriilor partide. Restul cetățenilor sunt mai degrabă fie nemulțumiți, fie dezinteresați de modul în care funcționează clasa politică în aceste momente.

Am văzut la începutul anului o creștere a favorabilității față de majoritatea politicienilor care conduc România astăzi, tocmai datorită războiului din Ucraina și a modului în care oamenii percepeau soluțiile pe care le propuneau oamenii politici. Dar, odată cu schimbarea agendei publice, dispariția războiului și luarea locului cu problemele de zi cu zi, crizele care se suprapun, prețul la energie, combustibil, alimente, gaze și șa mai departe, este normal să apară o oarecare îndepărtare a societății față de politică. Totodată și intenția participării la vot este una destul de scăzută, de asemenea, din cauza neîncrederii în primul rând, și în al doilea rând din cauză că alegerile sunt undeva departe, iar oamenii încă nu le percep ca pe un lucru imediat care să aibă un impact asupra modului în care trăiesc. Și atunci, fiind departe și interesul este scăzut. Depinde foarte mult modul în care vor comunica în perioada următoare partidele, liderii, care vor fi candidații la alegerile prezidențiale și așa mai departe”.

Întrebat cum se explică procentul scăzut pe care îl are în acest moment partidul lui Dacian Cioloș, REPER, sociologul a spus că nu reprezintă o surpriză pentru că anterior nici PLUS nu reușea să rupă prea multe procente din electoratul USR.

”Nu este o surpriză că REPER nu a reușit să rupă foarte mult din electoratul USR pentru că și anterior unirii fostului partid al domnului Dacian Cioloș, PLUS, cu USR, procentele erau la fel – USR avea cea mai mare parte a procentelor, iar PLUS reușea să adune 3 sau 4 procente. Acum lucrurile merg în aceeași direcție. Nu e o surpriză pentru cei care urmăresc modul în care domnul Cioloș a evoluat în simpatie și în intenția de vot”, a conchis sociologulULTIMA ORĂ

 • Acum 41 mins Vocea ta
  Emil Boc şi administraţia sa îi abuzează administrativ pe clujenii care se lasă abuzaţi. Nici măcar despăgubirile mizerabile stabilite pentru exproprierile de la “La Terenuri” nu s-au plătit
 • Acum 49 mins Din oras
  Ploaia de vară a făcut ravagii în baza sportivă “La Terenuri” din Mănăștur. Aşa este când se lucrează cu “hei-rup, bum!”, ca la Bumbeşti-Livezeni…
 • Acum 54 mins PubliNews
  PESTE 300.000 DE EURO INVESTIŢIE ÎN PROMENADA ŞI PONTONUL DE PE MALUL LACULUI GHEORGHENI, DIN IULIUS PARC
 • Acum 3 hours Din oras
  Angajat al Primăriei Cluj-Napoca, care se dorea consilier județean, găsit în incompatibilitate de ANI
 • Acum 3 hours In vizor
  Autostrada melcului, cunoscută și ca Autostrada Transilvania, s-a mai târât 10 kilometri într-un an
 • Acum 4 hours Politica
  Marcel Ciolacu face acuzații incendiare: ”Pe piața energiei e o speculă. Sunt niște lucruri bizare”
 • Acum 5 hours Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
 • Acum 5 hours Sanatate
  Scade numărul celor infectați, creşte numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19. Profesorul Popovici: infecţia este ”o mare loterie”
 • Acum 6 hours Politica
  UN STAT ”ÎN FOAME”, MĂREȘTE AMENZILE: Din 20 august, amenzi drastice la lipsa rovignetei, de până la 11.900 de lei”
 • Acum 6 hours In vizor
  Licitația de 180 de milioane de euro pentru 20 de renuri electrice, ”dintre care patru vor circula pe rute din Cluj”, desființată de Asociația Pro-Infrastructură
 • Acum 7 hours Jos palaria
  David Popovici, dublu campion european
 • Acum 20 hours Eveniment
  ROMÂNIA EDUCATĂ: UBB Cluj-Napoca este singura universitate din România în prestigiosul clasament Shanghai. Ungaria are 4, Polonia 11!
 • Acum 21 hours Straineze
  URMEAZĂ ZILE GRELE PENTRU UDMR: Presa maghiară susține că guvernul Viktor Orban nu va mai lansa noi investiții în Transilvania în următorii doi ani
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE