Din oras

După zece ani de discuții, Parcul Feroviarilor se modernizează și primește nume nou. Mai durează încă trei-patru ani până când va fi redat clujenilor

Concursul de soluții pentru modernizarea Parcului Feroviarilor s-a încheiat, iar proiectul câștigător a fost realizat de o echipă formată din patru arhitecți, coordonată de Vlad Sebastian Rusu. El a câștigat și concursul pentru Turnul Pompierilor. Parcul ar urma să primească nume nou. Câștigătorii concursului propun numele de Grădina Someșului, dar cetățenii vor fi cei care vor avea cuvântul final.

Câștigătorii concursului de soluții au fost anunțați marți dimineața.

“Vorbim despre remodelarea Parcului Feroviarilor. Este o discuţie care a început de multă vreme, a parcurs ultimul deceniu, a devenit mai alertă începând cu 2017, când suprafaţa parcului a intrat în domeniul public şi a început să fie administrată de Primăria Cluj. Au fost întrebaţi cetăţenii oraşului nu numai din areal, ci şi din alte părţi. Am putea spune metaforic că s-a măsurat nevoia oraşului”, a declarat arhitectul Dan Clinci.

Proiectul câştigător le aparţine arhitecţilor Vlad Sebastian Rusu, Octav Silviu Olănescu, Anamaria Olănescu şi Anda Gheorghe.

“Am încercat să facem Someşul să fie cheia acestui proces. E printre puţinele situaţii în care avem de-a face cu un spaţiu public traversat de Someş. Am încercat să ne jucăm cu apa, pe ambele maluri. Am considerat arhitectura că trebuie să fie cât mai non invazivă: elemente simple, structuri metalice care sunt reversibile. Ne-am imaginat 30 de scenarii posibile pentru acest parc printre care cel mai ofertant este o pajişte urbană care reprezintă centrul de interes care poate concentra diverse activităţi. Propunem un spaţiu multifuncţional pentru evenimente. Acest centru de interes l-am gândit să nu aibă un spate şi de aici forma circulară. Există o zonă de platformă circulară, acoperiş circular care adăposteşte o zonă. Am imaginat o serie de funcţiuni legate de anotimpuri şi producerea de zgomot sau nu. Dacă luăm o zi de vară, în zona pajiştii se pot organiza tot felul de evenimente, concerte de mici dimensiuni, târguri, activităţi sportive, expozitiţii canine. O zi obişnuită din parc în zone cu dotări pentru sport, loc de joacă pentru copii, spaţiu pentru cei din jur unde să amenjaze nişte grădini comunitare. Într-o zi obişnuită să se stea şi să se urmărească fauna sau vor exista zone pentru pescuit. Dacă discutăm despre toamnă, aici pot avea loc workshopuri, piaţă volantă. Am imaginat două intrări, cea existentă şi una care se leagă cu axa pieţei. Dacă discutăm despre iarnă se popate amenaja un pationar sau orăşeul copilului. Dealurile pot permite apariţia săniuşului. Am păstrat cât am putut din vegetaţia existentă. Am păstrat şinele trenuleţului. Ideea de redenumire a acestui parc noi am legat-o de Someş şi am redenumit-o Grădina Someşului”, a spus Vlad Sebastian Rusu.

În ceea ce priveşte redenumirea Parcului Feroviarilor, primarul Emil Boc a precizat că va avea loc o consultare publică.

Proiectul câştigător va fi implementat în următorii trei-patru ani.

Câștigătorul concursului va obține premiul cel mare reprezentat de valoarea estimată a contractului de proiectare în valoare de 555.450 lei, fără TVA. Pentru proiectul plasat pe locul doi se va oferi un premiu de 35.000 lei, iar pentru cel de-al treilea, de 20.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *