Din oras

Realitatea etnografică, în construcții LEGO. O nouă ediție a expoziției "Ethnologia Galactica”

O nouă expoziție dedicată amatorilor de LEGO este găzduită de către Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. În cadrul ediției din acest an, participanții la această expoziție provin din 7 țări europene și reprezintă 9 grupuri de profil, care s-au renunit și în acest început de vară pentru a-și demonstra iscusința în arta construcției de tip lego. ”Ethnologia Galactica” este organizată de către Asociația Brickenburg, care împlinește 10 ani de activitate.

click foto pentru imagine completă

Cu prilejul deschiderii Expoziției, care a avut loc astăzi, am discutat cu managerul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, dr. Tudor Sălăgean:

Ca în fiecare an, în preajma zilei de 1 iunie, Muzeul Etnografic al Transilvaniei organizează împreună cu Asociația Brickenburg o expoziție de piese Lego, de construcții din piese Lego, care este de la an la an mai mare și mai importantă.

Am început în anul 2012 această colaborare și, iată, am ajuns la al 7-lea an. Expoziția a avut până acuma peste 35.000 de vizitatori, ne așteptăm la un număr foarte mare și în acest an. Expoziția a devenit, pe parcursul timpului, internațională. Acum, în acest an – în 2018, este mai internațională ca niciodată, în sensul că avem 9 organizații afiliate, care participă la această expoziție, din 7 țări europene, astfel încât, publicul vizitator poate să găsească o mostră extrem de diversificată de oferte, legată de aceste construcții din piese lego.

Este foarte important poate de menționat și faptul că, Expoziția ”Ethnologia Galactica” a ajuns să fie bine cunoscută pe plan european, printre iubitorii acestei construcții. Și din ce în ce mai mulți participanți din țările europene își doresc să ia parte la aceasta. Este o expoziție inclusă în calendarul european al evenimentelor de profil, iar Muzeul Etnografic al Transilvaniei este extrem de bucuros să poată găzdui o asemenea expoziție, care este atât interactivă, cât și creativă, care stimulează ingeniozitatea tinerilor și care este inspirată dintr-o realitate etnografică”.

Am reușit să stăm de vorbă și cu reprezentantul Serbiei, țară care participă, de asemenea, în cadrul acestui eveniment:

 ”Numele meu este Dușan, iar Clubul Lego pe care-l reprezint este situat în Belgrad, Serbia. Este a cincea oară când participăm aici, la această expoziție. Ne place Clujul, iar de această data prezentăm două lucrări: una dintre acestea este ”South America Pyramids”, iar cealaltă este ”Rally Race”. Suntem în bune relații cu Asociația care organizează această expoziție, Brickenburg, O dată pe an, ei sunt prezenți la expozițiile noastre, respectiv, noi participăm o data pe an, aici, la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie”, a declarat Dușan Stefanovici, reprezentantul Clubului Lego din Belgrad.

Toni Tocaci, coordonatorul activităților Asociației Brickenburg din Bistrița, ne-a vorbit și el despre propria lucrare, pe care a prezentat-o publicului:

În această parte de expoziție puteți vedea una dintre lucrările care au participat la expoziții, atât la noi în țară, cât și internaționale. Este vorba de o bază spațială, o temă a anilor ′87, remodificată și reactualizată de mine. Se numește ”Baza Spațială Blacktron”. E formată din două părți: în prima parte se poate vedea Baza, care este o lucrare destul de veche, are undeva la vreo 3 ani de zile și are peste 70.000 de piese. Iar în jumătatea a doua este nava-mamă a celor de la Blacktron, construcție recentă, începută în decembrie, finalizată în aprilie. Undeva la 30.000 de piese. Și greutatea e de vreo 30 de kg”.

In cadrul editiei din acest an, participă 9 grupuri din 7 tari europene, respectiv Romania, Confederatia Elvetiana, Croatia, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Serbia si Ungaria. 

Fiecare zi a evenimentului va aduce ceva nou, iar deja cunoscutele competitii si activitati interactive isi asteapta participantii.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *