In vizor

După ultimatumul Comisiei Europene privind ecologizarea gropilor de deșeuri, Consiliul Județean Cluj anunță dotarea logistică a stațiilor de transfer din Gherla, Huedin și Mihai Viteazu

La mai bine de o lună de zile după notificările Comisiei Europene de începere a procedurilor de infringement în cazul României, cauzate de depozitele ilegale de deșeuri, Consiliul Județean Cluj anunță recepţionarea echipamentelor necesare pentru operarea staţiilor de transfer din cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Cluj. Cele 3 stații de transfer sunt amplasate în municipiul Gherla, orașul Huedin şi comuna Mihai Viteazu. 

Consiliul Judeţean Cluj, beneficiarul proiectului “Fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al deșeurilor în județul Cluj”, a anunțat recepţionarea echipamentelor necesare pentru operarea staţiilor de transfer din cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj.

În urma derulării procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică, au fost furnizate 55 de echipamente a căror valoare este de 11.760.000,00 lei fără TVA.

Cele trei stații de transfer din Cluj – Huedin, Gherla și comuna Mihai Viteazu – vor beneficia astfel de echipamentele necesare în acest sens, precum: containere, presă statică, prescontainere și camioane:

– 14 bucăţi Camioane tip 8×4 cu norma de poluare Euro 6, distribuite astfel: 
– 2 buc. pentru Staţia de Transfer Huedin;
– 4 buc. pentru Staţia de Transfer Gherla;
– 8 buc. pentru Staţia de Transfer Mihai Viteazu;
– 19 bucăți Prescontainere cu o capacitate de 24 m3, distribuite astfel:
– 6 buc. pentru Staţia de Transfer Huedin;
– 13 buc. pentru Staţia de Transfer Gherla;
– 1 bucată Presă statică pentru Stația de Transfer Mihai Viteazu cu o capacitate de funcționare de cel puțin 60 tone/h;
– 21 bucăți Containere simple cu o capacitate de 30 m3  pentru Staţia de Transfer Mihai Viteazu compatibile cu Presa statică.

Toate cele 3 stații de transfer vor încorpora sistemul de transfer separat pentru fluxurile de deşeuri umede şi uscate.

Stația de transfer din Mihai Viteazu va fi diferită față de celelalte două, întrucât va avea un sistem de presare staționar pentru fracția umedă, în loc de containere mobile de presare.

„Echipamentele pentru operarea staţiilor de transfer au fost achiziţionate în cadrul proiectului “Fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj”, al cărui obiectiv general este acela de a continua dezvoltarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor în vederea eliminării problemelor de mediu și a celor operaționale asociate generării și managementului deșeurilor în județul Cluj, în vederea conformării cu prevederile europene şi a angajamentelor asumate prin sectorul de mediu. 

Totodată, reiterăm principalele rezultate așteptate în urma implementării proiectului:  

• Dotarea stațiilor de transfer cu echipamente; 
• Construirea drumurilor de acces la stațiile de transfer deșeuri;
• Construirea unei Stații de sortare a deșeurilor în incinta Centrului de       Management Integrat al Deșeurilor (CMID);
• Construirea unei Stații de tratare mecano-biologică a deșeurilor în incinta CMID;
• Construirea drumului de acces la CMID;
• Închiderea și ecologizarea celor 6 depozite de deșeuri urbane neconforme din județul Cluj, respectiv a depozitelor de deșeuri de la Câmpia Turzii, Dej, Gherla, Huedin, Pata Rât și Turda”
, notează reprezentanții administrației județene într-un comunicat remis Ziar de Cluj

Valoarea totală a proiectului “Fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al deșeurilor în județul Cluj” este de 306.760.085,37 lei, iar valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 100.984.827,10 lei. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Data începerii proiectului: 01.01.2016
Data finalizării proiectului: 31.12.2022

CONTEXT

Groapa de gunoi de la Pata Rât, care până în 2014 s-a aflat în custodia Primăriei Cluj-Napoca, trebuia închisă încă din anul 2010. În locul ei trebuia construită o groapă de gunoi temporară, în care să fie depozitate deșeurile până la finalizarea celei ecologice.

Abia anul trecut s-a finalizat închiderea și ecologizarea acestei gropi de către Consiliul Județean. Între timp a crescut groapa temporară de deșeuri administrată de către RADP Cluj-Napoca.

Abia în 2020 s-a considerat terminat și bun de dat în folosință Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, groapa ecologică așteptată aproape zece ani. 
Trebuie subliniat faptul că funcționarea legală a acestui Centru de Management Integrat al Deșeurilor este contestată de către activiștii de mediu clujeni.

Ziua de 30 octombrie 2020 este, însă, una neagră pentru România. 

Comisia Europeană a trimis României mai multe notificări de începere a procedurilor de infringement, adevărate ultimatumuri.

Comisia Europeană a cerut României să închidă, să sigileze şi să refacă ecologic 15 depozite de deşeuri ilegale care au beneficiat de o perioadă de tranziţie, conform Tratatului său de aderare, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Tot atunci, CE a mai trimis României o scrisoare suplimentară de punere în întârziere pentru nerespectarea normelor UE privind tratarea apelor urbane reziduale (Directiva Consiliului 91/271/CEE) în marile zone urbane. Termen de realizare: TOT DOUĂ LUNI.

CITEȘTE ȘI: CE aplică o lovitură de imagine României: INFRINGMENT din cauza proastei gestionări a problemelor de mediu.

Din cauza dificultăților în realizarea centrului de prelucrare a deșeurilor (CMID), RADP Cluj a recurs în ultimele luni la diverse servicii costisitoare de închiriere. 

Astfel, Regia Autonomă a Domeniului Public a alocat aproape 2 milioane de euro pentru închirierea unor basculante care să transporte deșeurile clujenilor la stațiile de prelucrare a gunoaielor din țară – centre integrate funcționale de tratare și eliminare a deșeurilor – din capitala Ardealului.

Astfel, stațiile de deșeuri din Oradea, Alesd, Târgu Mures, Campulung, Hoghiz vor prelua în continuare gunoaiele Clujului, pe care administrația smart nu reușește nicicum să le elimine prin intermediul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Cluj.

CITEȘTE ȘI: Aproape 2 MILIOANE EURO costă închirierea basculantelor pentru transportul gunoaielor din capitala Ardealului în țară

După cum Ziar de Cluj a semnalat deja, în Iunie 2020, RADP Cluj a întreprins demersuri pe lângă Primăria Oradea, în vederea continuării depozitării finale a deșeurilor provenite de la Platforma de stocare temporară în cantitate de cca 10.000 tone/lună pentru anul 2020, până la operaționalizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Cluj. 

De asemenea în cursul lunii iunie a fost semnat actul adițional nr 7 la contractul nr 796/17 12 2018 cu SC Eco Bihor SRL referitor la modificarea tarifelor de depozitare deșeuri, corelat cu reglementările autorităților locale din Oradea”

CITEȘTE ȘI: Platforma RADP de stocare a deșeurilor, un coșmar urât mirositor: 10.000 de tone de gunoaie iau lunar drumul Bihorului din cauza „procentului ridicat al gradului de ocupare pe platformă”

Tot în luna Iunie, RADP Cluj lansa un anunț de participare licitație pentru –„Servicii de inchiriere autobasculante cu semiremorca basculabila de minim 90 mc si podea autodescarcatoare pentru transport deseuri menajere (10 bucati) de la platforma de stocare temporara a deseurilor din Cluj-Napoca, pana la Centrele de Management Integrat a Deseurilor ( Oradea, Alesd, Târgu Mures, Campulung, Hoghiz)”, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP).

Valoarea totala a achizitiei (fara TVA) era de 8.664.000 lei, cca 1.800.000 euro. 
Durata contractului/acordului-cadru este de 12 luni. 
Tip de finantare: Fonduri bugetare.

Pentru a putea funcționa în baza autorizației de mediu, RADP Cluj continuă pe parcursul anului 2020 transportul lunar a unei cantități considerabile de gunoaie de cca 10.000 tone, pentru a nu depăși nivelul de umplere/capacitatea maximă a platformei de stocare, situație „condiționată de procentul ridicat din gradul de ocupare pe platformă”. 

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Cluj a fost doar parțial deschis, cu o primă celulă de prelucrare, în continuare având loc lucrări pentru operaționalizarea întregului centru de prelucrare a deșeurilor. 

În ultima perioadă, Clujul a fost pătruns de un miros pestilențial de la groapa de deșeuri din Pata Rât.

Clujenii din diverse cartiere ale orașului au reclamat mirosul toxic care le-a pătruns în case, precum și poluarea aerului cauzate de gropile de deșeuri. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *