In vizor

Consiliul Județean Cluj plătește 1,4 milioane de euro pentru a elimina levigatul de la fosta rampă de deșeuri Pata Rât

Consiliul Judeţean Cluj a lansat licitaţia publică pentru serviciile de colectare, transport și eliminare concentrat rezultat în urma procesului de epurare prin osmoză inversă a levigatului rezultat la Depozitul de deșeuri Pata Rât.

Licitația a fost câștigată de Demeco SRL, iar valoarea contractului este de 6.849.000 lei. Demeco este firma care a mai câștigat un astfel de contract, atunci fără a se organiza nicio licitație, și în 2018. Atunci valoarea contractului a fost de 6,1 milioane de lei.

Demeco SRL. o firmă din Bacău înființată în 2004, are ca domeniu de activitate colectarea deșeurilor periculoase și este deținută de Botez Daniel și Blănaru Ciprian. În 2019 a raporta o cifră de afaceri de 12 milioane de euro și profit de 800.000 de euro. Demeco a încheiat din 2007 mai multe contracte cu instituțiile publice, obținând 186 642 446,00 lei.

Firma a fost în centrul unui scandal, fiind implicată într-un dosar instrumentat de Parchetul Tribunalului Constanța,î n care a fost trimisă în judecată după ce a rătăcit 320 de kilograme de sodiu metalic, o substanță foarte periculoasă, folosită în fabricarea explozibililor și a amfetaminei, pe care trebuia să o neutralizeze, potrivit replicaonline.ro

Firma băcăuană este deținută de Daniel Botez și a primit din 2007 până în prezent contracte de peste 50.000.000 de euro, în special de la OMV Petrom. Demeco SRL este cunoscută publicului constănțean pentru dosarul din iunie 2016, instrumentat de Parchetul Tribunalului Constanța, în care a fost trimisă în judecată după ce a rătăcit 320 de kilograme de sodiu metalic, o substanță foarte periculoasă, folosită în fabricarea explozibililor și a amfetaminei, pe care trebuia să o neutralizeze.

”Firma câștigătoare va trebui să preia concentratul de la stația de epurare a levigatului din vecinătatea depozitului de deșeuri de la Pata Rât. Preluarea concentratului se va face zilnic, volumul maxim preluat va fi de 50 mc zilnic. Cantitatea de concentrat produsă în urma funcționării stației de epurare este de maxim 50 mc/zi. Colectarea, transportul și eliminarea concentratului se va realiza pe toată perioada de funcționare a stației de epurare a levigatului de la depozitul de deșeuri Pata Rât. Transportul concentratului de la locul colectării până la destinația finală, se va face cu respectarea strictă a normelor de igienă şi de securitate, în scopul protejării personalului şi a populației şi în conformitate cu prevederile H.G. nr. 1.061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase şi nepericuloase pe teritoriul României”, se arată în caietul de sarcini. 

Staţia de osmoză inversă de la Pata Rât a fost pusă în funcțiune în primăvara anului 2018. Instalaţia are rolul de a neutraliza levigatul care se scurge din rampa de gunoi a Clujului. 

Consiliul Județean Cluj a cedat societății Process Engineering amplasamentul pe care au fost realizate cele două bazine de decantare și neutralizare, respectiv stația de epurare a levigatului provenit din depozitul de deșeuri de la Pata Rât, în urmă cu aproape 3 ani, mai exact în decembrie 2017. Contractul încheiat atunci de administrația județeană cu Process Engineering era în valoare de 3 milioane de lei, fără TVA. 

În luna iulie, Consiliul Județean Cluj a lansat o altă licitație pentru a închiria o stație de osmoză inversă cu o capacitate mai mare decât cea pe care o avea. 

Potrivit anunțului publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), Consiliul Județean căuta servicii de furnizare prin închiriere a stației de tratare a levigatului prin osmoză inversă de la Depozitul de deșeuri Pata Rât”, respectiv „continuarea procesului de epurare a levigatului care se exfiltrează din Depozitul de deșeuri Pata Rât. 

Potrivit caietului de sarcini, levigatul urma să fie preluat prin pompare din al doilea bazin de decantare şi trimis în rezervorul de stocare a levigatului, după care va fi tratat în staţia de osmoză inversă. În urma procesului de epurare va rezulta permeat în proporţie de aprox. 70% şi concentrat în proportie de 30%. 

Ziar de Cluj se întreabă dacă acești bani vor fi folosiți și pentru a trata levigatul de la rampa de gunoi a RADP, asta deși nu se specifica în caietul de sarcini. Însă RADP este implicată total în activitatea de la noul Centru de Management al Deșeurilor, astfel că nu ar fi deloc suprnzător să profite de aceste contracte încheiate de Consiliul Județean Cluj. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *