Justitie

Aproape un an de la condamnarea lotului de polițiști șpăgari de la Rutieră Cluj. Motivarea n-a venit, executarea pedepeselor cu închisoarea stă în sertarele Tribunalului Cluj

Tribunalul Cluj a finalizat printr-o sentință tranșantă, dată în 24 februarie 2020, dosarul cu șpăgarii de la Rutieră: aproape toți au fost condamnați la închisoare cu executare(mai puțin polițistul Gălățan). Culmea, de aproape un an, dosarul stagnează pe rafturile din Arhiva Tribunalului Cluj. Apel nu s-a făcut pentru că n-a venit motivarea sentinței. Executarea pedepesei nu se face pentru că nu s-a soluționat apelul. 

8-9 ani de la comiterea infracțiunilor

Lotul șpăgarilor de la Rutieră aka ”Lotul 10 MUCENICI” are fapt imputate din urmă cu 8-9 ani: în perioada 2011-2012. Pe cât de simplu părea dosarul, la aproape 10 ani de la actele de urmărire penală efectuate de către specialiștii Direcției Generale Anticorupție nu s-au finalizat printr-o condamnare definitivă. Lucrătorii de poliţie, subofiţeri în cadrul Serviciului Rutier Cluj, aveau ca atribuţii de serviciu supravegherea şi controlul traficului rutier cu scopul de a constata şi sancţiona abaterile la regimul de trafic, în principal regimul de viteză. În timpul misiunilor de supraveghere, aceştia şi-au rotunjit veniturile, ”iertând” contravenienţii de amenzi în schimbul unor sume de bani. Drept dovadă, agenţii nu au mai întemeiat procese verbale de sancţiune contravenţională sau au înlocuit abateri severe cu altele mai uşoare. Instanța de fond, Tribunalul Cluj a decis o primă sentință în februarie: 

Mureşan Ioan – 2 ani și 4 luni cu EXECUTARE;

Soran Victor – 2 ani și 4 luni cu EXECUTARE;

Todoruț Rareș Ciprian – 1 an și 6 luni cu EXECUTARE;

Mureșan Radu Mihai – 10 luni cu EXECUTARE;

Alb Dan Dorin – 1 an și 2 luni cu EXECUTARE;

Sucală Adrian Vasile – 1 an și 5 luni cu EXECUTARE;

Lupaș Cătălin – 1 an cu EXECUTARE;

Mânzat Tudor Alin – 1 an și o lună cu EXECUTARE;

Gălățan Eduard Robert – 9 luni cu SUSPENDARE;

Roșca Cosmin Dacian – 8 luni cu EXECUTARE;

O parte din polițiștii șpăgari au părăsit sistemul, alții cu potențial de redresare au rămas în Inspectoratul Județean de Poliție Cluj, dar sunt puși la dispoziție sau pe funcții administrative, cu salarii mult mai mici. 

Cert este că imaginea Rutierei Cluj a fost pătată grav prin modul impecabil cu care cei de la DGA Cluj au demonstrat căt de găinari erau polițiștii. În timpul cercetărilor penale, în boxele din autospecialele de poliție au fost montate aparate de interceptare audio și video. Așa se face că dosarul conține cele mai rușionase stenograme în care echipajele de la Rutieră negociau căt să ia șpagă de la cetățenii pe care îi opreau în trafic. De la câteva sute de lei și baxuri de sucuri, țigări și alimente la bănuți frumoși ceruți de la civili în funcție de scara lor socială. Spre exemplu, doi dintre ei voiau o șpagă în sute de euro de la un civil pentru simplul fapt că știau că soția acestuia e medic. 

Conform procedurii, la scurt timp după ce au fost pronunțate pedepsele din acest dosar, avocații șpăgarilor au declarat apel la decizie. Cu toate acestea, de Crăciun se împlinesc fix 10 luni de când polițiștii au fost găsiți vinovați, iar motivarea sentinței nu a apărut. 

 

Cine sunt polițiștii care au ales corupția? Să-i cunoaştem mai bine…

Pentru o imagine mai bine conturată a inculpaţilor, în cele ce urmează puteţi observa ce funcţii ocupau MUCENICII dar şi în câte acte materiale sunt cuprinşi fiecare. Despre prejudiciu, constatările indică sume mici cuprinse între 400 şi aproape 7.000 de lei de căciulă. În fapt, aceste sume reprezintă amenzi pe care Statul Român ar fi trebuit să le încaseze dacă poliţiştii îşi exercitau corect atribuţiile. Tot pentru o informare corectă menţionăm că agentul de poliţie este suveran în deciderea cărei sancţiuni să o aplice unui om ce a încălcat legea, în speţă- regulile de circulaţie. Acestea fiind spuse, şi un avertisment dat conducătorului auto, în limitele legale, este valabil, amenda sau sancţiunile nefiind obligatorii. Desigur, acest aspect nu scuze actele materiale în care se arată cum obţineau poliţiştii de la Rutieră bani sau alte foloase necuvenite.

Lupaş Cătălin- în calitate de lucrător de poliţie la IPJ Cluj, Serviciul Rutier-Biroul Rutier Drumuri Europene şi Naţionale, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, a pretins şi acceptat diferite sume de bani, lei sau euro, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu.

Alb Dan Dorin- în calitate de lucrător de poliţie la IPJ Cluj, Serviciul Rutier-Biroul Rutier Drumuri Europene şi Naţionale, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, pretinde ori acceptă sume de bani pentru a nu le aplica conducătorilor auto depistaţi în trafic o sancţiune contravenţională pentru încălcarea conduitei.

Soran Victor- în calitate de lucrător de poliţie la IPJ Cluj, Serviciul Rutier-Biroul Rutier Drumuri Europene şi Naţionale, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, pretinde ori acceptă sume de bani, lei sau euro şi participă la completarea unor procese verbale ce consemnează fapte nereale, inserând date în favoarea infractorului.

Mureşan Radu Mihai-în calitate de lucrător de poliţie la IPJ Cluj, Serviciul Rutier-Biroul Rutier Drumuri Europene şi Naţionale, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, pretinde ori acceptă diferite sume de bani, euro şi un bax de bere, consemnând şi el fapte nereale pentru a nu suspenda permisele de conducere ale ”cotizanţilor”.

Sucală Vasile Adrian- în calitate de lucrător de poliţie la IPJ Cluj, Serviciul Rutier-Biroul Rutier Drumuri Europene şi Naţionale, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, pretinde ori accept sume de bani, euro sau lei de la şoferii depistaţi în trafic pentru comiterea de abateri de la legislaţia rutieră.

Cătinean Ilie- în calitate de lucrător de poliţie la IPJ Cluj, Serviciul Rutier-Biroul Rutier Drumuri Europene şi Naţionale, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, întocmeşte şi participă la întocmirea unor procese verbale de contravenţie ce conţin fapte nereale. Acesta este acuzat de abuz în serviciu(opt acte materiale) şi fals intelectual(şapte acte materiale).

Tulbure George- în calitate de lucrător de poliţie la IPJ Cluj, Serviciul Rutier-Biroul Rutier Drumuri Europene şi Naţionale, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, întocmeşte sau asistă la întocmirea unor procese verbale de contravenţie în care se inserează date nereale de aşa natură a-l favoriza pe contravenient.

Mureşan Ioan zis Nelu- în calitate de lucrător de poliţie la IPJ Cluj, Serviciul Rutier-Biroul Rutier Drumuri Europene şi Naţionale, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, pretinde ori acceptă sume diferite de bani, lei sau euro. Pe lângă acestea, agentul se mulţumea şi cu sticle de whisky, baxuri de suc sau caserole cu carne. În schimbul acestor foloase necuvenite, Nelu Mureşan îi ierta pe cei ce depăşeau limita legală, uneori chiar ştergând înregistrările video de pe aparatul radar.

Mânzat Tudor Alin – în calitate de lucrător de poliţie la IPJ Cluj, Serviciul Rutier-Biroul Rutier Drumuri Europene şi Naţionale, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, pretinde şi acceptă sume de bani, lei sau euro şi desigur, un bax de bere. Mânzat are trecut în rechizitoriu un prejudiciu calculat de 6.580 de lei, reprezentând amenzi neacordate celor ce au încălcat legea şi este acuzat de abuz în serviciu(11 acte materiale), luare de mită(6 acte materiale) şi fals intelectual(8 acte materiale).

Todoruţ Rareş Ciprian- în calitate de lucrător de poliţie la IPJ Cluj, Serviciul Rutier-Biroul Rutier Drumuri Europene şi Naţionale, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, pretinde şi acceptă sume de bani, lei sau euro. Pe lângă acestea, la fel ca şi Nelu Mureşan, Todoruţ a primit două sticle de whisky, foloase ce au servit la omiterea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu.

Gălăţan Robert Eduard – în calitate de lucrător de poliţie la IPJ Cluj, Serviciul Rutier-Biroul Rutier Drumuri Europene şi Naţionale, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, – în calitate de lucrător de poliţie la IPJ Cluj, Serviciul Rutier-Biroul Rutier Drumuri Europene şi Naţionale, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, pretinde şi acceptă sume de bani, lei sau euro, cu scopul deja menţionat mai sus: neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

Roşca Cosmin Dacian- în calitate de lucrător de poliţie la IPJ Cluj, Serviciul Rutier-Biroul Rutier Drumuri Europene şi Naţionale, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, a pretins i acceptat diferite sume de bani, doar în lei omiţând consemnarea unor contravenţii, neaplicarea punctelor de penalizare impuse situaţiei, şi favorizându-l pe contravenient.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *