In vizor

După Spitalul Clujana, care a făcut licitație cu iz de „dedicație” pentru funcția de manager, Spitalul de Pneumoftiziologie Cluj caută director tot pe același model, adică licitație deschisă

Spitalul Municipal Clujana a organizat, la începutul anului, o licitație deschisă pentru desemnarea unei firme care să se ocupe de managementul unității sanitare printr-un manager numit de firma respectivă. Inițiativa a fost o premieră pentru județul Cluj. Nu a mai fost deloc o premieră faptul că la licitație s-a înscris o singură firmă, și anume o societate înființată de Nicolae Constantea, fostul manager al Spitalului Clujana. Această firmă a și câștigat licitația și l-a numit director pe Constantea.

Citește și:

PREMIERĂ: Spitalul Municipal Clujana va fi condus de un director desemnat de o firmă de management. Contractul are valoarea de 200.000 euro

Ce „surpriză”! Nicolae Constantea, fostul manager al Spitalului Clujana, este singurul care a depus ofertă la licitația pentru conducerea unității sanitare. Firma lui a fost înfiinţată cu 3 săptămâni înainte de licitație

Și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj-Napoca își caută acum o firmă care să desemneze un manager. Vom urmări această licitație organizată de Consiliul Județean Cluj, în subordinea căruia se află spitalul pentru că suntem curioși dacă se va repeta scenariul de la Clujana.

Contractul este finanțat din venituri proprii, are durata de patru ani și valoarea de 1.264.992 lei (253.000 euro). Valoarea contractului este puțin mai mare decât a Spitalului Municipal (200.000 euro).

Rezultă că în fiecare an, pentru serviciile de management vor fi alocați 316.248 lei, de unde rezultă un salariu lunar de 26.354 lei.

“Autoritatea contractantă va achiziționa serviciile de management pentru unitatea sanitară Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj-Napoca prin organizarea unei proceduri de licitație deschisă. Prin organizarea acestei proceduri, autoritatea contractantă își propune să încheie un contract cu acel prestator de servicii de management care va îndeplini cerințele prevăzute în documentația de atribuire”, scrie în caietul de sarcini.

Ofertantul va elabora un proiect de management, care va avea în vedere următoarele aspecte relevante: tema proiectului de management, motivația alegerii temei, structura proiectului de management. Tema proiectului de management este la alegerea ofertantului din următoarea listă de cinci teme, care va fi adaptată la problemele spitalului: planificarea și organizarea serviciilor de sănătate la nivelul spitalului; siguranța și satisfacția pacientului; managementul calității serviciilor medicale; managementul resurselor umane; performanța clinică și financiară a activităţilor spitalului.

În caietul de sarcini mai este menționat și faptul că „în baza analizei SWOT vor fi identificate și abordate problemele critice cu care se confruntă unitatea sanitară”.

În documentul citat este prezentat și profilul persoanei care va fi desemnată de către ofertant pentru funcția de manager:

  • cunoaște limba română, scris și vorbit;
  • este absolvent al unei instituții de învățământ superior medical, economico-financiar sau juridic;
  • este absolvent al unor cursuri de perfecționare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătății și stabilite prin ordin al ministrului Sănătății, ori este absolvent al unui masterat sau doctorat în management sanitar, economic ori administrativ, organizat într-o instituție de învățământ superior acreditată, potrivit legii;
  • minim 4 ani de experiență (specifică) în poziția de manager în domeniul serviciilor spitalicești, perioadă în care a obținut calificativul foarte bine/bine/satisfăcător;
  • nu a fost condamnat prin hotărâre definitivă pentru săvârșirea unei infracțiuni comise cu intenție, cu excepția în care a intervenit recuperarea;
  • este apt din punct de vedere medical (fizic și neuropsihic).

În prezent, Spitalul de Pneumoftiziologie este condus de Vasile Mureșan, care este și medic în cadrul instituției sanitare. Potrivit declarației de interese aferentă anului 2019, Mureșan nu este acționar sau asociat la nicio firmă.

Conform declarației de avere pe anul 2019, Mureșan are două terenuri în intravilan în județul Cluj, două apartamente în Cluj-Napoca, o casă de vacanță în județul Cluj și o casă în Cluj-Napoca. Mai deține și un autoturism Renault, an fabricație 2008, dobândit prin cumpărare.

La capitolul bani, Mureșan are un depozit bancar în valoare de 100.000 euro. Veniturile bănești pe anul 2019 au fost următoarele: 216.738 lei din funcția de manager al spitalului (18.000 lei/lună). A mai declarat 9.600 lei din închiriere. Soția, medic la Spitalul de Copii, a încasat un salariu anual de 156.000 lei.

sursa foto principala: servuscluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *