In vizor

Medicii de familie îl acuză pe premierul Cîțu că vrea să îi facă țapi ispășitori pentru eșecul campaniei de vaccinare

Societatea Națională de Medicina Familiei reacționează față de declarația Primului Ministru, Florin Cîțu, care susține că medicii de familie au primit stimulente de miliarde de lei pentru a se implica în campania de vaccinare, dar această strategie s-a dovedit a fi un eșec.

„La începutul anului ne-a fost prezentată o strategie de la Ministerul Sănătății prin care ofeream stimulente medicilor de familie pentru a se implica în campania de vaccinare. Am fost de acord, sumele erau foarte mari, de ordinul miliardelor de lei, și totuși campania nu a dat rezultatele așteptate, a declarat premierul Cîțu.

Medicii de familie sunt extrem de nemulțumiți că vor să fie scoși vinovați pentru eșecul campaniei de vaccinare.

„Căutând explicații publice ale eșecului campaniei de vaccinare anti COVID-19, premierul a recurs la clasicul țap ispășitor – asistența medicală primară. În aceste condiții, medicii de familie, prin SNMF, consideră că atitudinea celor care reprezintă Ministerul Sănătății și Guvernul demonstrează cunoașterea incompletă a realității din teritoriu și menținerea reflexului de a plasa propria responsabilitate pe umerii altora”, transmite Societatea Națională de Medicina Familiei.

SNMF întreabă public unde sunt acești bani cheltuiți? Pentru că sumele enorme menționate anterior nu au ajuns decât în mică măsura la medicii de familie. Trebuie subliniat din start că nu s-a pus problema unor stimulente de tip „premii”, „bonificații”, „suplimente”, ci pur și simplu au fost prevăzute plăți pentru servicii medicale suplimentare față de cele contractate de medicii de familie. În cadrul campaniei de vaccinare, medicii de familie au fost implicați de la început și în toate activitățile pe care aceasta le-a presupus: în consilierea și programarea pacienților la vaccinare pe platformă (din 15 ianuarie 2021), în monitorizarea pacienților vaccinați (din 15 ianuarie 2021), în vaccinarea în centrele de vaccinare (din 15 ianuarie 2021), în vaccinarea în cabinete (din 04.05.2021). 

Medicii de familie se întreabă dacă această declarație nu vine în contextul în care plățile sunt mult întârziate și se pregătește suspendarea acestora. 

„Sau poate această afirmație caută justificare pentru întârzierea plăților și ne pregătește pentru stoparea acestora? Plățile sunt în mare întârziere, sunt cabinete care nu au primit banii pe mai mult de trei luni, nici pentru programare la vaccinare, nici pentru vaccinarea în cabinete. Deconturile pentru pacienții programați la vaccinare sunt de cele mai multe ori greșite, în defavoarea medicilor. Nici măcar plățile pentru personalul medical de la centrele de vaccinare (unde activează inclusiv medici de familie) nu sunt la zi. De altfel, la capitolul restanțe, trebuie amintită și întârzierea semnificativă a plăților pentru campania de vaccinare a copiilor în cadrul programului național de imunizare”, susține Societatea Națională de Medicina Familiei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *