Rautacisme

După Florești, Clujul înregistrează o premieră europeană: prima rețea 5 G este instalată deja pe stâlpii de iluminat smart

Scris de 871

Clujul, pe harta lumii. Procesul de digitalizare din municipiul Cluj-Napoca se desfășoară cu succes la nivelul instituțiilor publice, iar administrația locală a înregistrat încă o premieră în materie de calitate a vieții și smart living. Tehnologia 5G devine o parte obișnuită a vieții clujenilor, după ce autoritățile au demarat proiectul european de înfășurare a stâlpilor-led de iluminat stradal cu cabluri conductoare de tip 5 G.

în imagine: tehnologia 5 G este deja înfășurată în jurul stâlpilor de iluminat smart

Proiectul se desfășoară potrivit viziunii asumate de Primăria Cluj-Napoca și promovată prin intermediul principiilor green-digital-resilience și face parte din conceptul dezvoltat de Direcția de dezvoltare locală din Primăria Cluj-Napoca de «calitate a vieții».

De ce este importantă tehnologia 5G pentru Cluj?

Cablurile purtătoare de tehnologie 5 G au început deja să fie înfășurate pe stâlpii smart cu led din cartierul Gheorgheni, dar proiectul este continuat și în zona de centru.

Primele servicii 5G au inceput să fie implementate deja în mai multe țări încă din 2019 și se preconizează o disponibilitate pe scară largă a 5G până în 2025.

Se fac patru ani de când tehnologia 5 G a fost testată cu succes în satul clujean Florești

Județul Cluj a stabilit o premieră în iulie 2018, când tehnologia 5 G a fost testată cu succes în cel mai mare sat din România, Florești.

Rețeaua 5G multi-vendor de tip acces radio la punct fix a fost considerabil îmbunătățită pe parcursul ultimilor ani, context în care în municipiul Cluj-Napoca a început procesul de montare a cablurilor de tip 5 G în cartiere, dar și în zona de centru.

 

Prin implementarea soluțiilor de înaltă tehnologie, Clujul reușește încă o dată să fie pe primul loc în topul orașelor europene.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Justitie
  Cică abia se descurcă cu banii, dar a preluat afacerea de milioane de la fostul consilier judeţean Traian Florinel Cuc, judecat pentru evaziune
 • Acum 2 hours Sanatate
  Clujul, din nou, în topul COVID
 • Acum 2 hours Sanatate
  Numărul cazurilor COVID crește alarmant. Anunțul ministrului Sănătății: “Numărul de decese, din fericire, rămâne mic” (…) “Estimăm o creștere a infectărilor”
 • Acum 2 hours Politica
  Noroc cu Daniel Buda că mâncăm porcul “ieftin şi bun”: “Fără subvenții, un kg de carne de porc ar costa 60 de euro”. Şi cât ar fi costat dacă clasa politică nu ar fi distrus întreaga Agricultură, din România?
 • Acum 3 hours Cooltura
  Cea mai recentă premieră a Naționalului clujean: teatru pe tonalități de alarmă antiaeriană cântată la saxofon
 • Acum 4 hours Editorial
  În maximum 30 de zile Rareş Bogdan nu va accepta ceva. Orice, numai să fie într-o zi de marţi. Ca să „scârţi-scarţi”!
 • Acum 5 hours Din oras
  IPOCRIZIILE LUI EMIL BOC: Una fumăm în spaţiul public, alta în scris, oficial. Nu a reuşit să ia Băile Someşeni? Băile Someşeni pot să piară!
 • Acum 7 hours Sport
  U Cluj a fost ciuca bătăilor în stagiul de pregătire din Austria
 • Acum 19 hours General
  Gazeta de Cluj a câștigat procesul intentat de un contabil cercetat pentru evaziune
 • Acum 1 day In vizor
  UN ADEVĂRAT SUCCES AL LUCRĂRILOR DE REȚELE DE ALIMENTARE CU APĂ din Cluj: În 12 localități, oamenii primesc apă cu ”porția”
 • Acum 1 day Rautacisme
  După cum era de așteptat, Parcul de Est ”VA FI”, ”VA AVEA” (cândva, cumva), dar, deocamdată, ARE NEVOIE DE 96 de milioane de euro pentru a fi creat. Încă o poveste peste care bate vântul viitorului
 • Acum 1 day Sport
  ÎN RITMUL ACESTA, NE AȘTEAPTĂ PLAY-OFF-OFF-UL: Universitatea Cluj, la a treia înfrângere în stagiul din Austria. Clujenii n-au marcat niciun gol
 • Acum 2 days In vizor
  Clădirea Filialei BCR Cluj-Napoca este scoasă la vânzare din 2019. Acum Emil Boc zice că o cumpără din motiv de metrou
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE