Politica

După compromiterea politicii sociale prin adoptarea Legii venitului minim garantat, Guvernul se specializează în “pilotarea” serviciilor pentru persoanele marginalizate

Ați mai auzit de Legea blabla? Cel mai probabil că da. E acea lege a venitului minim garantat care a fost adoptată prin concursul tuturor actorilor politici, de la Președinte la deputați. Deci, după ce asistații social au fost transformați mai mult sau mai puțin în „sclavi”, Ministerul Muncii și Justiției Sociale anunță un ”tip de servicii care va fi pilotat timp de 40 de luni” și vizează persoanele afectate de sărăcie din aproape 140 de comunitți rurale.

Prin intermediul unui comunicat, Ministerul Muncii anunță, nici mai mult nici mai puțin, demararea unui tip de servicii ce ”va fi pilotat în 139 de comunități rurale și mic urbane cu marginalizare severă și peste medie”, iar acest proiect ”va fi pilotat” timp de 40 de luni.

”Persoane afectate de sărăcie din aproape 140 de comunități vor beneficia de servicii sociale integrate pentru creșterea accesului la servicii sociale, medicale și educaționale.

Persoane afectate de sărăcie din 139 de comunități rurale și mic urbane cu marginalizare severă și peste medie vor beneficia de servicii sociale integrate, adaptate tuturor nevoilor identificate, de la cele sociale, desănătate sau educație, până la ocupare, locuire și accesul la documente de identitate.

Acest tip de servicii va fi pilotat în cele 139 de comunități timp de 40 de luni, în cadrul proiectului Crearea și implementarea serviciilor comunitare integrate (SCI) pentru reducerea sărăciei și excluziunii sociale, implementat de Ministerul Muncii și Justiției Sociale în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății. 

Bugetul total este de 113.076.750 de lei, iar finanțarea se va asigura prin Programul Operațional Capital Uman”, se arată în sursa citată.

Ce este un proiect-pilot? Un proiect pilot este un plan experimental, limitat în timp şi spaţiu, implementat şi finanţat mǎcar parţial de cǎtre autoritǎţile publice. Aceste experimentǎri fac obiectul unei evaluǎri sistematice. Iar principiile proiectului sunt reproduse în caz de succes. Un proiect pilot serveşte ca o versiune avansatǎ sau experimentalǎ, un „studiu de caz” pentru situaţii viitoare. Definiţia de proiect pilot implicǎ noţiunea de inovare. Proiectul pilot este un pariu. Un proiect pilot trebuie sǎ facǎ dovada unei inovaţii prin introducerea de noi modele şi abordǎri. Acestea trebuie sǎ poatǎ fi aplicate şi adaptate într-un mediu în plinǎ mutaţie.

Aceste aspecte ne permit să formulăm următoarea precizare: Ministerul Muncii, prin politicile sociale pe care le implementează/pilotează (”va fi pilotat”), pare a fi, cu desăvârșire, ”în aer”.

Iar aceasta deoarece fiecare caz social va fi evaluat de o echipă mixtă, formată din specialiști în domeniul social, medical și educațional, care vor trebui să se coordoneze, astfel încât fiecare persoană să fie îndrumată și ajutată să acceseze toate serviciile de care are nevoie. 

Adică, la lucru vor fi puse acele ”comisii” specializate în îngroparea oricărei probleme. 

Echipele comunitare integrate vor urmări, în principal: sprijinirea participării la viața socială și activarea suportului social și al vecinătății, creșterea nivelului de educație, reducerea abandonului școlar și a participării școlare scăzute, supravegherea stării de sănătate a copilului și gravidei, comportamente favorabile sănătății etc.

”Printr-o astfel de abordare crește accesul persoanei la servicii, precum și impactul serviciilor furnizate, dar mai ales șansele de ieșire din starea de vulnerabilități multiple a persoanelor marginalizate. Proiectul vine în sprijinul politicilor publice inițiate în domeniul muncii și justiției sociale și răspunde măsurii 7 din Programul de Guvernare: Servicii sociale de calitate – Dezvoltarea de servicii comunitare integrate în vederea reducerii sărăciei și excluziunii sociale”, se mai precizează în comunicat.

113.076.750 de lei – pentru ”pilotarea” programelor sociale.

Ce s-a întâmplat în ultimele 2 luni în privința politicii sociale a Guvernului? Asistații social erau chemați la muncă pentru ”Patrie”. Klaus Iohannis semna în 18 iulie decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Iar pe 20 iunie, atunci când deputaţii au adoptat proiectul de lege prin care dreptul la ajutor social încetează în cazul refuzului unui loc de muncă oferit, decizia a fost luată cu 274 de voturi ”pentru”, 4 ”împotrivă” şi 2 abţineri.

”Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social”, prevede iniţiativa pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Legea a fost apreciată pozitiv și de reprezentanții PSD Cluj, precum Horia Nasra & Co., pentru că, nu-i așa?  ideea muncii ”patriotice” este tot o idee ”de stânga”. 

”Dacă un asemenea cetățean (asistat social) refuză pentru prima oară un loc de muncă, indiferent de calitatea lui, atunci va pierde acel ajutor, adică venitul minim garantat. Automat, această situație îl va transforma într-un ”sclav”. Modul în care este întocmită această lege, transformă această posibilitate de opțiune a unei persoane în lipsă de opțiune. În acest caz, caracterul legii este profund antisocial”, afirma purtătorul de cuvânt al Platformei Demos, Claudiu Turcuș, cu referire la Legea venitului minim garantat.

Proiectul promovat de Ministerul Muncii relevă incoerența politicii sociale a unui partid cu o chemare pe măsură: dar, după ce a căsăpit o Lege a venitului minim garantat și, implicit, pe cei care trebuiau să beneficieze de acest ajutor, Ministerul Muncii se lansează în ”pilotarea” proiectelor cu impact social, pentru persoanele marginalizate etc.

Evident, politica socială a unui Guvern cu pretenții sociale, este una pur experimentală. Iar ”pilotarea” anunțată nu face decât să propulseze politica socială ”în aer”. 

 

CITEȘTE ȘI: Legea blabla intră în vigoare. Ce părere au politicienii clujeni despre asistații social?

 

 

sursa foto: dcnews.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *