Din oras

După ce Primăria a aprobat tăierea arborilor din Parcul Ștefan cel Mare, Emil Boc susține că nu s-a decis nimic: „Voi fi cu ochii ca pe butelie”

După ce clujenii s-au opus proiectului de reamenajare a Parcului Ștefan cel Mare, din spatele clădirii Teatrului Național și a Operei Române, care prevede tăierea a 30 de arbori maturi pentru a face loc și mai multor pavaje și betoane, edilul Emil Boc a ținut să se refere la tema care a intrat în atenția publică: tăierea arborilor și poluarea crescută din oraș, asezonată cu mirosul pestilențial de la groapa de gunoi de la Pata Rât: „Voi fi cu ochii ca pe butelie”, a declarat Boc. 

Petiția inițiată recent pentru stoparea tăierii arborilor din parcul Ștefan cel Mare, situat în centrul Clujului, parc pe care Primăria dorește să îl „modernizeze” prin betonare, a adunat aproape 4.000 de semnături în decurs de câteva zile. 

Inițiatorii solicitau municipalității „să modifice proiectul astfel încât copacii existenți, mai ales cei cu un coronament bogat, să fie păstrați, iar pavările/asfaltările să fie păstrate la un minim necesar, cu maximizarea spațiilor verzi”. 

„Primăria Cluj-Napoca a aprobat recent (septembrie 2020) un proiect de reamenajare a parcului Ștefan cel Mare din spatele clădirii Teatrului Național și a Operei Române. Proiectul prevede că jumătate din suprafața parcului va fi pavată sau asfaltată și că 30 de arbori maturi vor fi tăiați. Noi, cetățenii orașului Cluj-Napoca, cerem Primăriei să modifice proiectul astfel încât copacii existenți, mai ales cei cu un coronament bogat, să fie păstrați, iar pavările/asfaltările să fie păstrate la un minim necesar, cu maximizarea spațiilor verzi”, arată semnatarii petiției. 

CITEȘTE ȘIPrimăria vrea să taie 30 de arbori din Parcul Ștefan cel Mare. 2500 de clujeni au semnat o petiție pentru a opri acest proiect

Primarul Emil Boc s-a referit în cadrul unei conferințe de presă la acest subiect, asigurând opinia publică cum că arborii sănătoși nu vor fi tăiați, iar lucrările de modernizare a parcului vor avea în vedere păstrarea spațiului verde intact: 

„Suntem atenţi la fiecare solicitare.

Se va prezenta de către proiectanţi şi domnul manager Şurubaru situaţia fiecărui copac.

Sunt 30, avem un aparat de RMN care prezintă starea fiecăruia.

Nu s-a decis nimic. Vă asigur.

Voi fi cu ochii ca pe butelie”, susține primarul liberal. 

Pe de altă parte, administrația locală a mai înregistrat derapaje în acest sens, precum este cazul scuarului CEC situat vis a vis de Instituția Prefectului Județului Cluj, unde după cum semnala Ziar de Cluj, în urma lucrărilor de modernizare, spațiul verde promis inițial și desenat în machetele 3D, a dispărut pur și simplu, fiind înlocuit de arbori tineri, fără coroană, iar întregul spațiu a fost betonat, prilej cu care singura fântână arteziană din zonă, a dispărut. 

CITEȘTE ȘI: Modernizarea scuarului CEC e… beton. Spațiul verde e tot beton! FOTO

Primăria a atribuit în 11 septembrie contractul pentru modernizarea scuarului de la Teatrul Național (parcul Ștefan Cel Mare) din Cluj-Napoca către firma Garden Center Group pentru suma de 10.317.448 lei. Termenul este de 12 luni, din care 2 luni proiectare și 10 luni execuția. 

Ziar de Cluj semnala că modernizarea Parcului Ștefan cel Mare presupune costuri exagerate de peste 2 milioane de euro, în condițiile în care reamenajarea Parcului Central, spațiu de cca 13 ori mai mare ca dimensiuni, a presupus costuri mai mici. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *