Anchete

Cum a ajuns pe lista neagră a lui Emil Boc o companie din Italia, cu legături în Cosa Nostra

Pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca a apărut, de câteva zile, o listă a rușinii. Concret, sunt făcute publice toate firmele care au întârziat finalizarea proiectelor contractate. Deocamdată pe lista respectivă se află o singură asociere, condusă de firma Rheinbrucke SRL Timișoara. Această companie a reușit să adune o întârziere de 311 zile la unul dintre contracte. Însă, primarul Emil Boc a mai anunțat astăzi și alte firme care au întârzieri. Printre acestea, se numără companii abonate la banul public. Una dintre acestea este o companie italiană, care are contracte cu mai multe instituții publice din România. Despre această firmă, presa italiană dezvăluia că are legături cu Mafia. 

RHEINBRUCKE SRL TIMIȘOARA despre care presa locală din Timiș scrie că este abonată la contracte cu Primăria din Timișoara a ajuns pe lista neagră a Primăriei din Cluj-Napoca după ce a depășit termenul de finalizare a trei proiecte cu o durată care variază între 47 și 311 zile. Firma are interdicție să mai participe la licitaţiile organizate de Primăria Cluj-Napoca.

Rheinbrucke Timișoara a depășit termenul de finalizare în cazul următoarelor proiecte:

– servicii de proiectare supraetajare clădire şcoală şi reabilitare termică – Şcoala Gimnazială Ion Creangă – contract semnat în 2018 (297 de zile pentru documentația de avizare a lucrărilor de intervenții; 311 zile pentru documentaţia tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construire la 15 octombrie 2020);

– servicii de proiectare supraetajare clădire şcoală, sală de sport şi reabilitare termică – Şcoala Gimnazială ”Nicolae Titulescu” – contract semnat în 2018 (239 de zile pentru documentația de avizare a lucrărilor de intervenții; 274 zile pentru documentaţia tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construire la 15 octombrie 2020)

– servicii de proiectare consolidare sală de sport din incinta Colegiului Național George Coșbuc – contract semnat în 2019 (47 zile pentru documentația de avizare a lucrărilor de intervenții; 274 de zile pentru documentaţia tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construire la 15 octombrie 2020).

Rheinbrucke a avut de-a lungul anilor contracte de proiectare, pe bani frumoși, și cu Primăria Timișoara. De exemplu, firma a câștigat proiectarea cinematografului Fratelia din Timișoara. Rheinbrucke a pregătit și documentațiile pentru două dintre complexurile sportive dorite de Nicolae Robu în cartierele Timișoarei.

Firma este deținută de Vlad Gabriel Gurza (90%) și Vasile Gurza (10%), are ca obiect de activitate activități de arhitectură și are 15 angajați. Anul trecut a avut o cifră de afaceri de aproape 355.000 euro și un profit net de 123.300 euro.

RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETA CONSORTILE A.R.L. NAPOLI SUCURSALA BUCUREȘTI este a doua firmă de pe lista neagră a lui Boc, pentru Turnul Pompierilor, termen de finalizare prelungit până în 8 decembrie 2020. Firma este administrată de Dario Bifulco (Italia), anul trecut a avut o cifră de afaceri de peste 1,7 milioane euro, o cifră de afaceri de 238.000 euro și un număr mediu de 5 angajați. Obiectul de activitate al firmei este realizarea de lucrări de construcții pentru clădiri rezidențiale și nerezidențiale. Firma italiană a fost înființată în 2017 în România.

Și italienii de la Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L au mai avut contracte cu statul. De exemplu, potrivit unei investigații Linx, realizată în 2019, compania care a ajuns pe lista neagră a lui Boc este o firmă importantă în Italia, cu lucrări de amploare. Unele dintre aceste lucrări au fost desfășurate situl arheologic de la Pompeii și, conform unui articol din “Il Sole 24 ore” din 2016, ar indica legături, cercetate de procurorii italieni, care duc până la numărul 1 din Cosa Nostra, Matteo Messina Denaro. Firma, coordonată în România, de Franco Sabatini a avut contracte cu Primăria Iași, pe bani importanți. De asemenea, au participat și la licitații în Oradea. În Cluj, au câștigat licitația pentru reabilitarea și creșterea eficienței energetice a clădirii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

TCI CONTRACTOR GENERAL CLUJ-NAPOCA este o altă firmă luată în vizor de primarul Emil Boc. Compania a prelungit termenul pentru finalizarea Parkingului Hasdeu până în 10 decembrie 2020.

TCI are la activ mai multe contracte cu Primăria Cluj-Napoca. De exemplu, a avut contract pentru realizarea clădirilor din Dealul Lomb (Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative și TEAM). Tot TCI Contractor a avut lucrări și la Catedrala Greco-Catolică din Piața Cipariu Cluj-Napoca.

TCI Contractor General este administrată de George Leontin Ene, Ștefan Dorin Oltean, Daniela Cristina Borșa. Anul trecut, firma a avut cifră de afaceri de 16 milioane euro, profit de 338.000 euro și un număr mediu de 222 de salariaţi.

CECONI din Bixad, județul Satu Mare, este o altă firmă care a depășit termenul de finalizare a lucrărilor. Ceconi are contract pentru realizarea de locuințe sociale pe strada Ghimeşului și a prelungit termenul până în 30 noiembrie 2020.

Ceconi a fost înființată în 1994, este deținută de Ionuț Dănuț Cardoș (90%) și Ioan Cardoș (10%). Anul trecut, compania a avut o cifră de afaceri de 5 milioane euro, profit net de 23.300 euro și un număr mediu de 59 de salariați.

Ceconi are la activ mai multe contracte cu Primăria Cluj-Napoca. Potrivit jurnalul.ro, cel puţin din anul 2011, societatea a derulat pentru această instituţie contracte de lucrări de construcţii în valoare de 17.096.967,01 lei, fără TVA. Această firmă a mai avut contracte și cu alte instituții de stat. În iunie 2010, Complexul Energetic Craiova a contractat societatea, plătindu-i 515.473,65 lei fără TVA, pentru lucrări de reparaţii. Un alt contract, în valoare de 244.000 de lei, a fost atribuit de Primăria Petrila, la data de 8 iunie 2010, pentru reabilitarea unui bloc. De altfel, şi Primăria Sectorului 2, condusă atunci de Neculai Onţanu, a derulat cu societatea în cauză, în perioada septembrie 2010 – august 2013, patru contracte, în valoare totală de 7.185.454,11 lei fără TVA, pentru lucrări de reabilitare termică şi energetică a unor blocuri. O altă administraţie locală cu care SC Ceconi SRL a derulat un contract, în valoare de 440.877,18 lei fără TVA, a fost Primăria Municipiului Rădăuţi.

Firma în cauză a mai întreţinut relaţii contractuale similare şi cu alte instituţii publice: Consiliul Judeţean Cluj, OMV Petrom, Transelectrica, Complexul Energetic Rovinari, Delgaz Grid SA sau Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare.

DIFERIT SRL CLUJ-NAPOCA se află și ea în vizorul Primăriei. Compania soților Petri are acum are în derulare modernizarea străzilor din centru. În urmă cu câteva luni, viceprimarul Dan Tarcea spunea că modernizarea Pieței Lucian Blaga și a străzilor adiacente este în întârziere din cauză că granitul folosit este adus tocmai din China.

Diferit SA este renumită în oraș pentru numeroasele contracte cu Primăria și Consiliul Județean. Cele mai multe contracte vizează modernizarea drumurilor și podurilor.

Diferit SRL este firma care s-a angajat și să execute lucrările la Centura de Sud Florești. Ulterior, după ce realizarea centurii a stagnat, Diferit a solicitat majorarea sumei pentru demararea acestui proiect și a chemat Primăria Florești în instanță. În 2017, Curtea de Apel Cluj a decis că încredinţarea directă a gestiunii administrării drumurilor către Regia de Administrare a Domenului Public Cluj-Napoca a fost nelegală, iar firma de casă Diferit SRL reușea, după doi ani de luptă în instanţă, să câştige procesul în care a contestat manevra municipalității clujene de a acorda RADP-ului asfaltările din oraş. Astfel, Primăria Cluj-Napoca devenea bună de plată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *