Politica

După ce Orban şi-a revizuit poziţia faţă de situaţia din Ucraina, satelitul românesc al FIDESZ, UDMR, prin gura lui Kelemen Hunor, a declarat că “e bine” ce face domnul nostru Viktor Orban: “Ce face Rusia în Ucraina e criminal”

Scris de 339

Agresiunea Rusiei la adresa Ucrainei este un act criminal și inacceptabil, declară vicepremierul Kelemen Hunor, lider UDMR. El spune, despre repoziționarea premierului Ungariei, că poziția lui Viktor Orban este corectă.

„Ceea ce face Federația Rusă este criminal, este inacceptabil! Orice agresiune împotriva unui stat suveran trebuie respinsă, trebuie condamnată ferm și categoric. În al doilea rând, în acest moment, sunt extrem de multe victime civile, sunt lovite și construcțiile civile și orașele, spitale, școli, ceea ce arată natura și direcția în care vrea să meargă Federația Rusă cu acest atac, distrugerea Ucrainei”, declară la RFI Kelemen Hunor.

El a fost întrebat cum își explică repoziționarea premierului Ungariei, Viktor Orban, împotriva Rusiei, în condițiile în care liderul de la Budapesta este un apropiat al lui Vladimir Putin.

„Este o poziție corectă și este o atitudine corectă din partea tuturor liderilor europeni și era de așteptat că se va întâmpla acest lucru. În momentul în care ești într-o situație în care ne aflăm cu toții, Ucraina este atacată, orice analiză duce spre concluzia că dacă Rusia nu este oprită, va merge mai departe, toate declarațiile lui Vladimir Putin din 2007, de la Conferința de Securitate de la Munchen și până când au intrat militarii ruși în Ucraina au arătat că dorința de a restabili zona de influență depășește mult granițele Ucrainei. De aceea, toate aceste poziții erau așteptate. Solidaritatea UE este o solidaritate ce nu am mai văzut de ceva vreme, plus NATO a fost revitalizată”.

Reporter: Dar să nu uităm că înainte să înceapă războiul din Ucraina, Viktor Orban și Vladimir Putin erau de-a dreptul camarazi, exista o apropiere evidentă între cei doi lideri politici. De altfel și miniștrii de Externe rus și ungar se tutuiau, iar retorica lor era la nivelul ”dragă Serghei”. Ca să nu mai spunem că înainte să înceapă invazia rusă, Budapesta a refuzat să-și exprime în mod ferm susținerea față de Ucraina, invocând mai degrabă problemele minorității maghiare de acolo. A fost o greșeală apropierea dintre Budapesta și Moscova?

Kelemen Hunor: Ați amestecat multe lucruri. În primul rând, relațiile economice, relațiile diplomatice, până când a izbucnit războiul, au fost gândite în sensul funcțional, nu numai între Rusia și Ungaria, dar și între Rusia și Germania, între Rusia și Austria și așa mai departe. Ați văzut că înainte de război, foarte mulți lideri, trei-patru, au fost la Moscova, au stat la aceeași masă lungă de 60 de metri, trebuia să te uiți cu binoclul la interlocutorul tău, deci din acest punct de vedere, toată lumea, în limitele și cu mijloacele proprii, a încercat să evite războiul. Nu s-a reușit.

Reporter: Dar retorica era diferită. Chiar dacă Germania avea anumite interese economice, totuși exista un discurs ferm împotriva Rusiei. La Budapesta nu s-a întâmplat asta.

Kelemen Hunor: În ceea ce privește minoritățile etnice, ceea ce era o greșeală din partea statului ucrainean în perioade de pace trebuie pus în paranteză, nu se discută când este război și acest lucru a înțeles toată lumea și așa funcționează lumea. Deci nu poți să spui că nu s-a greșit, s-a greșit față de minoritățile etnice, dar când este război, atunci nu vii cu acest argument și nu a venit nimeni, de când a început acest război, aceste lucruri trebuie discutate când este pace.ULTIMA ORĂ

 • Acum 18 hours Sport
  Primul şoc în Superliga: U Cluj vrea să îl dea afară pe Erik Lincar și negociază rezilierea contractului!
 • Acum 19 hours FOTOGRAFILA
  Chiar nimeni nu vede chixul “regazonării” de pe Cluj Arena, “orezăria” de acolo? Tișe: “Stadionul este pregătit pentru fotbal”. Doar că “maronul” de pe teren este la fel de vizibil ca şi cel din comunicat
 • Acum 20 hours Analiza
  În Cluj-Napoca există zi de Oser (“Osăr) şi zile de “OSĂ”: Boc dă asigurări că se face Aquapark la Cluj-Napoca. Săptămâna viitoare “OSĂ” anunţe “veștile bune”
 • Acum 22 hours Vocea ta
  Concert de noapte la utilaj greu pe Clinicilor. Legea e facultativă la Cliuuuj
 • Acum 23 hours Politica
  Guvernul vrea mai multe femei în funcţii de conducere la companiile de stat. „Femeile au nevoie de această şansă”, spune Firea
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Nu trebuie să scoți pe gură cuvinte rasiste, e suficient să ai o atitudine de gen: La ora dezbaterii publice pe justiţie socială de la festivalul de la Pata Rât, primarul Emil Boc intra live pe Facebook cu perechi dansând tango în Cazino
 • Acum 1 day Politica
  O GROAZNICĂ LOVITURĂ PENTRU AGRAMAȚII DE PE REȚELELE DE SOCIALIZARE: Gramatica va deveni probă la “Bacalureat” (sic!)
 • Acum 1 day Eveniment
  Incendiu foarte puternic la un restaurant: focul se manifestă pe o suprafață de 2000 de metri pătrați
 • Acum 1 day In vizor
  Ia uite cum îi curta Partidul Comunist Chinez pe scuteciștii și uaseceriștii României…
 • Acum 2 days General
  Untold, Eco Garden și administrația publică locală își bat joc de U Cluj, de suporteri și de oraș. Priviți pe ce ”orezărie” sunt chemați jucătorii clujeni să se bată cu cei de la Sepsi
 • Acum 2 days Sanatate
  CLUJ: 2000 de cazuri depistate într-o săptămână. De ieri, până azi, încă aproape 400 de cazuri noi
 • Acum 2 days In vizor
  Podului Locomotivei ”OSĂ” fie modernizat ”în curând”. Deocamdată, după 5 ani de la demararea proiectului, mai sunt de obținut câteva avize
 • Acum 2 days PubliNews
  Muzică, film, teatru și bunătăți mediteraneene – surprizele din acest weekend în Iulius Parc
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE