Focus

După ce municipalitatea și-a dormit somnul de vară, din toamnă s-a apucat de extinderea și modernizarea grădinițelor și creșelor

După ce pe parcursul verii au devenit vizibile hibele din sistemul public de creșe și grădinițe, din cauza cărora peste 900 de copii au rămas pe dinafară, Primăria Cluj-Napoca s-a apucat, în toamnă, de extinderea și modernizarea grădinițelor. Aceste “măsuri” fac parte din programul cârpelilor de toamnă, care urmează abia să fie supuse votului aleșilor locali.

Modificările operate de către municipalitate în luna august, prin schimbarea reglementărilor privind criteriile de înscriere la creșe, s-au dovedit a fi insuficiente, dacă nu, chiar ineficiente. 

Primarul Emil Boc declara că pentru părinții care nu mai prind locuri în creșe vor fi alocați bani ca să își înscrie copiii la creșe private. În total, ar urma să aloce 3,5 milioane lei din bugetul local pentru această subvenție. Primăria nu are decât 15 creșe, iar șansele să fie construite altele noi în curând sunt minime. 

CITEȘTE ȘI: Schimbarea criteriilor de înscriere la creșă, în Cluj-Napoca, frecție la picior de lemn. Peste 900 de copii sunt pe dinafară

Acum, încercând să dreagă busuiocul, municipalitatea urmează să dea în administrare noi corpuri de clădire pentru o singură grădiniță (Grădinița cu Program Prelungit ”Bambi”) și să aprobe extinderea și modernizarea alteia (Grădinița Căsuța Poveștilor), în vederea finanțării prin intermediul banilor europeni.

Astfel, consilierii locali vor vota darea în administrare, Grădiniței cu Program Prelungit ”Bambi”, a corpurilor de clădire B, D, din imobilul situat în municipiul Cluj-Napoca, strada Calea Moților  nr. 56-58. Imobilul va fi dat în administrare în baza unui protocol de predare-primire, pe perioada desfășurării activității specifice destinației de grădiniță. 

Altfel spus, dat în administrare pentru o perioadă determinată de timp.

Imobilul face parte din domeniul public al municipiului Cluj-Napoca, fiind înregistrat în Inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al municipiului Cluj-Napoca, aflat inițial în administrarea Colegiului Tehnic ”Napoca”.

După mai multe Hotărâri de Consiliu local, precum și în lipsa altor soluții, municipalitatea a tot plimbat corpurile imobilului de sub administrarea unui beneficar, în administrarea altuia.

În consecință, ”pentru satisfacerea numărului mare de cereri privind locurile în grădinițe și creșe”, municipalitatea a finalizat un proiect de investiții pentru modernizarea și reconversia în grădiniță și creșă a unei părți (a unei părți) din imobilul situat pe Calea Moților nr 56-58.

”În prezent, în imobil și desfășoară activitatea Grădinița cu Program Prelungit ”Bambi”, în corpurile B și D și Creșa ”Micul Cercetaș”, în corpurile A, A1 și C parțial (parțial).

Parterul Corpului C este amenajat ca sală de sport (lupte) și este dat în administrarea Liceului cu program sportiv”, se arată în Referatul Hotărârii de Consiliu local.

Astfel, conform unui protocol de administrare, creșa utilizează un spațiu de joacă de 771,44 mp, iar Grădinița Bambi utilizează un spațiu de joacă de 1541,47 mp. 

Cu alte cuvinte, cel puțin deocamdată, noi creșe și grădinițe în Cluj-Napoca nu vor fi inaugurate.

Singura formă posibilă de soluționare a acestei probleme acute se referă la darea în administrare a unor corpuri dintr-un imobil. Din administrarea unei instituții, în administrarea alteia. 

În ceea ce privește extinderea și modernizarea creșelor, municipalitatea clujeană abia a aprobat un proiect privind extinderea și modernizarea grădiniței Căsuța Poveștilor.

Suma totală a proiectului este în valoare de 4.875.779.02 lei cu TVA. Contribuția proprie a municipiului Cluj-Napoca este în valoare de 1.091.464.69 lei inclusiv TVA, reprezentând suma cheltuielilor neeligibile ale proiectului în cunatum de 1.014.233.78 lei inclusiv TVA, și cofinanțarea de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în valoare de 77.230.91 lei. 

Durata de execuție a lucrărilor este de 19 luni, iar durata de implementare integrală a proiectului este de 24 de luni de la începerea implementării proiectului.

Numărul total de participanți la procesul educațional din cadrul acestei grădinițe este de 108 copii din ciclul de învățământ preșcolar.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *