Focus

Aproape 300 de președinți ai secțiilor de votare din Cluj “boicotează” referendumul pentru familie, invocând motive personale

În Corpul Experților Electorali din județul Cluj, conform președintelui Biroului Electoral Județean (BEJ) Cluj, Anca Groza, sunt înscrise cca 1.800 de persoane. Însă, BEJ se confruntă cu un fenomen ciudat: aproape 400 de președinți de secții de votare din județele Cluj și Bihor și alți circa 250 din Arad și Timiș, selectați din Corpul Experților Electorali, s-au retras înainte de referendum, invocând motive personale și au fost înlocuiți. 

„În județul Cluj sunt 656 de secții de votare cu tot atâția președinți, din care circa 270 au renunțat din diverse motive și se înlocuiesc, câtă vreme în Corpul Experților Electorali din județ, de unde au fost trași la sorți, sunt înscrise 1.800 de persoane.

Mulți au renunțat din motive personale, nu vor fi în localitate, merg la nunți, listele sunt din 2016, unii aveau alte numere de telefon atunci, nu are legătură cu boicotul despre care se vorbește.

Nu există pericolul ca de referendum să fie secții de votare fără președinți, înlocuirile se rezolvă în timp util”, a afirmat Anca Groza.

Potrivit acesteia, presedintii sectiilor de votare se mai pot retrage pana la constituirea birourilor sectiilor de votare, dupa care pot fi inlocuiti doar din motive de boala sau deces, iar daca absenteaza in zilele referendumului, atunci risca sanctiuni legale.

Presedintele BEJ Bihor, Iuliana Crisan, a declarat, la randul sau, ca au renuntat la functie aproximativ 120 de presedinti de sectii de votare.

„Persoanele care s-au retras au invocat motive obiective, renuntarea se face doar in cazuri justificate. Multi au motivat ca pleaca in concediu, aveau bilete luate dinainte, s-a prezentat o doamna care era insarcinata, a spus ca nu stia ca va fi organizat referendum. Era cu dovada la purtator.

Toti au fost inlocuiti, nu este nicio problema sa ramana sectiile fara presedinti. In Corpul Expertilor Electorali din judetul Bihor sunt 1.800 de persoane, se pot efectua inlocuiri”, a spus Crisan.

In judetul Bihor sunt 650 de sectii de votare.

De asemenea, presedintele Biroului Electoral Judetean Timis, Titu Birceanu, a precizat, marti, ca din cei 597 de presedinti de sectii de votare din judet, aproximativ 150 au depus cereri de retragere de la referendum.

De asemenea, si peste 100 de presedinti de sectii de votare din judetul Arad au depus cereri de retragere de la referendum, urmand sa fie inlocuiti in aceste zile.

Conform ziare.com, și in Sibiu situatia este critica: aproape jumatate din persoanele desemnate pentru a fi presedinti de sectii de votare s-au retras, potrivit judecatorului Andrei Sebesan, presedintele BEJ Sibiu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *