In vizor

Dupa ce ca le-a blocat conturile, Primaria vrea sa puna mana pe Cluj Arena. Reprezentantii Consiliul Judetean il contrazic pe Boc

Primaria Cluj-Napoca a blocat conturile societatii Cluj Arena pentru neplata impozitului pe cladiri de 14 milioane de lei. In aceasta dimineata Emil Boc a lansat, pe calea undelor radio, informatia ca doreste  trecerea stadionului in patrimoniul Primariei, salvand astfel de la faliment societatea care administreaza investitia judeteana, pentru ca, impreuna cu Sala Polivalenta, administratia locala sa dezvolte un pol de promovare a politicilor publice de sanatate si sport.

La sfarsitul lunii martie a anului 2000, prin Hotararea de Guvern nr. 229/ 2000, Stadionul Municipal “Ion Moina” era trecut in administrarea Consiliului Local Cluj-Napoca. Gheorghe Funar, aflat in campania electorala pentru cel de al treilea mandat, a refuzat sa semneze la acea vreme  protocolul de preluare al stadionului in patrimoniul orasului, motivand lipsa cartii tehnice a acestuia. Doi ani mai tarziu, sub semnatura premierului Adrian Nastase si a presedintelui CJ Cluj, Marius Nicoara, stadionul Ion Moina a fost trecut din patrimoniul Ministerului Tineretului si Sporturilor in patrimoniul judetului Cluj prin hotararea de Guvern nr.1.546 din 18 decembrie 2002. 

 “Art. 1. – Se aproba transmiterea complexului sportiv «Stadionul Municipal „Ion Moina” din Cluj-Napoca», proprietate publica a statului, avand datele de identificare prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare, din administrarea Ministerului Tineretului si Sportului in administrarea Consiliului Judetean Cluj, se arata in documentul semnat de Adrian Nastase, Octav Cozmanca, Georgiu Gigaras si Mihai Tanasescu.

In acesta dimineata Emil Boc a anuntat ca va porni demersurile pentru ca stadionul Cluj Arena sa treca in administrarea Primariei Cluj-Napoca si astfel sa fie salvata de la insolventa societatea care il administreaza.

“Urmeaza sa discut si cu cei de la Consiliul Judetean. Stadionul ar reveni la Primarie, acolo unde a fost de altfel, si de unde a fost trecut printr-o hotarare de guvern in proprietatea CJ Cluj. Cred ca este o situatie unica in tara, unde stadionul nu este detinut de municipalitatea orasului”, a afirmat Emil Boc la Realitatea FM.

Vakar Istvan vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj a afirmat ca solutia propusa de primarul Emil Boc va trebui analizata, insa trecerea stadionului cu titlu gratuit de la CJ la Primarie nu va fi posibila.

“Se pun tot felul de probleme pe marginea acestui subiect, insa propunerea domnului Emil Boc trebuie analizata deoarce stadionul este un bun al Consiliului Judetean si prin urmare bunurile nu se pot transfera gratuit intre UAT-uri, cel putin asa prevede legea. In al doilea rand trebuie analizat, ca trei ani de buget al CJ s-a dus pe acest stadion si pe aceasta tema trebuie avuta o discutie cu absolut toti decidentii. Trebuie analizat din punct de vedere economic ce inseamna pentru ca totusi acest bun a grevat bugetul CJ trei ani si acum sa dam un bun al judetului unei alte entitati doar asa, ca vrea cineva. De ce? Pentru ce? Cum?”, a declarat Vakar Istvan, vicepresedintele CJ Cluj.

Controlul Curtii de Conturi la Cluj Arena, societatea care administreaza noul stadion construit, a stabilit ca aceasta nu a virat la bugetul local impozitul datorat pentru teren aferent anilor 2011-2014, valoarea datorata la Primaria Cluj-Napoca fiind de aproximativ 14 milioane de lei. In realitate suma este mult mai mica, potrivit declaratiilor directorului Cluj Arena Radu Ratiu.

“Suma pentru care ne  sunt blocate in prezent conturile este de 14 milioane, insa va fi diminuata la aproape jumatate pentru ca Consiliul Judetean si-a reevaluat cladirea si scade o mare parte din aceasta valoare, aproape jumatate scade. Din suma pe care o datoram mai bine de jumatate este o sanctiune pentru ca CJ Cluj nu si-a facut evaluarea in termen”, a afirmat Radu Ratiu.

In ceea ce priveste transferul stadionului  intre cele doua unitati administrative teritoriale Radu Ratiu crede ca este o solutie viabila care trebuie analizata. Plata impozitelor aferente cladirii s-ar putea rezolva la nivelul primariei printr-o marire de capital dupa modelul Salii Polivalente ceea ce ar duce la deblocarea situatiei existente.

“Trebuie studiata procedura sa vedem daca este posibila o trecere la primarie a stadionului. In cazul in care este legala aceasta procedura atunci ar fi o varianta viabila pentru Cluj Arena.Nu se poate face reesalonarea datoriilor ca si in cazul impozitului la finante. Datoriile nu pot fi sterse insa se poate face ca si la Sala Polivalenta o marire de capital si se plateste impozitul, a declarat Radu 

Intrarea in insolventa a societatii Cluj Arena are multe neajunsuri potrivit directorului Radu Ratiu. Acesta considera ca fiecare zi de intrziere in luarea unei decizii este extrem de importanta.

 “Posibila intrare in insolventa are multe neajunsuri. In primul rand tot CJ Cluj ar trebui sa plateasca esalonat aceste impozite pentru ca Cluj Arena nu are de unde sa plateasca aceasta suma. Doi sunt foarte multe investitii facute pentru cluburile sportive si sporturile care se practica in interiorul stadionului. Cand ajungi intr-o situatie ca aceste bunuri sa fie scoase la licitatie si sportivii sa nu se mai poata folosi de ele nu ar fi un lucru foarte bun. E vorba de dotarile pentru mai multe sali sportive din cadrul si pentru mai multe cluburi si mai multe sporturi. Saune pentru recuperarea sportivilor, ledurile pe care le-am cumparat pentru iluminat pentru a reduce cheltuielile sunt doar cateva exemple. Fiecare zi de intarziere in luarea unei decizii este importanta. Sper ca cel tarziu intr-o luna sa se decida soarta Cluj Arena”, a afirmat Radu Ratiu. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *