Fie ca sunt amplasati pe strada Republicii, pe varianta spre Zorilor sau in diverse cartiere clujene pe langa pistele de biciclete, stalpisorii meniti sa separe doua sensuri de mers sunt doborati sistematic, de cativa ani incoace. Municipalitatea aloca bani grei pe contractele pentru „elemente de semnalizare rutiera”, dar nu s-a pus problema sa se gaseasca o alta solutie decat inlocuirea lor.
„Viata” unui asemenea stalpisor metalic de protectie dureaza de la cateva zile la cateva saptamani, in conditiile traficului de la Cluj, a strazilor inguste sau a amplasarii lor imprudente, in curbe in care se circula cu mare viteza. Stalpii galbeni cazuti si adesea turtiti pe carosabil fac parte din peisajul urban clujean.
Aceeasi soarta o au si cei colorati cu rosu amplasati in intersectia dintre strazile Republicii si Ion Creanga pentru separarea sensurilor in curba. Numarul lor a scazut drastic de cand s-a infiintat amplasamentul. La fel se intampla si pe sensul de urcare spre cartierul Zorilor, unde sunt zdrobiti un sir intreg de stalpisori.
Recent, Ziar de Cluj a scris despre distrugerea de catre automobilsiti a stalpilor care ar trebui sa separe circulatia masinilor de cea a bicicletelor, atat pe breteaua Floresti-Manastur, cat si in cartiere cum este Marastiul. Cetatenii reclama aici faptul ca pe intreaga lungime a unei strazi cu sens unic staplisorii de protectie au fost culcati la pamant de catre soferi, in sensul invers de circulatie. Locuitorii din zona solicita Primariei inlocuirea materialului de plastic din care sunt confectionati in prezent stalpisorii cu material metalic.
De asemenea, pe strada Corneliu Coposu au cazut la pamant stalpisorii amplasati pe ambele sensuri de mers, potrivit unei sesizari postate pe domnuleprimar.ro.
Stalpii cu pricina sunt furnizati la Cluj in cadrul contractului „Elemente de semnalizare rutiera si mobilier urban”, in valoare de 2.027.700 de lei. Pe langa „stalpisori metalici de protectie” sunt furnizate aici diverse elemente de semnalizare rutiera si mobilier urban, cum ar fi indicatoare rutierece cu folie reflectorizanta prismatica, placute stradale cu denumirea strazii, parapeti din beton, gardulete metalice sau stalpisori ornamentali din fonta. Primul lot, estimat la 1,1 milioane de lei, a fost castigat de SC Girod Semnalizare Rutiera SRL. Societatea furnizeaza pentru 777.000 de lei indicatoare rutiere cu folie reflectorizanta, placute stradale cu denumirea strazii, numere postale, indicatoare stradale cu denumirea strazii, indicatoare cu adresa postala pentru a fi montate pe calcanul blocurilor. Societatea din comuna timiseana Ghiroda a mai avut astfel de contracte cu Primaria clujeana si in 2007 si in 2010. Pentru anul trecut firma a raportat un profit net de 3,6 milioane de lei. Lotul 3, care presupune furnizarea unor gardulete metalice, stalpisori si parapeti a fost estimat la 1,9 milioane de lei. Criteriul de atribuire fiind pretul cel mai scazut, castigatoare a fost SC Doland SRL cu 1,2 milioane de lei. Firma clujeana, infiintata in 1999 a avut, la fel ca Girod Semnalizare Rutiera, contracte cu Primaria Cluj-Napoca in anii 2007 si 2010.
„In mod normal, deciziile de acest fel se iau in comisii. Este un acord-cadru care reglementeaza utilizarea stalpisorilor. Se stabileste in cadrul Comisiei de Siguranta Circulatiei, iar periodic, in masura in care se distrug, sunt inlocuiti”, a declarat pentru Ziar de Cluj un reprezentant al Biroului Mass-Media din cadrul Primariei Municipiului Cluj-Napoca.