Rautacisme

După ce a fost aruncat ca o măsea stricată de la conducerea Operei, Marius Budoiu revine pe cai mari și e în cărți să fie ales rector al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”

Alegerile pentru funcția de rector al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca vor avea loc în data de 3 septembrie, la finalul săptămânii viitoare, după ce, în 29 iunie, Senatul Universității a luat cunoștință de demisia prof. univ. dr. Vasile Jucan din funcția de rector, cu preluarea de către acesta a funcției de președinte al Senatului ANMGD. Prin ordin de ministru, în data de 27 iulie, prof.univ. dr. Veronica Negreanu a fost desemnată ordonator de credite interimar, cu exercitarea atribuțiilor funcției de rector până la alegerea și confirmarea noului rector.

După ce a fost aruncat ca o măsea stricată de la conducerea Operei Naționale Române, acum tenorul Marius Budoiu revine pe cai mari și e în cărți să fie ales rector al Academiei de Muzică.

Potrivit CV-ului său, Marius Budoiu este colaborator al ANMGD din anul 1995, iar din 1997 este cadru didactic angajat al Academiei, cu gradul de conferențiar universitar. Din 2012 până în 2015 a fost director general al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, mandatul său desfășurându-se pe un fond muzical de scandal.

Gazeta de Cluj rezuma, în anul 2014, ceea ce numea drept un „război civil la opera clujeană”:

„După ce decizia executorie a Înaltei Curți de Casație și Justiție a anulat concursul prin care Marius Budoiu a fost ales în funcția de director al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, iar acesta a fost demis din funcție, premierul Victor Ponta, din poziția de ministru al Culturii, l-a numit din nou la conducerea instituției. Angajații Operei, într-un puseu de curaj, au trimis șefului Guvernului un memoriu prin care au semnalat încălcări ale legii și abuzuri comise de conducerea instituției de cultură. Acum, însă, rebelii au ajuns din nou sub autoritatea celui pe care l-au criticat public. Motiv pentru care, probabil, au renunțat la protestele anunțate. Un altul ar fi posibila vizită a corpului de control al ministrului Culturii.

«În după-masa (13 noiembrie, n.r.) aceasta, Victor Ponta a semnat decizia de demitere a lui Budoiu la pachet cu numirea sa din nou în aceeași funcție pentru încă 120 de zile. Dacă așa funcționează la Ponta Statul de Drept și așa respectă el deciziile Instanței Supreme din Stat… e clar că merită să fie președinte!!!»”, a comentat pentru Gazeta de Cluj Ioan Vrăsmaș, contracandidatul lui Marius Budoiu la șefia Operei, și cel care a sesizat instanța privind acest concurs.

„Angajații Operei au apucat să trimită, cu o zi înainte, o scrisoare deschisă premierului și se pregăteau de proteste, însă campania de intimidare lansată de conducerea instituției și-a făcut efectul”, scria Gazeta de Cluj în anul 2014.

Potrivit aceleiași surse, în scrisoarea deschisă adresată lui Victor Ponta, sindicaliștii de la Transilvania Art semnalau încălcări ale legii şi abuzuri comise de către conducerea instituţiei:

„După primul an de mandat domnul Budoiu a renunţat la toate principiile enunţate în discursul de investitură, cât și la orice formă de dialog social sau relaţii de muncă bazate pe colegialitate şi respect reciproc, înlocuindu-le cu un deşănţat cult al propriei persoane. În realizarea acestui scop l-a angajat în funcţia de purtător de cuvânt al Operei Naţionale Cluj pe domnul Sabin Mircea Rus şi a promovat în funcţii cheie persoane cu o reputaţie dubioasă şi fără realizări profesionale remarcabile.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *