In vizor

După buda din fundul curții, Educația stă și cu extinctorul deasupra capului: peste 20.000 de școli și grădinițe nu au autorizație la incendiu

Ministerul Educației realizează dezvăluiri după dezvăluiri, unele mai șocante decât altele: după ce ministrul Sorin Cîmpeanu recunoștea că aproape 200.000 de elevi nu au învățat să scrie din cauza dificultăților întâmpinate de Guvernul PNL-ist în prioritizarea învățământului, precum și după datele care plasează România pe un loc fruntaș, de-a dreptul unic la nivel european, în privința asigurării condițiilor sanitare din școli, în contextul în care România continuă să păstreze toaletele din fundul curții intacte, acum ministerul Educației prezintă alte date care întregesc tabloul dezastrului din învățământ: peste 22.000 de clădiri de școli și grădinițe nu sunt autorizate și prezintă pericole în cazul producerii unor incendii. 

CITEȘTE ȘIFalimentul educației românești: aproape 200.000 de elevi nu au învățat să scrie. Sindicaliștii din învățământ, despre redeschiderea școlilor: „Nu avem voie să greșim”

De altfel, după tragedia de la Institutul Matei Balș din București, în urma căreia au murit 7 persoane, iar alte zeci de pacienți au avut de suferit, datele oficiale privind asigurarea securității la incendii plasează Clujul pe un loc fruntaș într-un top nedorit.

Potrivit unui raport al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), care prezintă lista spitalelor din România care funcționează fără autorizație la incendiu, realizată în aprilie 2019, în județul Cluj sunt înregistrate 12 spitale trecute pe această listă, cele mai multe din țară. 

CITEȘTE ȘI: Clujul are cele mai multe spitale FĂRĂ autorizație de securitate la incendiu

După cum semnala Ziar de Cluj în septembrie 2018, dintr-un total de 630 de unități școlare din județul Cluj, doar 58 dispuneau de autorizație de securitate la incendiu.

CITEȘTE ȘI: Lasă-i să ardă! Din 630 de unități școlare, doar 58 au autorizație de securitate la incendiu

De asemenea, în urma unei alte decizii guvernamentale, din aprilie 2019, autorizația ISU de securitate la incendiu a trecut din subordinea directorilor de școli sub autoritatea primăriilor.

CITEȘTE ȘI: Autorizația ISU de securitate la incendiu trece din subordinea directorilor de școli sub autoritatea primăriilor. Discriminare în cazul învățământului privat

Ulterior, în noiembrie 2019, autorizația ISU de securitate la incendiu a fost eliminată oficial dintre condițiile pentru autorizarea și acreditarea școlilor și grădinițelor de stat și private.

Doar 15% dintre clădirile unităților de învățământ au autorizație la incendiu

Aceste măsuri au dus la situația în care, în prezent, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, peste 22.000 de clădiri de școli și grădinițe din totalul de 26.000 din România nu au autorizație ISU de protecție la incendiu.

Acesta a spus că 15% din unitățile de învățământ nu au autorizație de securitate la incendiu, aproape 20% dintre aceste clădiri sunt în curs de obținere a autorizațiilor, iar aproape 50% nu o necesită.

Calculele făcute pe baza procentelor anunțate arată astfel:

• 3.970 de clădiri nu au autorizație
• 3.970 de clădiri au autorizație
• aprox. 13.200 de clădiri nu necesită autorizație
• 5.290 de clădiri sunt în curs de obținere a autorizației

„Este unul din subiectele pentru care ne gândim să organizăm o videoconferință cu toate inspectoratele școlare județene care sunt în legătură cu autoritățile locale. 

Autoritățile locale sunt titularii avizelor sau autorizațiilor de securitate la incendiu. 

Situația pentru cele 26.471 de clădiri în care se derulează actul didactic, în care funcționează cantine și în care funcționează săli de sport, este următoarea: puțin peste 15% au autorizație de securitate la incendiu, aproape 20% dintre aceste clădiri sunt în curs de obținere a acestor autorizații, aproape 50%, conform legii, nu necesită autorizație, iar 15% sunt clădiri școlare care necesită autorizație de securitate la incendiu și care nu au autorizație și nici măcar nu sunt în curs de obținere.

Aceasta este situația reală.

Lipsa avizelor sau lipsa autorizațiilor nu împiedică școlile să se concentreze pe acțiunile de prevenție pentru securitate la incendiu, lucru pe care o să-l aducem în atenția inspectoratelor școlare și a autorităților locale cu maximă apăsare”, a susținut Cîmpeanu, citat de edupedu.ro

Potrivit edupedu.ro un număr de cca 22.500 de clădiri nu au în acest moment autorizație de protecție la incendiu acordată de IGSU, însumând 85% din clădirile în care funcționează instituții de învățământ pe teritoriul României.

În sistemul de Educație se numără unitățile de învățământ cu personalitate juridică (peste 17.000) și separat clădirile în care funcționează acestea.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *